Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
archiwum felietonów

Co smacznego na święta?

Co smacznego na święta? Gazety, telewizyjne programy kulinarne i portale internetowe są już pełne informacji jak lepić uszka, smażyć karpia lub zalewać go galaretą. Ale jednym z najpopularniejszych mięs świątecznych jest indyk. Swego czasu pisałem o nadziewanym mięsem cielęcym i podgardlem wieprzowym indyku mojej babci, dziś prosty pieczony indyk, doskonały na świąteczny obiad, a na dzień następny idealny na zimno z żurawiną i różnorodnymi zimnymi sosami. Więcej

Kolacja pełna afrodyzjaków

Kolacja pełna afrodyzjaków Jest bardzo zimno, dobrze byłoby kogoś przytulić, tym bardziej, że towarzystwo na święta i karnawał będzie jak znalazł. Warto przy tej okazji zrobić jakąś prawdziwie podniecającą kolację. W jej skład wchodzą same „must have” świata potraw i produktów pozytywnie wpływających na naszą potencję. Więcej

Potworki kulinarne

Potworki kulinarne Wielokrotnie wygłaszałem peany na część kulinarnej globalizacji. Ale dostępność kuchni narodów i wzbogacenie naszego menu to jasne strony tego zjawiska. Stronami ciemnymi są tytułowe potworki kulinarne. Oczywiście biorą się one z rożnych powodów, ale chęć takiego gotowania „żeby było światowo” jest ich najczęstszym źródłem. Więcej

Orientalne przekąski

Orientalne przekąski Islam jako religia uniwersalna ma swych wyznawców na całym świecie i nic dziwnego, że inaczej jada się w Turcji czy Azerbejdżanie, a inaczej w Maroku czy Arabii Saudyjskiej – choćby ze względu na dostępne w danym regionie produkty. Tak czy inaczej bogactwo kuchni krajów islamu jest gigantyczne. Uwagę zwraca jedna rzecz – różnorodność tego, co zostanie postawione na stole. Niedługo większość Europy będzie muzułmańska, a więc do tej kuchni trzeba się powoli przyzwyczajać. Więcej

Naprawdę fajna kanapka

Naprawdę fajna kanapka Zrobiło się zimno. Znowu. Jeszcze czasem człowiek pobiegnie do sklepu w domowych krótkich gaciach w palmy, ale już w polarowej bluzie. I oczywiście jak zimno to jeść się chce, tak to bowiem natura mądrze pomyślała, że i kilka dodatkowych kilogramów na zimę się przyda, a i energii do ogrzewania ciałka warto by mieć więcej. Przyciężkie dania, podjadanie miedzy posiłkami – te rzeczy. Czasem człowiek nie może sobie znaleźć miejsca w domu i po chwili poszukiwań okazuje się, że to miejsce jest akurat koło lodówki, a wtedy to już spokojnie można zrobić sobie kanapkę i kubek gorącej herbaty. Więcej

Maca i cynamon – oblicza kuchni żydowskiej

Maca i cynamon – oblicza kuchni żydowskiej Kuchnia Żydów to różnorodność i adaptowanie wzorów tych narodów, z którymi Żydzi żyli przez tysiące lat swej wędrówki. Proces wchłaniania wzorów kulinarnych trwa do dziś. Nawiązywanie do wzorców narodów, pośród których mieszkali Żydzi, doprowadziło do wyodrębnienia się wielu języków i wielu kuchni żydowskich. Więcej

Musztarda wielozadaniowa

Musztarda wielozadaniowa Musztardę warto stosować do sosów, marynat i w innych „potrzebach” kuchennych czasem rzadko spotykanych, np. zastąpić nią masło na kanapce. Lecz uwaga: to dobre dla linii, ale za to zabójcze dla wątroby (szczególnie w większych ilościach) i niepolecane osobom z nadkwasotą. Niemniej bardzo smaczne. Więcej

Co by tu dzisiaj zakisić?

Co by tu dzisiaj zakisić? Idzie jesień. Niby jeszcze jest ciepło, ale wszyscy czują to co zawsze czuje się z końcem sierpnia – wakacje się kończą. Wraz z nimi odchodzi powoli letnia kuchnia, zmieniając się we wczesnojesienną znaczoną grzybami, cięższymi kalorycznie potrawami i kiszoną kapustą, ogórkami, cukinią, kompotami, piklami i wszelkiej maści przetworami od kiszonek po dżemy. Więcej

Czego by się tu napić?

Czego by się tu napić? To pytanie zadają sobie codziennie setki tysięcy Polaków. Ale nie o tym najbardziej nasuwającym się typie pragnienia chciałbym dzisiaj pisać. Po prostu lato przyszło – pić się chce. Napoje alkoholowe w zestawieniu z upałem prowadzą do wiadomych negatywnych skutków, a dostępne powszechnie słodzone napoje i soki nie dość, że potwornie słodkie to jeszcze do bólu sztuczne. Więcej

Rosół

Rosół Właściwie pisanie o rosole to pełna kaskaderka. W końcu to nasza narodowa zupa i każdy Polak ma o nim swe własne wyobrażenie. Jeden uwielbia jak jest w nim sporo wołowiny, inny lubi rosół gotowany na bladym brojlerze – bo mu się tak z dzieciństwem kojarzy, inny nie tknie rosołu, jeśli nie znajdzie w nim wiejskiej kury. Co Polak to obyczaj rosołowy, a dodatkowo trzeba powiedzieć, że zestaw skojarzeń z dzieciństwa i młodości często konstytuują nasz późniejszy odbiór rosołu, ta zasada dotyczy wielu tradycyjnych potraw. Więcej

Szybka kuchnia letnia

Szybka kuchnia letnia Do napisania tego felietonu zmusiła mnie narzeczona. Rzadko się jej słucham, ale w kwestiach kuchni jest moim wyznacznikiem. W końcu to ja gotuję, a ona jest pierwszą (i często ostatnią) osobą, która ocenia moje umiejętności kulinarne, więc jako skazana na to, co ugotuję, kiedy ona przyjdzie do domu, jest jak najbardziej uprawniona do oceniania jakości moich przepisów i metod kucharzenia. A ostatnio powiedziała: Jarek, idzie lato, czas schudnąć, a że dodatkowo pracuję nieopodal jednego z lepszych krakowskich „placów”, to z dużą przyjemnością zgodziłem się na wiosenno-letnią odmianę w kuchni. Więcej

Globalizacja kuchni

Globalizacja kuchni Kocham globalizację w kuchni. Mieszanie się stylów i technik czasem prowadzi do dań cudownych. Dni cywilizacji europejskiej są już policzone, więc cieszmy się z pozytywnych zjawisk kuchennych. Mieszanie się kultur zawsze owocowało ciekawymi smakami. Globalizacja postępuje i widać to wyraźnie w miksie kulturowym, który dokonuje się we współczesnej kuchni. Przyzwyczajać się do umiędzynarodowionej kuchni musimy tak czy inaczej. Jeśli ktoś nie wierzy w całkowite zwycięstwo globalnego jedzenia, to może przejść się po Krakowie i spróbować znaleźć tradycyjną maczankę krakowską. Jest w jednym miejscu. A kebab i chińczyk wszędzie.  Więcej

Grill, barbecue – czyli idzie lato

Grill, barbecue – czyli idzie lato Polacy grillują na potęgę, pomoce grillowe można znaleźć właściwie wszędzie, a w każdym super czy hipermarkecie dostępne są mięsa i wędliny już przyprawione na grilla. Trudno się temu dziwić. Grillowanie jest prostą metodą na dodanie uroku byle kiełbasce, a samo spotkanie pod gołym niebem, ze smacznym jedzeniem, w niepowtarzalnej parapiknikowej atmosferze może być naprawdę wspaniałe. Więcej

Soczysty pomidor

Soczysty pomidor Ten i ów nie lubi szpinaku, inny marchewki, brukselki czy kalafiora, ale do dziś nie spotkałem naprawdę nikogo, kto nie lubiłby pomidorów. Przywiezione z Nowego Świata, zawojowały basen Morza Śródziemnego (i to po obu jego stronach stanowiąc kluczową część kuchni północnej Afryki) i Indie, ale tak naprawdę jedzone są wszędzie, nawet tam gdzie się nie udają. Pomidor powinien rozpływać się w ustach i pozostawiać smaczek słodko kwaśny – czyli właśnie pomidorowy. Więcej

Kuchnia angielska

Kuchnia angielska Intensywne spędzanie dnia w Anglii (zakupy – w tym przede wszystkim poszukiwanie przypraw i składników potraw trudno dostępnych lub niedostępnych w Krakowie), zwiedzanie i przejazdy, zmuszają człowieka do jedzenia obfitych śniadań, które dadzą mu siłę na kilka godzin łażenia. Idealnym rozwiązaniem i jak najbardziej w klimacie wyjazdu były tak zwane angielskie śniadania. Więcej