Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!
archiwum felietonów

Fast food wczoraj i dziś

Fast food wczoraj i dziś Robert Makłowicz stwierdził, że fast food jest równie uprawnioną formą pożywiania się, jeśli traktuje się go tak, jak na to zasłużył – jako rzadko używany, wysokokaloryczny zapychacz. Bo czasem po prostu zjeść trzeba, a nie bardzo jest gdzie. Być może chciał uprzedzić tą wypowiedzią krążące plotki mówiące, jakoby widziano go podczas zakupu hamburasa w sieciowej restauracji. Skoro takie autorytety są w stanie korzystać z uroków buły z zmieloną krową i dodatkami, to nawet największy kulinarny snob może pozwolić sobie na rozważania o fast foodzie. Więcej

Kuchnia arystokracji

Kuchnia arystokracji Czy widzieliście starego klasyka kina przygodowego Indiana Jones i świątynia zagłady? Jeśli tak, to jedną z najbardziej pamiętnych scen jest uczta u maharadży, podczas której podane zostają: żywe węże, pieczone chrząszcze, zupa z oczu (które elegancko pływają w czerwonym wywarze) i mrożone małpie móżdżki, a wszystko w ramach bardzo eleganckiej uczty u prawdziwego arystokraty, którym niewątpliwie był młodziutki maharadża. Więcej

Wielka Noc!

Wielka Noc! Wolę Wielkanoc od Bożego Narodzenia. Te święta nie zdążyły się jeszcze do szczętu skomercjalizować (choć komercjalizują się jak wszystko). Ich religijny sens jest dużo bardziej poważny (o czym wiedzą bardzo dobrze wyznawcy kościołów ortodoksyjnych), a i specyfika kulinarna nawiązuje do mojego ulubionego typu kuchni czyli „dużo, tłusto, smacznie i niezdrowo”. Odchudzać będziemy się po świętach, a przez świąteczne dni skupmy się na przysmakach wielkanocnych: wieprzowinie, jajkach, zimnych mięsach i ciastach. Więcej

W domu czy na mieście?

W domu czy na mieście? Jestem zwolennikiem gotowania w domu. Mimo że spędzenie kilku godzin przy garach może odebrać człowiekowi apetyt, to przecież, cytując Jamiego Olivieragotuje się z miłości. A więc dla kogoś. Po prostu zamieniamy przyjemność jedzenia na przyjemność patrzenia, jak z apetytem je bliska nam osoba. Ale czasem do restauracji pójść po prostu trzeba. Moim ulubionym powodem wyjścia z domu jest potrzeba zjedzenia czegoś naprawdę wyjątkowego. Czegoś czego nie da się przygotować w domu. Więcej

Śledź, żur, pamuła i gramatka czyli post

Śledź, żur, pamuła i gramatka czyli post Coraz mniej ludzi pości. Głodówki i diety wyparły dni postne w tradycyjny sposób zmieniające naszą codzienną kuchnię, a spotkanie kogoś kto zgodnie z tradycją pościłby naprawdę ściśle, przez cały okres trwania Wielkiego Postu (który właśnie się zaczął) jest trudne. Ale post to nie tylko tradycja religijna – to praktyczna realizacja nakazu religijnego ucieleśniająca się w konkretnych i często bardzo smacznych potrawach. Więcej

Afrodyzjaki zdrowe i niezdrowe

Afrodyzjaki zdrowe i niezdrowe Nie byłoby takiego walentynkowego „parcia”, gdyby nie to, że zakochanym można sprzedać specjalne pokazy filmowe, specjalne oferty restauracyjne, czy co tam jeszcze można sprzedać. A gdzie zakochani, tam i afrodyzjaki. W końcu gotuje się z miłości – jak powiedział swego czasu genialny Jamie Olivier. Nic dodać, nic ująć. Ludzie od tysiącleci starali się spotęgować swą wydolność seksualną i przyjemność osiąganą z seksu, stąd nieustająca kariera wszelakich afrodyzjaków. My zajmiemy się tymi „spożywczymi”. Więcej

Arabskie i meksykańskie dipy do chipsów

Arabskie i meksykańskie dipy do chipsów Karnawał w toku. A jak się potańczy, to w końcu miło byłoby coś przekąsić. Szczególnie ciekawą metodą organizacji „zakąsek” jest przyniesienie czegoś do jedzenia przez gości imprezy. Takie spotkanie może nam przynieść mnóstwo pozytywnych przeżyć kulinarnych, jeśli bowiem jedzenie będzie różnorodne, to już jest to wartość sama w sobie. Na domową imprezę w karnawale polecam zwłaszcza salsę roja, guacamole, hummus i baba ganush z sosem tahini.  Więcej

Polski karnawał

Polski karnawał Cuba Libre, Wściekły Pies, Teraz Polska, Margarita, Złota Tequila, a może Cosmopolitan. Który drink wybierasz? Baw się dobrze w karnawale. Ostatki i Wielki Post już wkrótce. A jeśli ktoś chce być naprawdę w temacie, to niech po prostu nie miesza, tylko skupi się na prawdziwym szampanie, jak szaleć to szaleć. W końcu jest karnawał. Więcej

Kac – czyli koci lament

Kac – czyli koci lament A mówili mi przyjaciele, nie mieszaj ogórków z dżemem. Musztardy z kisielem i śliwek z likierem, żołądek to nie San Francisco. (Piersi „Leżę”). Święta, święta i po świętach. Ba! Mamy już karnawał, sezon imprezowy w pełni, co zachęca do używania napojów wyskokowych.
Kac, katzenjammer, syndrom dnia poprzedniego, gueule de bois, hangover, glątwa - tyle różnych słów a nieprzyjemność jedna. Popiliśmy zdrowo – co z tym zrobić? Więcej

Jak świętują w Europie

Jak świętują w Europie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Sam z dużym podnieceniem obserwuję tarcie chrzanu, pierwsze świąteczne zamówienia (głównie rybne i ptasie), czy omawianie tego, kto z rodziny upiecze drożdżowe a kto kruche. Jak co roku będzie smacznie i tradycyjnie. Przypatrzmy się jednak temu, co na święta jada się w Europie. Więcej

Święta Bożego Narodzenia

Święta Bożego Narodzenia Wszystkie portale internetowe aż kipią od analizowania kolejnych wigilijnych i w ogóle świątecznych tradycji. W związku z wyjątkowością okresu świątecznego, dziś mniej przepisów. Większość z nas „robi święta” we własnym zakresie, ale tradycja mimo swej stałości musi jednak ewoluować.  Więcej

Trudna kuchnia

Trudna kuchnia Czy warto ryzykować w kuchni? Czy trzeba porywać się na potrawy, o których wiemy, że mogą nam nie wyjść? Po co piec ciasto drożdżowe, skoro wiadomo, że można zrobić bezy, i czemu bawić się w marynowanie wołowiny lub przepłacać za polędwicę, skoro kurczak też jest bardzo dobry, a na pewno będzie miękki? Przekonałem się, że warto w kuchni powtarzać nieudane eksperymenty. Oczywiście jeśli ich skutkiem ma być coś tak przyjemnego dla podniebienia jak krwisty stek. Więcej

Kuchnia rozgrzewająca

Kuchnia rozgrzewająca Nie wiem jak wy, ale ja jestem przerażony nadchodzącą zimą. Nie wyjadę na "lansiarskie" „nurkowanie w Mikronezji”, nie będę mógł przebywać w swym mieszkaniu na Teneryfie (jak Kazik Staszewski), ani w swym domu na Bałkanach (jak Robert Makłowicz). Ale nawet człek tak mało zamożny może w jakiś sposób ratować się przed atakiem zimy. Klasyczne metody to: sauna, solarium (z tym nie należy przesadzać) i drinki. No i oczywiście kuchnia. Więcej

Co powinniśmy mieć w kuchni

Co powinniśmy mieć w kuchni W czasach młodości tułałem się po wynajmowanych pokojach. Ubóstwo, charakterystyczne dla studentów, zmuszało mnie do wykorzystywania tych przyrządów kuchennych, które można było znaleźć w wynajmowanych mieszkaniach. Zestaw był zawsze taki sam: patelnia pokryta spożywczymi śladami wielokrotnego używania i rzadkiego mycia, garnek i rondelek w tym samym stanie, kilka talerzy każdy „z innej parafii”, takież sztućce i kubki. Przekonałem się, że braki w wyposażeniu kuchni uniemożliwiają prawidłowe wykonanie potraw. Więcej

Ostro, kwaśno, kokosowo

Ostro, kwaśno, kokosowo Eksperymentowanie w kuchni, nawet gdy kończy się nieudanym eksperymentem, jest jak to mawiało się w czasach PRL – „motorem postępu” . A poza tym kokos miksuje się doskonale z wymagającymi „dosmaczenia” i złagodzenia, kwaśnymi i ostrymi potrawami południa, często w sposób zaskakujący dla gotującego. Eksperymentujmy więc. Więcej