Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

archiwum felietonów

Miłość do frytki

Miłość do frytki Rok szkolny już się kończy, studenckie sesje podobnie. Wraz z wyrzuceniem książek w kąt pojawiają się wyczekiwane wakacje. Raptownie wszystkie pociągi są załadowane, a spokojne przez większość roku kurorty wyglądają jak pole ziemniaków zaatakowane przez stonkę. Miejscowi właściciele małych biznesików zacierają ręce. Wiadomo, że wzrośnie spożycie ziemniaków masowo przerabianych na frytki. Więcej

Tapas - coś na ząb

Tapas - coś na ząb Przekąski na raz, jedzone najczęściej na stojąco w barach specjalizujących się w tych smakołykach. Kolorowe, apetyczne wystawiane na wystawach w restauracjach. Tapas to pomysł na ugoszczenie przyjaciół. Przygotujcie zatem dla bliskich: krewetki, mięsiwa, warzywa świeże i marynowane, oliwki w kilku kolorach, grzybki w occie, cebulki, sery. Małe przekąski, które mogą być przy okazji podróżą do niezwykłego świata smaków. Więcej

Filozof podniebienia

Filozof podniebienia Geniusz, filozof, prekursor współczesnego spojrzenia na kuchnię i jej rolę w naszym życiu - osoba, która jedzeniu i rozważaniom nad smakiem poświęciła całe życie. Ujawnienie prawdy o wpływie fast foodów na otyłość, powstanie ruchu slow food, rozkwit kuchni regionalnych, gospodarstw agroturystycznych i powrót do zdrowego żywienia, to zjawiska i wartości, które wynikają wprost ze stosunku do jedzenia J. A. Brillat-Savarina. Więcej

Śniadanie na trawie

Śniadanie na trawie Jedzenie na świeżym powietrzu ma w sobie coś urzekającego. Nasze zmysły koją odgłosy lasu, łąki i wiatru, a bzyczenie owadów daje nam do zrozumienia, że jesteśmy częścią natury. Jedzenie na łące inaczej smakuje. Tak jakby przestrzeń dodawała smaku i aromatu. A może nasze zmysły są wyostrzone? Nawet najprostsze dania nabierają doniosłości. Niezależnie od tego czy jest to piknik dla rodziny czy też romantyczne spotkanie dwojga zakochanych. Więcej

Ekstremalnie ostre!

Ekstremalnie ostre! W większości państw świata znajdują się wielbiciele morderczo ostrego jedzenia. Wszystko po to, aby poczuć owe błogosławione pieczenie w ustach. I to nie zwykłe pieczenie, ale połączone z doskonałymi aromatami, takie, które nie tylko boli, ale i daje poczucie otwierania kubków smakowych, a czasem i czubka czaszki, o nosie i gruczołach łzowych nie wspominając. Więcej

Spór o sałatkę grecką

Spór o sałatkę grecką Pomimo mało letniej temperatury za oknem, zapach zbliżających się wakacji wkrada się do mojego mieszkania wraz z każdym otwarciem okna. Nie tylko świat wokół stał się zielony, zazieleniły się też nasze lodówki. Jakiś czas temu ruszyły osiedlowe warzywniaki pod parasolem i z każdym dniem ich asortyment wzrasta. Do mojego domowego menu wróciła sałatka grecka. Znacie przepis na prawdziwą sałatkę grecką?  Więcej

Wielkie i małe grillowanie

Wielkie i małe grillowanie Wraz z pierwszym majowym słońcem i nieco cieplejszym powiewem wiatru rozpoczyna się ogólnopolskie, ogródkowo-działkowe grillowanie. Grilluje cały świat udoskonalając menu. Choć nie jest to przecież tylko wydarzenie kulinarne, ale przede wszystkim spotkanie towarzyskie. Dzięki grillowi naród spędza kilka godzin na świeżym powietrzu, zamiast w centrum handlowym. Więcej

Kawiarnia o poranku

Kawiarnia o poranku Miasto ożywiło się. Nie tylko z powodu ładnej pogody, co pociągnęło za sobą falę tłumów, ale także dzięki ogródkom przy restauracjach. Poranki są teraz pełne ulicznej krzątaniny. Noszenie stolików, krzeseł, mycie okien i układanie kwiatów w wazonach. Kelnerzy w białych koszulach i zapaskach, niekoniecznie w dobrych humorach. Od zaplecza wnoszą pieczywo i kosze z zieleniną. Pierwsi klienci na kawę i poranną gazetę. Może jajecznica albo sałatka, a może piwko? Więcej

Sera i wina dajcie

Sera i wina dajcie Będąc nawet w najpiękniejszym egzotycznym kraju, po kilku tygodniach rozkoszowania się lokalnymi smakami, zaczynamy tęsknić za polskim chlebem i normalną kanapką. Nawyki żywieniowe to prawdziwa potęga i ciężko je zmienić. Wyobrażacie sobie życie bez chleba? Ja nie bardzo, a ser żółty to już moje prawdziwe uzależnienie. Fanów sera jest mnóstwo. Więcej

Zdrowa kuchnia z ziarnami

Zdrowa kuchnia z ziarnami Za chwilę lato, poprzedzone jeszcze majówką, która jest jak trening przed konkursem piękności. Jak co roku trzeba będzie wystawić ciało na widok publiczny. I niezależnie od tego, czy będzie to plaża na Majorce czy też dzikie kąpielisko nad jeziorem Czos, każda z nas chce wyglądać atrakcyjnie. Zaczyna się sezon diet odchudzających i oczyszczających. Odchudzajmy się zatem z pomocą ziaren. Więcej

Wielkanocne Wielkie Żarcie

Wielkanocne Wielkie Żarcie Już za chwilę usiądziemy przy suto zastawionym śniadaniowym stole. Osoby na dietach szybko o nich zapomną, reszta zupełnie bezkarnie odda się świątecznemu obżarstwu. Głównym miejscem w domu stanie się jadalnia. Gdzieś w tym wszystkim umyka wymiar religijny Wielkanocy. Staje się ona kolejnym powodem do spotkań rodzinnych, których nigdy za mało, ale także przyczynia się do pozbawionego wyrzutów pochłaniania ogromnych ilości jedzenia. Więcej

Mój ty gołąbku

Mój ty gołąbku Któż z nas nie zna gołąbków? Można by się ścigać w podawaniu domowych przepisów. Gołąbki z mięsem i ryżem uchodzą za typowe danie polskie. Podobne danie posiadają Ukraińcy, Szwedzi, Węgrzy, Turcy, Niemcy, Finlandczycy, Rosjanie i inni. Czasami przepis i składniki bliźniaczo podobne, czasem różnią się sosem lub sposobem gotowania. Danie to daje ogromne możliwości. Więcej

Kipi kasza, kipi groch…

Kipi kasza, kipi groch… Pierwszy dzień wiosny za nami, a za oknem biało. Marzyłam o letnim płaszczyku, a musiałam ponownie przywitać się z zimową czapką i ciepłym swetrem. Wizja zielonej sałatki, pachnącej ogórkiem i rzodkiewką, oddaliła się powoli, wypełniając miskę ciepłą zupą. Zimą jemy więcej i inaczej. Rozgrzewamy ciała na wiele możliwych sposobów, nie tylko związanych z temperaturą posiłków. Czy wiecie, że swojska kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające. Jak często pojawia się na waszym stole? Więcej

Potrawy za 5 złotych

Potrawy za 5 złotych W życiu każdego z nas bywają takie momenty, kiedy przeszukujemy kieszenie we wszystkich ubraniach w celu znalezienia tam zwiniętej w rulonik dychy. A to przelew jakoś nie może do nas dotrzeć lub poszaleliśmy w knajpach przez weekend, nie myśląc o poniedziałku. Albo jesteśmy jeszcze na garnuszku rodziców, którzy są daleko i wierzą w nasze umiejętności gospodarnego wydawania pieniędzy. Jak to wygląda w rzeczywistości, wszyscy wiedzą. To jeszcze nie tragedia. Za pięć złotych można się nieźle najeść. Więcej

Danie do łóżka

Danie do łóżka Okruchy na prześcieradle, małe drobinki krakersów, płatków czy czegokolwiek innego zjadanego w wygodnej pozycji, w jeszcze ciepłym często łóżku, mają doniosłe znaczenie. Do łóżka polecam wszystkie kruche, kapiące, brudzące, tłuste i jedzone rękami przekąski. Zwyczajny dzień, spędzenie kilku godzin z miłą naszej duszy osobą pod kołdrą cieszy tak, jak potrafią cieszyć tylko drobne celebrowane czynności. Więcej