Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jałowiec – pij, kąp się i doprawiaj! Porada

20.03.2013

Jałowiec –  pij, kąp się i doprawiaj! Porada

Jałowiec jest krzewem występującym powszechnie na całej półkuli północnej od Antarktyki, aż po tereny subtropikalne. Możemy go spotkać także w Polsce – w parkach i ogrodach przyciąga wzrok niejednego przechodnia różnorodnością kształtu i koloru igieł. Jednak jałowiec to roślina nie tylko ozdobna, ma właściwości lecznicze, wystarczy tylko wiedzieć jak z nich korzystać.
 

Olejek jałowcowy ma bardzo szerokie zastosowanie. Działa: moczopędnie, przeciwbólowo, odkażająco, uspokajająco, poprawia krążenie i trawienie. Bardzo często jest używany do masażu, kąpieli i inhalacji. Zaleca się go do zwalczania bezsenności, stanów lękowych i depresyjnych. Olejek stosowany bezpośrednio na skórę działa odkażająco, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, jest doskonałym lekiem na trądzik, łupież, łojotok, egzemę. Ponieważ olejek jałowcowy ma bardzo dobry wpływ na gospodarkę wodną organizmu, jest wykorzystywany w masażu przeciw otyłości oraz cellulitowi.
 

Owoce jałowca mają także działanie pobudzające perystaltykę jelit i zwiększające wydzielanie soku żołądkowego. Z tego względu są cennym preparatem uzupełniającym w leczeniu niewydolności krążenia i nerek.
 

W domowym zaciszu można samemu przygotować odwar, wino lub olejek do kąpieli z szyszkojagód.
 

Odwar:
 

Stołową łyżkę owoców zalać wodą o temperaturze pokojowej, dokładnie wymieszać i ogrzewać przez pół godziny na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Przecedzić, pić 3 razy dziennie.
 

Wino:
 

Wino z jałowca ma działanie moczopędne i można je przygotować w domu. W tym celu zalewamy 60 g owoców jałowca 1 litrem wina i doprowadzamy do wrzenia. Następnie pozostawiamy do zmacerowania, a po 3 dniach zlewamy do butelki. Pić na czczo codziennie rano 1 szklankę płynu.
 

Olejek do kąpieli:
 

Do przygotowania olejku potrzeba 2 kg młodych gałęzi i garść owoców jałowca. Zalewamy wszystko wodą i doprowadzamy do wrzenia. Tak stworzony wyciąg z jałowca wlewamy do kąpieli (3-4 łyżki stołowe) i stosujemy przy świądzie skóry.
 

Jagody jałowca od dawien dawna wykorzystywane są także w kuchni do pieczenia mięs i innych potraw, które dzięki nim nabierają aromatu i pięknego zapachu. Jałowiec przypadł do gustu szczególnie myśliwym, to dzięki niemu bigos i dziczyzna tak wybornie smakują.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.03.2013 Raz Putin

No z tym winem z rana to jest fajna idea... Tylko czemu tylko jedną szklankę? Flaszeczkę lub dwie to ja rozumiem. Można na to dostać receptę od pana doktora?

Jakby się ktoś przypierniczył ... Pokaż więcej

No z tym winem z rana to jest fajna idea... Tylko czemu tylko jedną szklankę? Flaszeczkę lub dwie to ja rozumiem. Można na to dostać receptę od pana doktora?

Jakby się ktoś przypierniczył w robocie, że ja taki jakiś winny jestem.

Zgłoś 18.06.2013 gość

'"\'\");|]*{

<>''

Zgłoś 18.06.2013 gość

1xa7

Zgłoś 18.06.2013 gość

................etc/passwd

Zgłoś 18.06.2013 gość

acux1427z1z2abcxuca1427

Zgłoś 18.06.2013 gość

windowswin.ini