Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Jedz nowalijki

22.05.2013

Jedz nowalijki

Zimą zjadamy warzywa ze słoików, kupujemy pomidory, które nie pachną jak pomidory, ogórki, które nie smakują jak ogórki. Często tęsknimy za świeżymi warzywami, a mrożonki i marynaty, chodź potrafią godnie zastępować zielone warzywa, po zimie szybko idą w odstawkę. Na wiosnę warto uzupełnić dietę w witaminy, dlatego jedzmy nowalijki!

Zdrowe kiełki

Kiełki to doskonałe uzupełnienie wiosennej diety. Są źródłem witamin oraz składników mineralnych, zawierają sporo błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga usuwać toksyny. Kiełki można uprawiać w domowych warunkach, wystarczy niewielki spodek i wilgotna gaza. Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy zawierają dużo witaminy C, kiełki słonecznika zaś zawierają witaminę E, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz cynk.

Warzywa w skrzynce

Skoro nowalijki uprawia się w szklarniach, dlaczego by nie założyć swojej prywatnej szklarni na balkonie? Przynajmniej będziemy mieć pewność, że warzywa, które kładziemy na kanapkę, nie są skażone metalami ciężkimi (o ile okna nie wychodzą n ruchliwą trasę). W skrzynkach na balkonie bardzo ładnie przyjmuje się rzodkiewka, szczypiorek, marchew, a także pietruszka.

Zioła w doniczce

Na okiennym parapecie warto hodować w doniczkach zioła np. miętę, bazylię, estragon. Takie świeże liski dodadzą niesamowitego aromatu daniom ciepłym i zimnym, zapiekankom i koktajlom. Zioła, szczególnie te świeże, działają pobudzająco i antydepresyjnie. A do tego jedzenie roślin z domowego ogródka sprawia ogromną przyjemność, nieprawdaż?

Jedzmy nowalijki, ale uważajmy!

  • Jeśli kupujemy młode warzywa na straganie, wybierajmy te o jędrnych, jasnozielonych liściach, ciemne liście mogą świadczyć o nawożeniu azotem.
  • Jeśli warzywa szybko więdną, to oznaka silnego nawożenia.
  • Niedomyte warzywa i owoce mogą spowodować biegunkę lub poważne zatrucie pokarmowe, azotany i azotyny rozpuszczają się w wodzie, więc przed zjedzeniem warzywa warto dokładnie umyć i obrać.

Najbardziej narażone na substancje toksyczne z warzyw są niemowlęta, małe dzieci i osoby starsze, aby się ustrzec przed ich szkodliwym działaniem, warto jeść dużo jogurtów, które oczyszczają organizm z trucizn.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.05.2013 gupek

A czy szczaw z nasypów kolejowych i opadnięte mirabelki są zdrowe? Bo jeden pan w telewizorze polecał.

Zgłoś 22.05.2013 dziadek

Pani Anno, zjadanie warzyw ze słoików wydaje się bardzo niewygodne. Pomimo wielokrotnych prób nie wchodzi mi do słoika głowa. Skoro jednak tak pani zaleca tę metodę, to proszę o zdjęcia jak pani... Pokaż więcej

Pani Anno, zjadanie warzyw ze słoików wydaje się bardzo niewygodne. Pomimo wielokrotnych prób nie wchodzi mi do słoika głowa. Skoro jednak tak pani zaleca tę metodę, to proszę o zdjęcia jak pani to robi. Wystarczy sama głowa w słoiku, bez całej sylwetki.

Zgłoś 18.06.2013 gość

'"\'\");|]*{

<>''

Zgłoś 18.06.2013 gość

1xa7

Zgłoś 18.06.2013 gość

................etc/passwd

Zgłoś 18.06.2013 gość

windowswin.ini

Zgłoś 18.06.2013 gość

acux10135z1z2abcxuca10135