Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Tarta warzywna. Kuchnia alergika

Tekst i fotoEwa Oracz 03.08.2013

Tarta warzywna. Kuchnia alergika

Moja propozycja tartą do końca nie jest. Szukając jednak określenia na ten wypiek, tarta była pierwszym skojarzeniem. Chciałam upiec coś, co byłoby dobre na zimno, łatwo się kroiło i co najważniejsze, aby bez kruszenia dało się złapać w małą rączkę. Nie jest to proste, jeśli nie można używać mąki i jajek. Wszystko jest jednak do zrobienia, bez konieczności używania mąk dla glutenowców. Jest kilka sprawdzonych sklejaczy.

Skrobia ziemniaczana to chyba najprostszy sposób na połączenie składników. W naszym przypadku jednak odpada z powodu alergii na ziemniaki. Gdyby nie ta sytuacja, nie wiedziałabym, że jest też skrobia kukurydziana. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w jednym z wielu sklepów internetowych. Zresztą w sklepach wegetariańskich jest bardzo duży wybór mąk wszelkiego rodzaju bezglutenowych, często z tutejszych kasz. Bazą mojego wypieku jest cukinia, zawsze staram się korzystać z sezonowych warzyw i owoców, jeśli jest taka możliwość. Mogą być oczywiście inne warzywa, radziłabym je jednak ugotować al dente wcześniej, jeśli dodamy surowe, puszczą soki i ze zwartego i elastycznego ciasta (po upieczeniu) nic nie wyjdzie.

Cukinia to jakaś połowa masy, ścieram ją na tarce dość grubo, razem ze skórką. Najczęściej w lodówce mam ugotowaną kaszę jaglaną, tym razem miałam również kaszę gryczaną. Dodałam każdej po szklance. Kasza gryczana była niepalona, ma zupełnie inny smak, subtelny, powiedziałabym wyrafinowany, palona może zdominować smak potrawy. Do tego jeszcze około pół szklanki zmielonych ziaren słonecznika i taką samą ilość skrobi kukurydzianej. Zapomniałabym o soczewicy, dodałam szklankę ugotowanej, czerwonej. Domyślam się, że nie w każdym domu zawsze jest soczewica, kasza jaglana i gryczana. To nie jest przepis, to pomysł na połączenie. Kasze można zastąpić każdą inną dozwoloną. W przypadku braku skrobi można dodać świeżo zmielone siemię lniane. Placek ma być dość cienki, około centymetra grubości, taki nam najbardziej odpowiada. Dorzuciłam do masy jeszcze garść rodzynek i odrobinę soli. Do piekarnika na około 45 minut i gotowa. Robię ją wieczorem, na rano jest idealna, na ciepło ciężko się ją kroi.

Urokiem tej tarty jest jej „bezprzepisowość”, można do niej wrzucić co kto lubi, a przede wszystkim może jeść. Moje propozycje to: tarta z brukselki z porami plus oczywiście kaszowe wypełnienia, można użyć też mąki ryżowej, kukurydzianej czy gryczanej; ziemniaczana z kaszą gryczaną paloną i drobno posiekaną kiszoną kapustą, w zasadzie można by uznać, że to wariacja na temat babki ziemniaczanej; czy też dyniowa z marchewką i ryżem na słodko.

Dla starszych dzieci wybierających się w podróż, taki placek może posłużyć za udawany chlebek. Dzięki temu, że jest cienki, można go posmarować czymś, co lubi dziecko i złożyć jak kanapkę. Wystarczy zresztą pokroić na małe kawałeczki i nasz tarta bardzo dobrze sprawdzi się jako przekąska w podróży czy też na plaży. Warto przyzwyczajać dzieci do jedzenia warzyw i kasz, taki nawyk zaprocentuje w przyszłości. W przypadku tarty na słodko z dużą ilością ziaren wystarczy dżem, by osłodzić dzień alergika, ale o tym innym razem.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.