Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

1 spaghetti bolgnese (przepis originalny pierwotny)

Tekst i foto KasiuniaW 18-10-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-średni40 min.-

Składniki:

300g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego, pół cebuli, ząbek czosnku, oregano, świeża bazylia (jakkolwiek to brzmi, nie myj bazylii, jeśli masz ją w domu w doniczce, bo inaczej straci cały aromat), sól, pieprz, pomidory całe w puszce, papryka w proszku, parmezan, makaron spaghetti, masło, olej.

Jak przyrządzić:

Najpierw robimy sos. Dwie łyżki oleju i łyżkę masła wrzuć na patelnię, pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez praskę, wrzuć na patelnię na mały ogień. Pokrój bazylię (ok.10 listków) w cienkie paski i dorzuć do cebuli. Nie dopuść by była złota, bo będzie gorzka. Jeszcze jak tylko lekko się zeszkli, wrzuć mięso i widelcem podziel je na bardzo drobne. To bardzo ważne, by mięso nie było posklejane. Osól, opieprz, dodaj paprykę i szczyptę oregano, (nie dużo bo będzie gorzkie). Wstaw wodę na makaron (tylko wodę z solą. Nie potrzeba dodawać do wody oliwy, to zbędne gdyż spaghetti po ugotowaniu dodamy od razu do sosu więc nie będzie sklejone. Nie musisz też przelewać zimną wodą. To sos wykona całą robotę:), może to brzmi dziwnie, ale zaufaj mi) do mięsa dodaj pomidory z puszki i smaż około 10 minut jeszcze aż pomidory się rozpadną. Próbuj cały czas! To ważne. Doprawiaj, jeśli czegoś brakuje. Gdy makaron jest gotowy, odlej wodę i bez przelewania zimną wodą wrzuć do sosu i przemieszaj. Podawaj z tartym parmezanem. Smacznego.

Uwagi:

Ten przepis widziałam w telewizji u star-kucharza Włocha. Postanowiłam wypróbować. Mojego chłopaka tak to oczarowało, że przez cały tydzień musiałam mu to gotować codziennie. Odważcie się!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.08.2011 Viola

mieszkam od 17lat we Wloszech i jeszcze sie nie spotkalam z ragu alla bolognese con origano i papryka!!!zamiast papryki dodaje sie paperoncino,a "sofritto"czyli zasmazka robi sie z sel... Pokaż więcej

mieszkam od 17lat we Wloszech i jeszcze sie nie spotkalam z ragu alla bolognese con origano i papryka!!!zamiast papryki dodaje sie paperoncino,a "sofritto"czyli zasmazka robi sie z selera marchewki i cebuli .ew mozna dodac grzyby

Zgłoś 25.05.2011 1908

orginalne bolgnese bez selera i marchewki masz jeszcze jakiś szałowy przepis

Zgłoś 16.05.2011 Mart

zatem widzę, że przyrządzam pierwotne sphagetii :D

Tyle, że pewnie nie do końca ono włoskie bo z polskim lubellowym makaronem robione :D

Zgłoś 10.07.2011 asica

Mimo, że przepis całkiem w porządku to zgadzam się z jednym z poprzedników. W oryginalnym przepisie jest seler naciowy i marchewka, które nadają niezwykły aromat. Moj mąż innego już nie zje! :)<... Pokaż więcej

Mimo, że przepis całkiem w porządku to zgadzam się z jednym z poprzedników. W oryginalnym przepisie jest seler naciowy i marchewka, które nadają niezwykły aromat. Moj mąż innego już nie zje! :)

Zgłoś 05.01.2012 kkkkkkkkaaaaaaa

prawdziwy sos powinno gotować się około 4 godzin

Zgłoś 06.07.2012 Luc

Robię takie od paru lat i ludzie kłócą się ,ze mało włoskie;]

Zgłoś 08.05.2016 Pappi

Myślę że nie ma co się kłócić bo każda włoska mamma ma swój przepis:P ważne jest żeby w daniu przekazać to coś co ma włoska kuchnia. Pomidory muszą być włoskie dorastające na włoskim słońcu, dob... Pokaż więcej

Myślę że nie ma co się kłócić bo każda włoska mamma ma swój przepis:P ważne jest żeby w daniu przekazać to coś co ma włoska kuchnia. Pomidory muszą być włoskie dorastające na włoskim słońcu, dobre i niedrogie ma firma primo gusto.

Zgłoś 24.05.2016 gość

Przepis prosty, ale jak dla mnie najważniejsze jest-dobry makaron i dobry przecier. Odkąd wróciłam z Włoch nie kupuje innego niz z primo gusto. Tylko on jak na razie przypomina mi ulubione smaki... Pokaż więcej

Przepis prosty, ale jak dla mnie najważniejsze jest-dobry makaron i dobry przecier. Odkąd wróciłam z Włoch nie kupuje innego niz z primo gusto. Tylko on jak na razie przypomina mi ulubione smaki;-)

Zgłoś 26.05.2016 gość

Z tymi makaronami i sosami to czasami naprawde jest problem. nie wszystko sie nadaje do do gotowania niestety. Zreszta ja wychodzę z założenia, że skoro mamy możliwosć kupienia czegos co jest do... Pokaż więcej

Z tymi makaronami i sosami to czasami naprawde jest problem. nie wszystko sie nadaje do do gotowania niestety. Zreszta ja wychodzę z założenia, że skoro mamy możliwosć kupienia czegos co jest dobre to po co ryzykować innym produktem?