Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3 bit (naprawdę super)

Tekst i foto asiul 20-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dużo25 złśredni60 min.bardzo wysoka

Składniki:

1,5 paczki krakersów, 3 paczki herbatników, 4 żółtka, 1 litr mleka, 1 kostka masła, 1 szklanka krupczatki, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 gorzka czekolada, 0,5 litra śmietany kremówki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru, 1 budyń śmietankowy.

Jak przyrządzić:

Puszkę mleka gotujemy na karmel 2-3 godziny. 3 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru i masło zagotowujemy. Do gotującej się masy dodajemy dokładnie wymieszane malakserem: 1 szklankę mleka, 1 szklankę krupczatki, 4 żółtka, budyń śmietankowy. Gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając, aż powstanie gęsta masa budyniowa. Na blaszce układamy herbatniki, na to wylewamy masę budyniową, układamy krakersy i wylewamy przestudzoną masę toffi. Znów układamy krakersy, a na nie bitą śmietanę ubitą z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Bitą śmietanę posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Ciasto robimy dzień przed jedzeniem. Warstwy: herbatniki, masa budyniowa, krakersy, masa toffi, krakersy, bita śmietana, starta czekolada.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.10.2007 monik

super warto zrobić

tylko ze ja zamiast krakersów daje same herbatniki lepsze

Zgłoś 02.12.2008 ania

Przepyszne ciasto. Robiłam tylko z herbatnikami, naprawdę wyszło super.

Zgłoś 11.12.2007 aneta

zamiast dolnej warstwy herbatników lepszy jest biszkopt,robiłam tak

Zgłoś 19.12.2007 sylwka29

Ja do gotujacego budyniu dodaje sypka galaretke cytrynowa szybko mieszajac ,studze i miksuje zmaslem.Po co bawic sie w gotowanie mleka skondesowanego mozna je zastapic 30dag krowek roztopionych ... Pokaż więcej

Ja do gotujacego budyniu dodaje sypka galaretke cytrynowa szybko mieszajac ,studze i miksuje zmaslem.Po co bawic sie w gotowanie mleka skondesowanego mozna je zastapic 30dag krowek roztopionych z lyzka mleka lub wody zeby ulatwic roztapianie:) W ten sposob mozna zaoszczedzic troche czasu i gazu:) pozdrawiam

Zgłoś 13.02.2008 madzia

Super, warto spróbować, dzięki!

Zgłoś 18.04.2008 WIK

JA KUPUJE MLEKO Z UKRAINY NIE TRZEBA GOTOWAC JEST SUPER

Zgłoś 18.04.2008 WIK

JA KUPUJE MLEKO Z UKRAINY NIE TRZEBA GOTOWAC JEST SUPER

Zgłoś 21.05.2008

Do kupienia jest gotowa masa krówkowa w puszce z Gostynia za 5 zł.

Zgłoś 18.06.2008

znam latwiejszy i duzo lepszy przepis

Zgłoś 26.09.2008 asiul

ja lubię ten lekko słony posmak krakersów, neutralizuje maga słodycz toffi

Zgłoś 01.09.2009 Gosc

Ja jeszcze na masę krówkową kłade płatki migdałów reszta jak w przepisie

Zgłoś 01.09.2009 Gosc

Ja jeszcze na masę krówkową kłade płatki migdałów reszta jak w przepisie

Zgłoś 24.12.2009 aga

w czy to robi się w jakiejś formie a jak tak to w jakiej dużej?

Zgłoś 28.03.2010 jagoda

ja jeszcze krakersy smaruje kwaśnym dżemem.pycha

Zgłoś 07.12.2010 aneta

mleko skondensowane mozna zastapic juz gotowa masa krówkawa w puszcze do nabycia w sklepach