Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3 BIT

Tekst i foto cindy 06-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?40 złśredni? min.bardzo wysoka

Składniki:

2 puszki mleka skondensowanego, 8 paczek herbatników, 2 budynie śmietankowe (na 3/4 l wody Gellwe), 1 margaryna (Kasia), 2 op. śmietany kremówki (2 x 500 ml), 2 op. śmietan-fix lub łyżka żelatyny, 2 czekolady mleczne, 4 szkl. mleka.

Jak przyrządzić:

Puszki z mlekiem ugotować 1 dzień wcześniej (zakryte wodą, ok. 3 godz.). Śmietana musi być dobrze schłodzona. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, następnie troszkę podgrzać. Budynie, margarynę i 4 szkl. mleka połączyć, zrobić krem budyniowy. Ubić śmietanę. Na blachę położyć warstwę herbatników, a na nich rozsmarować mleko z puszek. Następnie ułożyć warstwę herbatników, a na nich krem budyniowy i przykryć znów herbatnikami.
Herbatniki posmarować ubitą śmietaną i posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Potrzebne przybory:

blaszka, mikser, miski, łyżki

Jak podawać?

Najlepiej do kawy nielubianym koleżankom ;)

Czas przygotowania:

Przy robieniu kremu budyniowego ostrożnie z mlekiem, żeby nie wyszedł za rzadki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.11.2007 Słodka Kluseczka

Ciasto jest usta liza

Zgłoś 31.07.2008 danamat

Rozumiem, że żelatynę należy połączyć z ubitą śmietanką, tak?

Zgłoś 19.08.2008 marion

takie pyszności nielubianym koleżankom? :)

Zgłoś 26.03.2013 gość

Do tego ciasta do żądnej z mas nie daje się cukru??

Zgłoś 15.11.2013 gość

moje ulubione ciasto, polecam