Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

3 bit

Tekst i foto Michasia 17-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złprosty40 min.?

Składniki:

8-9 paczek herbatników, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 0,5 l mleka, 2 śnieżki lub 1 śmietan fix, 2/3 kostki masła, 200 ml śmietany
30%, czekolada mleczna

Jak przyrządzić:

Mleko skondensowane gotować w puszce ok. 2,5 godziny - powstanie z tego karmel. Budynie ugotować w 0,5 l mleka, a gdy ostygną, utrzeć z masłem. Śmietanę ubić ze śnieżką.
Ułożenie: boki i spód blachy obłożyć herbatnikami,następnie karmel, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, bita śmietana, herbatniki, roztopiona czekolada.

Czas przygotowania:

Długo gotuje się tylko mleko skondensowane, reszta maksymalnie do godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.01.2007 Kuchareczka z Prawdziwego Zdażenia

Kucharz Dyplomata,a nawet niewie jak się pisze nazwe jego zawodu... ! Dobrze się dzieje na tym świecie... Jak Można być dyplomatą skoro się ukończyło Zawodówkę... ! Hmm Mi Się wydaje,że robi sie... Pokaż więcej

Kucharz Dyplomata,a nawet niewie jak się pisze nazwe jego zawodu... ! Dobrze się dzieje na tym świecie... Jak Można być dyplomatą skoro się ukończyło Zawodówkę... ! Hmm Mi Się wydaje,że robi sie małą dziurkę w puszce... !!! Tak... Dobry Plan i Najwspanialsza Opcja... !

CIACHO PYCHA !!!

MĄŻ ZADOWOLONY, RODZICE I TEŚCIOWIE TAKŻE...

DZIĘKI I POZDRAWIAM :)

Zgłoś 06.01.2007 PAULINA

przepyszne to ciasto ,robiłam trzy razy i za każdym razem SUPER

Zgłoś 13.01.2007 sajgon

ciacho super ,ale naprawde im dużej czeka na spałaszowanie tym jest lepsze!!!!!!!

Zgłoś 19.01.2007 KASIULA

DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS ! NIE MUSIAŁAM SIĘ PROSIĆ JEDNEJ ZOŁZY W PRACY :) !!! CIACHO REWELACYJNE !!! NAJLEPSZE PO 24 H. W LODÓWCE.DLA STARSZYCH ZA SŁODKIE ZA TO DLA DZIECIAKÓW K O S M O S !!!! N... Pokaż więcej

DZIEKUJE ZA TEN PRZEPIS ! NIE MUSIAŁAM SIĘ PROSIĆ JEDNEJ ZOŁZY W PRACY :) !!! CIACHO REWELACYJNE !!! NAJLEPSZE PO 24 H. W LODÓWCE.DLA STARSZYCH ZA SŁODKIE ZA TO DLA DZIECIAKÓW K O S M O S !!!! NIE BEDE MUSIAŁA KUPOWAĆ JUZ BATONÓW. Z DRUGIEJ STRONY ZA SZYBKO ZNIKA MI TA BLACHA :):):)

Zgłoś 26.01.2007 marta

to jest dobre placek asz rosplywa sie w ustach jak sprubujesz to nie pozalujesz

Zgłoś 27.01.2007 anuś

kobiety bez obrazy ale czy wy gotowac nie potraficie że tak banalne pytania zadajecie...???

Zgłoś 29.01.2007 Kotek_222

Bardzo smacze ciasto.

Zgłoś 15.03.2007 Rafik_25

to ciasto jest jednym słowem przepyszne. Jestem łakomczuchem i uwielbiam piec ciasta2`

Zgłoś 15.03.2007 Rafik_25

to ciasto jest jednym słowem przepyszne. Jestem łakomczuchem i uwielbiam piec ciasta2`

Zgłoś 18.03.2007 Irena

Cherbatniki są bardzo twarde i radze je troche zwilżyc!!! POLECAM

Zgłoś 08.06.2007

generalnie przepis wydaję się bardzo fajny ale o co chodzi z :" śmietanę ubić ze śnieżką"??? plz odpowiedz bo bardzo chę zrobić to ciasto....

Zgłoś 21.03.2007 Oliwia

A ja mam takie pytanie, może odpowiedź jest oczywista ale w końcu kto pyta nie błądzi ;)

Często eksperymentuje z nowymi ciastami ale jeszcze nigdy nie robiłam nic z "karmelem" r... Pokaż więcej

A ja mam takie pytanie, może odpowiedź jest oczywista ale w końcu kto pyta nie błądzi ;)

Często eksperymentuje z nowymi ciastami ale jeszcze nigdy nie robiłam nic z "karmelem" robionym z mleka skondensowanego.

Z komentarzy z tego co rozumiem wychodzi na to że mleka nie wylewa się z puszki do garnuszka tylko gotuję się w zamkniętej puszce te 2,5 godziny?? Tak?

A puszkę trzeba włożyć do garnka z wodą i tak po prostu gotować tak?

I chciałabym jeszcze wiedzieć jakiego koloru powinno być później to mleczko- takiego typowo karmelowego/ toffi?? I czy można trzymać ten karmel w puszce po otwarci jeszcze np jedną noc, żeby z samego rana już był gotowy i można by było zrobić ciasto??

I jeśli tak to czy wkładać go do lodówki?? Czy przypadkiem tam nie zgęstnieje ZA bardzo??

Troszkę dużo tych pytań ale mam nadzieję że rozwiejecie moje wątpliwości. A sam przepis wygląda bardzo fajnie- już mi ślinka cieknie :)

Pozdrawiam

Zgłoś 23.03.2007 asiulka(zmartwiona):(:(:(:(

Jak mam gotowac tą puszke skoro ona moze "wybuchnąc"przeciez nie bede robiła w niej dziurki jak podała JAKAS TAM KUCHARECZKA!!!!! Prosze o pomoc........:(:(:( Piszcie na mój numer gg :... Pokaż więcej

Jak mam gotowac tą puszke skoro ona moze "wybuchnąc"przeciez nie bede robiła w niej dziurki jak podała JAKAS TAM KUCHARECZKA!!!!! Prosze o pomoc........:(:(:( Piszcie na mój numer gg :10247014....

Zgłoś 23.03.2007 eksperymentatorka

super ciacho, choc je troche zmodyfikowalam i nie wiele juz ma wspolnego z pierwowzorem. Zamiast mleka skondensowanego zwyklego uzylam karmelowego. potem druga warstwa z budyniu czekoladowego z ... Pokaż więcej

super ciacho, choc je troche zmodyfikowalam i nie wiele juz ma wspolnego z pierwowzorem. Zamiast mleka skondensowanego zwyklego uzylam karmelowego. potem druga warstwa z budyniu czekoladowego z mniejszą iloscia cukry bez masla ani bitej smietany, i trzecia warstwa gesta kaszka manna z brazowym cukrem, na górnych herbatnikach - jak w oryginale- roztopiona czekolada. no pychota. a propos gotowania mleka to wcale nie trzeba go gotowac 2 godziny. wystarczy je wylac do garnka -bez wody:)- i ciagle mieszajac gotowac okolo 20 min az zgestnieje. troszke grudek sie robi, ale w gotowym daniu wcale tego nie czuc.

Zgłoś 23.03.2007 magkuk

Zgłoś 23.03.2007 magkuk

ciacho jest po prostu WYŚMIENITE zachwycam się tym ciechem i nie moge wyjśc z podziwu bo jest takie świetne

Zgłoś 28.03.2007 Gusiaczek

Tak pysznie o tym piszecie, że koniecznie muszę spróbować...... poczekam jednak do świąt.

Zgłoś 30.03.2007 urania

Do Oliwi. Puszkę z mlekiem gotujemy zanurzoną w wodzie bez żadnego nakłuwania. Nie ma obawy że wybuchnie pod warunkiem że nie otworzysz jej przed ostudzeniem. Po wyznaczonym czasie gotowania ods... Pokaż więcej

Do Oliwi. Puszkę z mlekiem gotujemy zanurzoną w wodzie bez żadnego nakłuwania. Nie ma obawy że wybuchnie pod warunkiem że nie otworzysz jej przed ostudzeniem. Po wyznaczonym czasie gotowania odstawiasz puszkę do ostygnięcia i dopiero otwierasz. Kolor jest jak najbardziej karmelowy. Można ugotować karmel dzeń wcześniej. Po otwarciu puszki jeśli nie zużyjesz karmelu tego samego dnia możesz z powodzeniem wykorzystać go w dniu następnym. Można również ostudzony karmel utrzeć z masłem i będzie nam służyć jako krem do tortu. Pozdrawiam;-)

Zgłoś 30.03.2007 urania

Specjalne pozdrowienia dla KUCHARZA DYPLOMATY. Uwielbiam ludzi z poczuciem humoru;-)

Zgłoś 06.04.2007 xzaq2

gjhnmgdhjjjjjjkjjkjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjotghyg

Zgłoś 06.04.2007 LUNA

Zamiast gotowac mleko skondensowane mozna karmel przyrzadzic w szybszy sposob stopic cukier i dodac smietanki ale nie za duzo zreszta widac to gdy sie ja wlewa i na tej podstawie mozna samemu us... Pokaż więcej

Zamiast gotowac mleko skondensowane mozna karmel przyrzadzic w szybszy sposob stopic cukier i dodac smietanki ale nie za duzo zreszta widac to gdy sie ja wlewa i na tej podstawie mozna samemu ustalic konsynstencje

Zgłoś 07.04.2007 bleble

a mam moze takie dosc smieszne pytanie,ale jak rozpuscic ta czekolade???bo wlasnie chcialem wyprobowac ten przepis i przy czekoladzie normalnie witki mi opadly :-| zamiast sie rozpuscis zrobila ... Pokaż więcej

a mam moze takie dosc smieszne pytanie,ale jak rozpuscic ta czekolade???bo wlasnie chcialem wyprobowac ten przepis i przy czekoladzie normalnie witki mi opadly :-| zamiast sie rozpuscis zrobila sie twarda jak skala :-/ i teraz musze przygotowywac jakas nowa polewe :-(

Zgłoś 08.04.2007 Gwiazdka

PYCHOTKA!!

Ciasto zrobiłam w piątek wieczorem no i jakoś dotrwało do dzisiaj... I wszystkim smakowało! To jest po prostu cudo! I takie łatwe do zrobienia, no i nie trzeba piec... ;)) Ale... Pokaż więcej

PYCHOTKA!!

Ciasto zrobiłam w piątek wieczorem no i jakoś dotrwało do dzisiaj... I wszystkim smakowało! To jest po prostu cudo! I takie łatwe do zrobienia, no i nie trzeba piec... ;)) Ale ja zużyłam aż 11 paczek herbatników. A wierzch polałam dwiema rozpuszczonymi czekoladami, bo jedna to było za mało :p Ale ogólnie ciasto boskie, na pewno jeszcze wiele razy je zrobię :D

Zgłoś 12.04.2007 urania

Do BLEBLE . Czekoladę rozpuszczasz w następujący sposób. Do niewysokiego naczynia wlewasz wodę i zaczynasz podgrzewać. Do salaterki lub kubeczka wrzucasz połamana czekoladę i wstawiasz to do nac... Pokaż więcej

Do BLEBLE . Czekoladę rozpuszczasz w następujący sposób. Do niewysokiego naczynia wlewasz wodę i zaczynasz podgrzewać. Do salaterki lub kubeczka wrzucasz połamana czekoladę i wstawiasz to do naczynia z gotującą się wodą. Do czekolady dodajesz 2 łyżki mleka. Mieszasz tak długo aż masa stanie się gładka bez grudek. Ciepłą masą smarujesz ciasto.

Robiąc ten smakołyk 3bit zużyłam też 11 paczek ciastek. Wyszło wyśmmienicie.

Zgłoś 12.04.2007 justbek

ciasto jest po prostu ppppppppppppppyyyyyyyyyyyyyssssssssssszzzzzzzzzzzzzzzzzzznnnnnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeee.I prawda że czym dłużej tym pppppyyyyyyyyyyssssssssszzzzzzzzznnnnnnnniiiiiiii... Pokaż więcej

ciasto jest po prostu ppppppppppppppyyyyyyyyyyyyyssssssssssszzzzzzzzzzzzzzzzzzznnnnnnnnnnnnnnnnnnnnneeeeeeeeeeeeeeee.I prawda że czym dłużej tym pppppyyyyyyyyyyssssssssszzzzzzzzznnnnnnnniiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjsssssssssszzzzzzzzzzzzzeeeeeeeeeee.DZIEKI ZA PRZEPIS POLECAM

Zgłoś 17.04.2007 Paula

Przepis jest bardzo dobry ,a ciasto godne polecenia:)

Tylko,ze ja zmniejszylam o jedna warstwe herbatnikow i na bita smietane polozylam potarkowana czegolade:P wyglada duzo lepiej:)
Pokaż więcej

Przepis jest bardzo dobry ,a ciasto godne polecenia:)

Tylko,ze ja zmniejszylam o jedna warstwe herbatnikow i na bita smietane polozylam potarkowana czegolade:P wyglada duzo lepiej:)

Polecam!:D

Zgłoś 18.04.2007 kasia

jeszcze nie wiem alesuper opis do pysznego deseru

Zgłoś 18.04.2007 kasiula

kto wsadzil ten przepis jest super nigdy lepszego nie widzialam jest to przepisy dla bardzo smakowitej kawki z ciastem . to jest przepyszneeeeeeeeeeeeee................POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

kto wsadzil ten przepis jest super nigdy lepszego nie widzialam jest to przepisy dla bardzo smakowitej kawki z ciastem . to jest przepyszneeeeeeeeeeeeee................POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 26.04.2007 Aga

A ja mam jeszcze jedno pytanie jak rozpuszczę tą czekoladę na wierzch to mi te herbatniki nie rozmiękną?

Zgłoś 29.04.2007 marika

hmmm... uwazam ze przepis jest niedokladny,poniewaz nie pisze co zrobic po wyjęciu ciasta z BLACHY!! mam sie domyslic czy wyjąc-pokroic?? (takie skladniki??) to bezsensu choc ciasto pychaaaa:PPokaż więcej

hmmm... uwazam ze przepis jest niedokladny,poniewaz nie pisze co zrobic po wyjęciu ciasta z BLACHY!! mam sie domyslic czy wyjąc-pokroic?? (takie skladniki??) to bezsensu choc ciasto pychaaaa:P

Zgłoś 07.10.2007 mimi

wyczytałam gdzieś w necie że mleko skondensowane można gotować po przelaniu do garnuszka i wówczas gotowanie trwa 10 min . i otrzymuje sie taką samą konsystencję jakby gotowało się w puszce 3 go... Pokaż więcej

wyczytałam gdzieś w necie że mleko skondensowane można gotować po przelaniu do garnuszka i wówczas gotowanie trwa 10 min . i otrzymuje sie taką samą konsystencję jakby gotowało się w puszce 3 godz.

Zgłoś 05.05.2007 zabulla1

yyy... dziwny ten przepis :P np. jak gotowac mleko W PUSZCE ??

a tak wogóle to zgadzam sie z pytaniami z dołu...

Zgłoś 06.05.2007 who

LUDZIE jeszcze raz do szkoły proponuję pójść zanim napiszecie jakiś komentarz.Takie byki , że aż głowa boli.Czasami nie wiem co to za język!!! ;(

A ciasto na pewno pyszne.

Zgłoś 13.05.2007 wiola

naprawde ciasto super

Zgłoś 18.05.2007 lilly

Ciasto super, tylko ja robir troszeczke inaczej: do budyniu daje tylko jedna lyzke cukru i gotuje dwie puszki mleka - otwieram puszki, wlewam mleko do garnaka i garnek z mlekiem nakladam na wiek... Pokaż więcej

Ciasto super, tylko ja robir troszeczke inaczej: do budyniu daje tylko jedna lyzke cukru i gotuje dwie puszki mleka - otwieram puszki, wlewam mleko do garnaka i garnek z mlekiem nakladam na wiekszy garnek wypelniony woda i gotuje to w ten sposob od czasu do czasu mieszajac - jest szybciej. A smietany daje 0,5 l. Mi i mojej rodzince jakos w ten sposob lepiej smakuje jak jest wiecej tego mlecznego karmelu i smietany a na koniec wszystko polewam roztopiana mlecznaMilka z dodatkiem 3 lyzek mleka.

Zgłoś 25.05.2007 Agnieszka

Radzę uważać na mleko w puszce... Ja się zagapiłam i trzeba było odmalować kuchnie jedna wielka eksplozja...

Zgłoś 22.06.2007 Ziuta

Ludzie!!Nasz "kuhaż" poprostu chyba sobie z Was jaja robił a wy sie przejmujecie i juz najeżdzacie :p Trochę Luzu! Ciasto musi być pyszne, trzeba sprobowac!!!!

Zgłoś 30.06.2007 staśa

3 bit był ohydny!!!!!!!. co to za przepisy .......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 29.09.2007 A&K Lem.

Ciasto pycha!!! Robiłam z mężem wg.przepisu i wyszło, super!!! Goście zjedli prawie całe :) Uwaga:daliśmy 10 paczek herabtników i 2 czekolady na średnią blachę!!!Polecamy wszystkim!!!

... Pokaż więcej

Ciasto pycha!!! Robiłam z mężem wg.przepisu i wyszło, super!!! Goście zjedli prawie całe :) Uwaga:daliśmy 10 paczek herabtników i 2 czekolady na średnią blachę!!!Polecamy wszystkim!!!

Zgłoś 17.11.2008 esti

Bardzo fajny przepis! Mam pytanie te herbatniki to 8-9 dużych paczek czy małych? Proszę o odpowiedz . Pytam ponieważ nie wiem jakie kupić.

Zgłoś 22.10.2007

co to za przepis może by pani trochę więcej opisała jak zrobić bo nic z tego nie wiem niech się pani najpierw zastanowi co pisać

Zgłoś 16.02.2008 mulat

przepis idealny, robiłem kilkanaście razy! zawsze wszystko wychodzi :P

Zgłoś 17.11.2008 mycha

w puszce nie robi sie żadnych dziurek normalnie sie gotuje przez 2.5 godziny tak żeby puszkę zakrywała woda

Zgłoś 03.11.2008 Gosia

Mleko zamknięte w puszcze wkłada się do garnka zeby woda przykryła i jak zacznie się gotować to mały ogień i tak z 2 godzinki i potem musi sie studzic w 30 minut...

Zgłoś 21.11.2007 lena

nielubię takich rzeczy, ale to jest pyszne !!!

Zgłoś 21.11.2007 lena

nielubię takich rzeczy, ale to jest pyszne !!!

Zgłoś 23.11.2007 martus7

Ciacho pycha,a żeby herbatniki były dobre i się nie kruszyły należy je przed układaniem na blache lekko zmoczyć w mleku i będzie ok.pozdrawiam pa pa

Zgłoś 05.10.2008 ann

z mleka kondensowanego to chyba wyjdzie kajmak

Zgłoś 09.10.2008 magda

robiłam to ciacho.... wszyscy zachwyceni...POLECAM!!!!!!

Zgłoś 05.12.2007 Renata

Superrrr ciacho! Polecam

Zgłoś 08.12.2007 Michasia

Cieszę się, że ciasto Wam smakuje (przynajmniej większości). Pozdrawiam i Wszystkiego Najlepszego z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Michasia.

Zgłoś 21.12.2007 palida

efekt fantastyczny... ale na 2 dzień. podałam od razu i warstwa biała trochę sie wylewała. Ale faktycznie pychotka

Zgłoś 13.01.2008 Jola

mleka nie trzeba już gotować.Producenci poszli za ludem i produkują gotową masę krówkową w puszkach.Jest nawet lepsza, bo gęściejsza.

Zgłoś 21.01.2008 gicia_12

cześć jestem kompletną amatorką. Czy ktoś mógłby mi poradzić w sprawie: po zrobieniu ciasta włożyć je do lodówki czy upiec ?

Zgłoś 21.01.2008 amatorka_25

słuchajcie jestem kompletną amatorką .Dopierio się uczę jak gotować i proszę o radę .Czy po zrobieniu ciasta włożyć je do lodówki czy upiec je ????? Proszę możecie mnie krytykować ale odpowiedzc... Pokaż więcej

słuchajcie jestem kompletną amatorką .Dopierio się uczę jak gotować i proszę o radę .Czy po zrobieniu ciasta włożyć je do lodówki czy upiec je ????? Proszę możecie mnie krytykować ale odpowiedzcie. Moja mał córeczka spróbowała tego ciasta w przedszkolu i prosi mnie żebym je upiekła . A ja pytałam się wszystkich nikt nie ma tego przepisu a ona tak ładnie prosi. Więc nie odmawijcie mi tej wiadadomości. Niedługo skończy 5 lat. I tak chce żeby na jej przyjęciu urodzinowym było to ciasto.

Zgłoś 23.01.2008 magda

pyyyyyyyyyyyyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! EKSTRA !!!!!

Zgłoś 07.02.2008 redsonia

Witam,

Nie trzeba juz gotowac godzinami kondensowanego mleka w sklepach (Carrefour, SPOŁEM) dostępne jest juz takie mleko ugotowane - czyli gotowa masa kajmakowa - standardowa oraz z orz... Pokaż więcej

Witam,

Nie trzeba juz gotowac godzinami kondensowanego mleka w sklepach (Carrefour, SPOŁEM) dostępne jest juz takie mleko ugotowane - czyli gotowa masa kajmakowa - standardowa oraz z orzechami , kosztuje ok 4 zł i jest super ..otwierasz puszeczke i gotowe - od razu smarujesz ciacha....polecam smacznego.

Zgłoś 10.02.2008

Anetta

bardzo dobre ,ale ja zamiast gotować mleko skondensowane kupuje gotowz mase krówkową w puszce (sklep np.Netto )

jest szybciej i zawsze wyjdzie

masa jes bardzo słodk... Pokaż więcej

Anetta

bardzo dobre ,ale ja zamiast gotować mleko skondensowane kupuje gotowz mase krówkową w puszce (sklep np.Netto )

jest szybciej i zawsze wyjdzie

masa jes bardzo słodka i gęsta koszt.ok 5,30 400ml

smacznego !!!

Zgłoś 11.02.2008 ola;p

mm..mam ochotke na to ciasto!:) bede je dzisiaj robić.. dam znać jak wyszło i podziele się uwagami:)

Zgłoś 11.02.2008 ola;p

Wiecie co.. ja np. wiem jak robić budyń,ale wiele ludzi np. nie wie.. i to nie żart ,więc autor mógłby na wszelki wielki napisać! Sama często dodaje przepisy i wiem jak jest..

Zgłoś 11.02.2008 ola;p

a tak pozatym to przepis wyjaje się być ok!:)

Zgłoś 12.02.2008 ola;p

przepis w porządku udało sie :P!!!!!!

słodkie jak cholera!

Zgłoś 19.02.2008 cudo

Deser przepyszny. Kalorii mnóstwo, ale co tam, raz nie zawsze...

Proponuję boków nie obkładać ciastkami, bo jest zbyt "ciastkowy". Jeśli ktoś używa gotowej masy krówkowej, to tr... Pokaż więcej

Deser przepyszny. Kalorii mnóstwo, ale co tam, raz nie zawsze...

Proponuję boków nie obkładać ciastkami, bo jest zbyt "ciastkowy". Jeśli ktoś używa gotowej masy krówkowej, to trzeba ją podgrzać (najlepiej na patelni), żeby stała się "luźna", bo inaczej ani rusz nie posmarujemy herbatników.

Ogólnie rewelacja!!

Zgłoś 23.02.2008 jola

ciasto jest kaloryczne ale przepyszne.moje rady...jeśli zrobicie dzień wcześniej herbatniki zmiękną nie trzeba się martwić krojeniem...do ugotowanego mleka dodaję pół kostki masła i ucieram wsz... Pokaż więcej

ciasto jest kaloryczne ale przepyszne.moje rady...jeśli zrobicie dzień wcześniej herbatniki zmiękną nie trzeba się martwić krojeniem...do ugotowanego mleka dodaję pół kostki masła i ucieram wszystko....do śmietany dodaję galaretkę cytrynową ugot.w pół szklance wody i tężejącą wlewam...wtedy jest lekko kwaskowate i na pewno nie rozpłynie się...na spód zamiast herbatników daję biszkopt..na to masa kajmakowa..herbatniki na to bud...znów herbatniki na to śmiet plus galaretka na wszystko czekolada ale wiórki...smacznego pozdrawiam

Zgłoś 02.03.2008 violka

ciacho rewelacja!!!

małe podpowiedzi: masę krówkową można kupic gotową i jak już ktoś wspomniał troche ją tylko podgrzac(łatwiej sie rozsmaruje)...

jednej osóbce kremówka sie warzy... Pokaż więcej

ciacho rewelacja!!!

małe podpowiedzi: masę krówkową można kupic gotową i jak już ktoś wspomniał troche ją tylko podgrzac(łatwiej sie rozsmaruje)...

jednej osóbce kremówka sie warzy..kochana!! za długo ubijasz i robi sie Tobie masełko...;)))

Zgłoś 06.03.2008 MARTAAA

Po co masło do tego budyniu ??

Zrobiłam to ciasto i nie moge przestać o tym maśle , wogole jest nie potrzebne wg. mojego uznania. Po za tym budyń jest za gęsty , trzeba dać więcej mleka.... Pokaż więcej

Po co masło do tego budyniu ??

Zrobiłam to ciasto i nie moge przestać o tym maśle , wogole jest nie potrzebne wg. mojego uznania. Po za tym budyń jest za gęsty , trzeba dać więcej mleka. Ogolnie ciasto zajebiste w smaku , za razem słodkie i totalnie kaloryczne ! A mosło , po co ??? To tyle tłuszczu !!!!!!!!

Zgłoś 20.03.2008 ania f

przeczytałam wszystkie komentarze i tyle rad tu padło, ale nikt nie wspomniał, że NAJTANSZą MASę kajmakową możemy zrobić po prostu ze zwykłego mleka i cukru w proporcjach -2 : 1 czyli 2 szklanki... Pokaż więcej

przeczytałam wszystkie komentarze i tyle rad tu padło, ale nikt nie wspomniał, że NAJTANSZą MASę kajmakową możemy zrobić po prostu ze zwykłego mleka i cukru w proporcjach -2 : 1 czyli 2 szklanki mleka i szklanka cukru. Gotujemy to też mniej więcej tyle samo czasu na wolnym ogniu co mleko w puszce i bez stresu czy wybuchnie czy nie (koleżance w pewnym momencie puszka "siknęła" gorącym strumieniem po kuchni). Po zgęstnieniu i ostudzeniu dodajemy 1/2 kostki masła. Taki krem kajmakowy używam do innych ciast np. do mazurka.

Zgłoś 21.03.2008 wanilia

Moja poprzedniczka nie wspomiała, że gdy samemu przygotowujemy taki krem musimy przez te 2-3 godziny stac przy garnku i mieszac, aby sie nie przypaliło - strata czasu :) POZDRAWIAMi smacznegoPokaż więcej

Moja poprzedniczka nie wspomiała, że gdy samemu przygotowujemy taki krem musimy przez te 2-3 godziny stac przy garnku i mieszac, aby sie nie przypaliło - strata czasu :) POZDRAWIAMi smacznego

Zgłoś 22.03.2008 Paticia

Naprawde pyszne ciasto, robiłam je juz wiele razy za każdym razem coś zmieniając. Najlepiej smakuje, kiedy wierzch ciasta( masa z bitej śmietany) zamiast polewy czekoladowej posypiemy kakao. Pokaż więcej

Naprawde pyszne ciasto, robiłam je juz wiele razy za każdym razem coś zmieniając. Najlepiej smakuje, kiedy wierzch ciasta( masa z bitej śmietany) zamiast polewy czekoladowej posypiemy kakao.

Zgłoś 04.04.2008 jonajka

kupilam gotowe ugotowane mleko skondensowane o smaku krówek, mmm pychotka, dodałama faktycznie galaretke ale pomaranczowa i pychotka, zajadalismy sie tym ciachem wszyscy...polecam gorąco..ekspre... Pokaż więcej

kupilam gotowe ugotowane mleko skondensowane o smaku krówek, mmm pychotka, dodałama faktycznie galaretke ale pomaranczowa i pychotka, zajadalismy sie tym ciachem wszyscy...polecam gorąco..ekspresowo sie robi a jak smakuje:)

Zgłoś 15.04.2008 Księżniczka Nena

Ja bede jutro robila 3 Bita z okazji 2 rocznicy slubu. Jadlam juz takie ciasto u szwagierki. Musze powiedzieć, że pycha. Pozdrawiam

Zgłoś 17.04.2008 madzia

mam wrazenie że 90% kur domowych które chcą robić to ciasto (i inne) to bezmuzgi. Jak można pytać czy otworzyć puszke z mlekiem albo co zrobić ze śniezka? No i ile budyniu a po co tyle? A nie za... Pokaż więcej

mam wrazenie że 90% kur domowych które chcą robić to ciasto (i inne) to bezmuzgi. Jak można pytać czy otworzyć puszke z mlekiem albo co zrobić ze śniezka? No i ile budyniu a po co tyle? A nie za dużo? Dziwne że nikt nie wpadł na pomysł czy można ugotować mleko skondensowane w kartonie!!! to było by dobre!!!

Zgłoś 17.04.2008 madzia

i tylko jedna osoba zorientowała sie że opis KUCHARZA DYPLOMATY jest po prostu satyryczny! Trzeba raz na jakiś czas przewietrzyć zwoje mózgowe żeby normalnie trybiły...

Zgłoś 30.04.2008 calineczka

hej duzi i hejka mali

Zgłoś 11.05.2008 ania f

wanilia - bzdury piszesz. Najpierw spróbuj, potem pisz. Mleko z cukrem gotuje się na wolnym ogniu i wystarczy raz zamieszać do momentu zgęstnienia a potem owszem trzeba zamieszać jeszcze w miarę... Pokaż więcej

wanilia - bzdury piszesz. Najpierw spróbuj, potem pisz. Mleko z cukrem gotuje się na wolnym ogniu i wystarczy raz zamieszać do momentu zgęstnienia a potem owszem trzeba zamieszać jeszcze w miarę gestnienia ok 3 razy. I to miałby być taki wielki problem? Przecież można to robić wykonując inne czynności związane z przygotowaniem ciasta. No cóż, to mieszanie może być "problemem" owszem ale dla wybitnych laików kulinarnych...Ktoś, kto potrafi np. ugotować kaszę czy ryż z takim sposobem przygotowania masy kajmakowej lub jak nazywają to niektórzy -karmelem - nie będzie miał zupełnie problemu. To idealny sposób DLA OSZCZĘDNYCH. Za te same pieniądze można przygotować 3 razy więcej karmelu niż gotując mleko w puszce. Taki karmel może poczekać w lodówce kilka dni i np. posłużyć do wafli, czy babeczek. Przypominam : zasada jest taka, że mleka do garnka wlewamy 2 razy tyle co cukru i po zagotowaniu, zmniejszamy ogień i gotujemy tyle samo, co mleko w puszce (aż zgęstnieje - można zrobić próbę- kroplę masy polać na zimny talerzyk i jeśli widzimy, że masa zastyga , to znaczy jest w sam raz). 1 porcja odpowiadająca zaw. puszki to 2 szkl. mleka i jedna szkl. cukru.

Zgłoś 03.06.2008 maliwna

gdy krusza sie herbatniki moze wystarczy skropic je w trakcie"zabiegu" jakims ponczem albo herbatka...?

Zgłoś 20.05.2008 Kasia

Ciacho rewelecja ,baaaardzo słodkie ale takie właśnie ma być.

Zdecydowanie dla tych którzy lubią bardzo słodkie placki.

Przepis bardzo łatwy i zrozumiały, kazdy kto potrafi czytać... Pokaż więcej

Ciacho rewelecja ,baaaardzo słodkie ale takie właśnie ma być.

Zdecydowanie dla tych którzy lubią bardzo słodkie placki.

Przepis bardzo łatwy i zrozumiały, kazdy kto potrafi czytać , nie bedzie miał problemów ze zrobieniem tego ciacha.

Zgłoś 21.05.2008 Piaskun

dlaczego jak robie wszystko zgodnie z opisem to jak wkładam otwartom puszke z mlekiem do wody to cała zawartość jej pływa, jestem według mnie dobrym kuhażem ale coś niemoge ubić tej śnieżki awog... Pokaż więcej

dlaczego jak robie wszystko zgodnie z opisem to jak wkładam otwartom puszke z mlekiem do wody to cała zawartość jej pływa, jestem według mnie dobrym kuhażem ale coś niemoge ubić tej śnieżki awogule to chyba dziwne żeby śnieg z mlekiem mieszać? robi sie jedna wielka zimna papka i jak odwracam miske z "ta bita smietaną" to sie wszystko na ziemie wylewa, straciłem dobre 2 godziny na ubijanie śniegu z mlekiem i jakoś nic niewyszło,

czy herbatniki mozna zastapic twarogiem?, wsumie przepis całkiem niezy tylko troche bardziej przypomina mi to kisiel niz ciasto niewiem może coś źle robie ale wydaje mi sie że jest ok wkońcu jestem dyplomowanym kuchazem nie? robie je tak:

2 litry mleka rozmieszac z kulką sniegu mieszam koło 1 h nic niestężeje (niewiem czemu robie tak jak w przepisie)

kłade na tależ herbatniki leje na to śnieg z mlekiem

później biore budyn i posypóje calą konzystęcje zalewając wodą a nastepnie szykuje łyżke i ciasto jest gotrowe do spożcie :)

w razie błędów piszcie i mnie poprawiajcie albo poprostu się odemnoie uczcię wkońcu jestem dyplomowanym kuchżem :) nie?

mam 29 lat urodziłem się w krakowie pochodze z polski i jestm kuchażem 10 stopnia moja specjalizacja to kuchnia fast food robie pyszne potrawy na wesela jak i komunie w razie chceia mie zatrudnienia piszta na nr gg 827761578 lub na skypa kucharek_dyplomatafirmakuharska lub na komure 62765443 oszczegam ze robiac potrawy niegrzebie w tyłku niedrapie sie po brzuchhu a nie ni dubie w nosie kazda potrawa jest przyżadzana z wielkadoskonałoscią i rozwagom pozdrawiam człowieków BODZIO

Hahahahahaha... straciłem dobre 2 godziny na ubijanie śniegu z mlekiem... czy herbatniki mozna zastapic twarogiem?... robie je tak:

2 litry mleka rozmieszac z kulką sniegu mieszam koło 1 h nic niestężeje (niewiem czemu robie tak jak w przepisie)...

Zgłoś 27.05.2008 Monika

Cytat

..."MARTAAA 2008-03-06 21:58:10

Po co masło do tego budyniu ??

Zrobiłam to ciasto i nie moge przestać o tym maśle , wogole jest nie potrzebne wg. mojego uznani... Pokaż więcej

Cytat

..."MARTAAA 2008-03-06 21:58:10

Po co masło do tego budyniu ??

Zrobiłam to ciasto i nie moge przestać o tym maśle , wogole jest nie potrzebne wg. mojego uznania. Po za tym budyń jest za gęsty , trzeba dać więcej mleka. Ogolnie ciasto zajebiste w smaku , za razem słodkie i totalnie kaloryczne ! A mosło , po co ??? To tyle tłuszczu !!!!!!!! ..."

No właśnie czy Pani Marta nie wie ,że masło własnie po to jest ,aby po wymieszaniu z budyniem powstała masa budyniowa, wtedy konsystencja będzie ok i nie bedzie za gęsty budyń.

Tak już jest ,że masy budyniowe robi się z dodatkiem masła, inaczej być nie może.

Zgłoś 11.07.2008 iwona261075

ciasto jest przepyszne, troche pracochłonne ale warto... 3bit zrobił furrorę w mojej firmie !!! polecam

Zgłoś 03.08.2008 Magda

Ciasto jest rewelacyjne sama rzadko jadam słodkie ale od tego trzeba mnie odrywać. Naprawdę palce lizać. Nie martwcie się jak postoi przez noc w lodówce, a wtedy jest najlepsze, herbatniki same ... Pokaż więcej

Ciasto jest rewelacyjne sama rzadko jadam słodkie ale od tego trzeba mnie odrywać. Naprawdę palce lizać. Nie martwcie się jak postoi przez noc w lodówce, a wtedy jest najlepsze, herbatniki same zmiękną, mleko skondensowane mozna kupić już gotowe, wystarczy tylko trochę rozgrzać w ciepłej wodzie, otworzyć puszke i polać herbatniki. Polecam każdemu to ciasto a już najbardziej zakochanym. Dziewczyny jak chcecie żeby facet był wasz zróbcie mu 3 bit . Pozdrawiam

Zgłoś 13.02.2010 anula

teraz już można kupić gotową masę karmelową w sklepie. jest szybciej i taniej bo nie trzeba gotować 3godz na gazie.

Zgłoś 06.11.2009 zuza

mmmmmmmmmmmmmmmm,pyszne.....

Zgłoś 11.04.2009 lilusia123456

już ktoś mądry wymyślił krówkę w puszce tak więc nie trzeba gotować mleka przez trzy godziny

Zgłoś 21.08.2009 niunia

da się pokroić bo zmięknie na drugi dzień, a nie robi sie dziurek bo wypłynie, i nic więcej sie z ciastem nie robi tylko do lodówki hhe:)

Zgłoś 28.11.2009 mario

Hey,wiadomość dla 'KUCHARZA DYPLOMATY' nie można za długo ubijać śmietany ponieważ się ją 'przebije' się dowiedziałam,a ja zamiast herbatników układam krakersy i wychodzi jes... Pokaż więcej

Hey,wiadomość dla 'KUCHARZA DYPLOMATY' nie można za długo ubijać śmietany ponieważ się ją 'przebije' się dowiedziałam,a ja zamiast herbatników układam krakersy i wychodzi jeszcze lepsze.

Zgłoś 28.11.2009 !!!!!!

No,nie wiem czy jesteś taki mądry nazywając dziecko BAHOREM!!!!!!!!!!!!jeżeli to miało być zabawne,to niestety nie wyszło.......................

Zgłoś 17.08.2009 gosia

śmietana w proszku

Zgłoś 09.08.2009 JEDEN MĄDRY

JEŻELI MASZ DOŚĆ SWEGO BAHORA, ZRÓB TO CIASTO, GWARANTUJEMY ONO GO SPRZĄTNIE NA NAJBLIŻSZE KILKADZIESIĄT DNI(ALBO WIĘCEJ)

Zgłoś 23.01.2010 Lonia899999

przefanastyczny przepis, własnie jestem w trakcie przyrzadzania go juz kolejny raz:) pycha.. naprawde.. mój chłopak je uwielbia

Zgłoś 22.03.2010 Majaa

gotuj mleko całe bez dziurek ale musisz odczekać aż przestygnie bo gorące możne wybuchnąć

Zgłoś 17.03.2010 kaska 2771

puszkę z mlekiem gotuje się bez robienia otworów bo inaczej mleko się wyleje a ma być karmel.

Zgłoś 15.04.2010 Miszka

Sprawdzony przez studentow :D

Swietny! Polecam!

Zgłoś 16.06.2011 agunia

ja mam lepszy przepis na 3 bita. ale ten tez jest niezly.

Zgłoś 28.05.2012 Iw1

super ciasto! Moje małe usprawnienie: masło dodałam do ciepłego budyniu i zmiksowałam - tak jest szybciej:)

Zgłoś 01.04.2011

do bitej śmietany dobrze jest dodać śmietan-fixy- śmietana będzie sztywniejsza , na 1 l ok 2-3, a puszki nie nakłuwaj bo mleko wyleci-logiczne chyba coo ;p

Zgłoś 21.10.2011 czarna

przez przypadek kupiłam mleko skondensowane niesłodzone zamiast słodzonego czy takie też mogę dać?

Zgłoś 16.04.2014 gość

dzisiaj już nie trzeba robić karmelu samemu można kupić masę krówkową nawet w Biedronce

Zgłoś 15.07.2014 gość

To ciasto jest przepyszne, ja kupuję gotowy kajmak w Lidlu wiec nie muszę gotowa mleka w puszce :)

Zgłoś 08.12.2016 Syylwia

Uzyj gotowej masy krówkowej z Helio i po kłopocie! Jest szybciej i masz pewność że ciasto wyjdzie dobre.