Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3 bit - palce lizać

Tekst i foto coolerca 09-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?ok. 20 złśredni? min.?

Składniki:

3 duże paczki herbatników (Leibniz), krem karpatkowy, 2 op. śnieżki, 2 op. Ramy Cremefine do ubijania, 1 galaretka cytrynowa, puszka mleka skondensowanego słodzonego, czekolada mleczna. Biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka wody.

Jak przyrządzić:

Gotować mleko w puszce ok. 1,5 godz., wystudzić.
Rozpuścić galaretkę w jednej szklance wody. Upiec biszkopt: Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier. Kiedy już się dobrze ubije, dodać żółtka razem z proszkiem do pieczenia, dodać przesianą mąkę i na koniec oliwę z wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 30 minut na papierze do pieczenia. Przygotować masę karpatkową wg przepisu na opakowaniu. 1,5 butelki śmietany ubić z dwiema śnieżkami, na koniec dodać zastygniętą galaretkę i razem ubić. Kiedy już biszkopt wystygnie i zdejmiemy papier, posmarować karmelem, na to ułożyć warstwę herbatników, następnie masę karpatkową i następną warstwę herbatników, ubitą śmietanę i wierzch posypać startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

Uwagi:

Smacznego!

Czas przygotowania:

Najdłużej schodzi z karmelem, a tak poza tym to ok. 1,5 godziny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2007 zosia

zamiast mleka skondensowanego spróbójcie użyć cukierki toffi rozgrzane z odrobiną mleka szybciej i taniej

Zgłoś 05.04.2007 angie

a czy przez te herbatniki ciasto nie jest zbyt twarde???

Zgłoś 06.04.2007 Lejdi

ja myśle że ciasto przez te herbatniki jest wsam raz a pomysł z tymi cukierkami jest super i Zosia miała nosa ja bym nie pomyślała o tych cukierkach dzięki Zosia a ty Angie nie masz racij:)

... Pokaż więcej

ja myśle że ciasto przez te herbatniki jest wsam raz a pomysł z tymi cukierkami jest super i Zosia miała nosa ja bym nie pomyślała o tych cukierkach dzięki Zosia a ty Angie nie masz racij:)

Zgłoś 06.04.2007 komentarz

Co tak mało komentarzy na innych 3 bitach jest więcej ale ciasto ok

Zgłoś 06.04.2007 superowoooooooooooooo

Witam jak zrobiłam ciasto okazało sie ze jest boskie najpierw pomyślałam ze duzo roboty ale jest super polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

Witam jak zrobiłam ciasto okazało sie ze jest boskie najpierw pomyślałam ze duzo roboty ale jest super polecam wszystkim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.04.2007 xzaq2

Za 10 min moje ciasto bedzie gotowe zobaczymy co z tego wyjdzie bo biszkopta nie pieke na papierze do pieczeniajak skończe to napisze co wyszło ok

Zgłoś 16.05.2007 jana

nie trzeba gotować tego mleka teraz można już kupić mleko w puszce gotowane w sklepach lub na bazarku od ruskich jest tak samo dobre

Zgłoś 25.06.2007 Kamila

Od ruskich na bazarku...dobre:P

Ciasto pyszne;]

Zgłoś 02.07.2007 meeg

PYCHA!!!!!!! naprawdę polecam. Osobiście robiłam tylko zamiast snieżek dodałam smietan fix bo nie lobię sniezek i tez jest bardzo smaczne.

Zgłoś 02.10.2007 monika

JA podaje 8 pqaczek herbatników petit beurre na spód, ipomiedzy warstwy, szybciej i w czasie gotowania puszki robie krem i ubijam smietane z smietan-fixem oraz galaretke. Dla odmiany galaretka j... Pokaż więcej

JA podaje 8 pqaczek herbatników petit beurre na spód, ipomiedzy warstwy, szybciej i w czasie gotowania puszki robie krem i ubijam smietane z smietan-fixem oraz galaretke. Dla odmiany galaretka jest wisniowa. I wtedy tylko pzrekładam i na noc do lodówki,herbatniki miekna i pycha

Zgłoś 07.11.2007 njj

ciasto przepyszne, i zostaje w boczkach,,,

Zgłoś 19.12.2007 sylwia

kRowki sa dobre zamiast mleka skondesowanego

Zgłoś 13.01.2008 Jola

zamiast gotować mleko w puszce, kupić można gotową masę krówkową w puszkach

Zgłoś 20.03.2008 ania f

Gotowane mleko w puszce to nie jest karmel tylko kajmak-to tak na marginesie. Zamiast mleka w puszce czy innych "chemikaliów" polecam gotowanie 2 szkl. mleka z 1 szkl.cukru na wolny... Pokaż więcej

Gotowane mleko w puszce to nie jest karmel tylko kajmak-to tak na marginesie. Zamiast mleka w puszce czy innych "chemikaliów" polecam gotowanie 2 szkl. mleka z 1 szkl.cukru na wolnym ogniu.

Zgłoś 02.04.2008 asssa

a wiecie czy mozna czyms zastapic mleko skondensowane??? ;P

Zgłoś 21.04.2008 monia

może być dobre

Zgłoś 25.04.2008 Madzia

Gotowane mleko w puszce to nie jest karmel tylko kajmak-to tak na marginesie. Zamiast mleka w puszce czy innych "chemikaliów" polecam gotowanie 2 szkl. mleka z 1 szkl.cukru na wolnym o... Pokaż więcej

Gotowane mleko w puszce to nie jest karmel tylko kajmak-to tak na marginesie. Zamiast mleka w puszce czy innych "chemikaliów" polecam gotowanie 2 szkl. mleka z 1 szkl.cukru na wolnym ogniu.

Moja babunia tak robiła masę kajmakowa do wafli

trzeba tylko cały czas pilnować i mieszać bo to mleko z kartona lubi sie przypalać i przywiera do dna

niestety bardzo długo sie gotuje zanim zgęstnieje

Zgłoś 19.05.2010 pessstka

Moze ktos poda proporcje ile krowek ile mleka?

Zgłoś 20.04.2011 Ewa

przpis na prawdziwy 3 bit:

7 jaj,1 szkl. cukru,1 szkl. mąki,1 łyżka wody,1 łyżka oliwy,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2łyżki kakao,wszystko zmiksowac

upiec biszkopt

6 pacze... Pokaż więcej

przpis na prawdziwy 3 bit:

7 jaj,1 szkl. cukru,1 szkl. mąki,1 łyżka wody,1 łyżka oliwy,2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2łyżki kakao,wszystko zmiksowac

upiec biszkopt

6 paczek herbatników,1 margaryna zwykła, 1 puszka krówkii lub masy toffi

margarynę zmiksowac i dodawac po łyzce masę krówke lub toffi

biszkopt przekoic wzdłuz na pół,posmarowac kwasnym dzemem i układac herbatniki(nasączac pryskaczem z przegotowaną wodą),układac masę i tak na przemian.Ostatnią warstwę biszkoptu tez posmarowac dzemem.Smacznego, to jest ciasto palce lizac, rozpływa się w ustach:).