Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3-bit smakuje jak batonik

Tekst i foto millka101 09-11-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-25 złśredni45 min.bardzo wysoka

Składniki:

herbatniki (ok. 80), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki maki pszennej, 2 cukry waniliowe, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki cukru pudru, 0,5 l śmietany kremówki, 1 opakowanie kajmaku (500 gram) lub mleko skondensowane słodzone, 1,5 szklanki mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 śmietan-fiks, 1 kostka masła.

Jak przyrządzić:

Miksujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 pszennej, 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki mleka. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy powstały "budyń" mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników i wykładamy masę. Przykrywamy druga warstwą herbatników i wykładamy kajmak (jeżeli używamy mleka skondensowanego słodzonego trzeba go najpierw gotować ok 3 godzin, następnie wystudzić, gotuje się w puszce do połowy zalanej wodą). Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym i wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Potrzebne przybory:

Blacha (ok. 30*40), mikser, garnek.

Jak podawać?

Schłodzoną pokrojoną w kwadraciki 3 na 3 cm.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.11.2009 re

jesli smakuje jak batonik o tej samej nazwie to mowie zdecydowane NIE!

Zgłoś 27.12.2008 ,

DOBRE

Zgłoś 15.11.2008 ,

eh..przepis z listopadowej Claudii

Zgłoś 12.11.2008 ,

Jeśli gotujemy mleko skondensowane słodzone - to puszka musi być przykryta wodą!!!!! Inaczej może eksplodować!!!!!

Zgłoś 12.11.2008 kocimiętka :),

Bez sensu :/ Po co mam tracić czas na przygotowywanie czegoś co smakuje jak batonik? Życie jest za krótkie, żeby tracić czas na powtórki, trzeba próbować nowych rzeczy...

Zgłoś 04.12.2008 Sylwia,

MLEKO SKONDENSOWANE: Przy gotowaniu należy zalać puszkę wodą w garnku i gotować 2–3 godziny. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby puszka była cały czas zalana (w przeciwnym razie, w dobrym ... Pokaż więcej

MLEKO SKONDENSOWANE: Przy gotowaniu należy zalać puszkę wodą w garnku i gotować 2–3 godziny. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby puszka była cały czas zalana (w przeciwnym razie, w dobrym przypadku mleko się nierówno zetnie, natomiast w złym — puszka może wybuchnąć). Po wyjęciu odczekać, aż puszka przestygnie, ponieważ jej przedwczesne otwarcie może spowodować dość wybuchowy efekt w postaci fontanny (lub przynajmniej mocnego pryśnięcia) gorącej masy.

Zgłoś 14.08.2009 Perwa,

Mleko skondensowane można kupić gotowe już jako karmel

Zgłoś 18.06.2013 goÅÄ

<