Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3 kolory sushi

Tekst i foto Aeishline 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
350 złśredni120 min.niska

Składniki:

szklanka ryżu o okragłuch, krótkich ziarnach,
7-8 łyżek octu ryżowego,
sos sojowy,
4 łyżki cukru,
4 listki nori (prasowane algi morskie),
pasta wasabi (zielony, japoński odpowiednik chrzanu),
imbir marynowany.


Składniki nadające kolor:
łyżka soku z buraków,
łyżeczka kurkumy,
łyżka soku ze szpinaku.

Składniki do wyboru:
świeży ogórek,
marchewka,
łosoś wędzony,
2 jajka,
szynka,
krewetki

Jak przyrządzić:

Wypłukany ryż ugotować na parze badź w garnku w proporcji 1:1 z wodą. Ryż wrzucić do zimnej wody. W momencie wrzenia przykryć pokrywką. Gotować na maleńkim ogniu przez 10 minut, następnie odstawić na ok. 20 minut, nie zdejmując pokrywki.

Ocet wymieszać z cukrem i łyżeczką sosu sojowego, podzielić na 3 części. W jednej rozmieszać kurkumę, w drugiej sok z buraków, w trzeciej sok ze szpinaku.
Ryż podzielić na 3 części i do każdej z nich dodać sporządzone kolorowe mieszanki. Wymieszać delikatnie, by nie uszkodzić ziaren, do momentu aż ryż uzyska jednolity - czerwony, zielony oraz zółty kolor.
Wyłożyć ryż na talerze, ostudzić.

Pokroić w cienkie paski składniki do wyboru, z wyjątkiem jajka.

Jajka wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i szczyptą soli. Wylać odrobinę na patelnię (tak żeby przykryło dno). Jak stężeje, złożyć na pół, w puste miejsce dolać mieszaniny. Powtórzyć operację składania, dopóki nie skończy się masa jajeczna. Taki warstwowy omlet odstawić do wystudzenia. Pokroić w paski.

Na bufecie położyć matę bambusową. Połozyć na niej listek nori. Rozprowadzić ryż na 2/3 powierzchni nori, warstwą ok. 0,5 cm. W poprzek nori, na środku ryzu, rozsmarowac cienki pasek wasabi. Położyć na nim sładniki do wyboru, tak by tworzyły kontrast z kolorem ryżu. Całość zwinąć w rulonik za pomocą maty bambusowej. Pokroić w plasterki.

Potrzebne przybory:

mata bambusowa,
drewniana łyżka,
ostry nóż

Jak podawać?

Podawać z ustawionymi obok miseczkami z sosem sojowm i marynowanym imbirem. Do dekoracji można umieścić obok plasterków sushi również odrobinę pasty wasabi.

Uwagi:

Należy pamiętać, by ryżu nie mieszać metalowymi łyżkami. Do pokrojenia sushi używamy bardzo ostrego noża.

Czas przygotowania:

Ryż potrzebuje ok. 30 minut. Natomiast czas przygotowania całej potrawy wynosi ok. 2 godzin.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.06.2006 belva

Zawsze marzylam aby robic sushi ale nigdy nie zabralam sie do tego na serio. Teraz po tym kolorowym pomysle chyba sie zdopinguje.... Dzieki

Zgłoś 17.08.2006 nikita

Ja tez jeszcze nie zdobylam sie do robienia sushi, kilka razy zastanawialam sie do kupna zestawu do robienia tych pysznosci, teraz nabralam ochoty na przygotowanie. Moze wymysle jeszcze jakas wa... Pokaż więcej

Ja tez jeszcze nie zdobylam sie do robienia sushi, kilka razy zastanawialam sie do kupna zestawu do robienia tych pysznosci, teraz nabralam ochoty na przygotowanie. Moze wymysle jeszcze jakas wariacje to napisze. Dzieki za przepis i dodanie otuchy na przygotowanie sushi ;) Pozdrawiam

Zgłoś 17.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Aeishline - ta potrawa jest bardzo smaczana ale musze Cie oswiecic - to nie jest sushi tylko maki, jesli nie wierzysz sprawdz, pozdrawiam.

Zgłoś 07.10.2007 elsi

Martano - maki to jeden z rodzajow sushi: sushi maki, sushi nigri. jesli nie wierzysz, sprawdz...

Zgłoś 21.05.2008 marix

Sushi z wędzonym łososiem- żart:(

Zgłoś 04.07.2008 ośmieszenie

W ogóle to sushi, a właściwie maki-zushi, jest spolszczone.

Pomijając sam skład, to od kiedy sushi i inne japońskie dania jemy TAKIMI sztućcami?

Zgłoś 05.03.2010 zetor

sushi to sztuka przygotowania ryżu, wszelkie odmiany dania nazywanego w Polsce sushi to małe porcje ryżu z dodatkami które nie koniecznie muszą być owocami morza, to co podamy z ryżem to nasza w... Pokaż więcej

sushi to sztuka przygotowania ryżu, wszelkie odmiany dania nazywanego w Polsce sushi to małe porcje ryżu z dodatkami które nie koniecznie muszą być owocami morza, to co podamy z ryżem to nasza wyobraźnia smakowa, a może kawałki szynki parmeńskiej z sosem klonowym?