Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3 szklanki

Tekst i foto szymek 29-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka kaszy mannej,
- 0.75 kg jabłek (3-4 sztuki)lub dżem jabłkowy,
- dżem żurawinowy lub cynamon,
- pół kostki masła lub margaryny,
- składniki na małą tortownice.

Jak przyrządzić:

Wymieszac mąke, cukier i kasze manną. Jabłka obrać i pokroić w małą kostke. Można jabłka wymieszc z dżemem żurawinowym lub cynamonem. Jeżeli nie ma się jabłek mozna wykorzystać dżem jabłkowy. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypać pierwszą szklankę mieszanki (cukier, mąka, kasza manna) i rozprowadzic ruwnomiernie na dnie. Wyłożyć kolejno: połowę jabłek, szklankę mieszanki, pozostałe jabłka, resztę mieszanki. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki masło lub margarynę.

Jak podawać?

Można podawać z bitą śmietaną.

Uwagi:

Osobiście robie to ciasto w blaszce i korzystam z podwójnej ilości składników, ponieważ połowa znika od razu :). Używam dżemu żurawinowego , ciasto nie jest wtedy zbyt słodkie.

Czas przygotowania:

Piec do zbrązowienia około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2004 mania

Fajny przepis, pojawił się już tutaj jakiś czas temu bodajże pod nazwą "tort jabłkowy"

Zgłoś 02.06.2004 Ajwi

Wrocilam z roboty i chyba to zrobie w ramach relaksacyjnych technik i odstresowujacych dzialan.

Zgłoś 13.06.2004 Dochna

mam pewne watpliwosci co do efektu tego ciasta..

Zgłoś 13.06.2004 Ajwi

Ja tez mialam i udalo sie. Pozornie to sie nie powinno kleic ale pod wplywem temperatury cukier sie rozpuszcza a manna spulchnia i lacza sie. To nie jset klasyczne ciasto jest delikatne i pulchn... Pokaż więcej

Ja tez mialam i udalo sie. Pozornie to sie nie powinno kleic ale pod wplywem temperatury cukier sie rozpuszcza a manna spulchnia i lacza sie. To nie jset klasyczne ciasto jest delikatne i pulchniutkie i MUSI sie udac. Ponadto jest to bardzo proste bez ucierania ugniatania smarowania.

Zgłoś 17.06.2004 wiedźma

To ciasto ma wielka zalete, jest bardzo proste w przygotowaniu. Dla mnie jest ono ciut za słodkie a po jego zjedzeniu pozostaje dziwny posmak mąki. Chyba nie skusze sie aby zrobic je jeszcze ra... Pokaż więcej

To ciasto ma wielka zalete, jest bardzo proste w przygotowaniu. Dla mnie jest ono ciut za słodkie a po jego zjedzeniu pozostaje dziwny posmak mąki. Chyba nie skusze sie aby zrobic je jeszcze raz.

Zgłoś 05.07.2004 Vera

no niestety, mi tez to ciasto nie smakowalo. Jest to drugie ciasto w ktorej wykorzystalam kasze manna i chyba nie smakuja mi takie ciasta. Generalnie nie wyrastaja, i maja specyficzny smak. byli... Pokaż więcej

no niestety, mi tez to ciasto nie smakowalo. Jest to drugie ciasto w ktorej wykorzystalam kasze manna i chyba nie smakuja mi takie ciasta. Generalnie nie wyrastaja, i maja specyficzny smak. byli w mojej rodzinie tacy, ktorym smakowalo, ale poza prostota wykonania trudno znalezc inne zalety. Pozdrawiam

Zgłoś 07.07.2004 wiedźma

Lalapupu, każdy ma inne gusta kulinarne i każdy ma prawo do napisania tu swojego komentarza. Nasze gusta są całkiem inne ale to wcale nie znaczy ze mozesz krytykować moja wypowiedź.Poza tym nie ... Pokaż więcej

Lalapupu, każdy ma inne gusta kulinarne i każdy ma prawo do napisania tu swojego komentarza. Nasze gusta są całkiem inne ale to wcale nie znaczy ze mozesz krytykować moja wypowiedź.Poza tym nie jestem jedyną, której to ciasto poprostu nie smakowało...pa

Zgłoś 13.08.2004 Monika

ochydne wiecej sie na nie nie pokusze:(((

Zgłoś 30.08.2004 Kasia

Znam to ciasto pod nazwą torcik jabłkowy. Jest przepyszne. Trzeba tylko uważać aby dolna warstwa była wysypana cieniutko.

A jabłka lepie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy ciasto l... Pokaż więcej

Znam to ciasto pod nazwą torcik jabłkowy. Jest przepyszne. Trzeba tylko uważać aby dolna warstwa była wysypana cieniutko.

A jabłka lepie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy ciasto lepiej się trzyma i lepiej wygląda.

Zgłoś 10.10.2004 majka

A ja znam to ciasto pod nazwą "Szarlotka sypana". Ciasto jest pycha z bita smietaną.I proste w przygotowaniu.

Zgłoś 30.12.2004 Mikołajowa

Próbowałam to ciasto robić kilka razy... i niestety nigdy nie wychodziło "przepyszne". Czy komuś smakuje, czy nie, to nie znaczy chyba, żeby się wzajemnie obrażać. Znam takich co zaja... Pokaż więcej

Próbowałam to ciasto robić kilka razy... i niestety nigdy nie wychodziło "przepyszne". Czy komuś smakuje, czy nie, to nie znaczy chyba, żeby się wzajemnie obrażać. Znam takich co zajadają się tym ciachem. Może to rzeczywiście kwestia gustu...

Zgłoś 08.01.2005 klaudia

gdzie te 3 szklanki???

Zgłoś 14.01.2005 kalafior

Szymek troszkę niedokładnie podał przepis.

3 szklanki tzn. 1 szklanka cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 szkl mąki

Zawartość wszystkich 3 szklanek wsypujemy do miski i dokładnie miesza... Pokaż więcej

Szymek troszkę niedokładnie podał przepis.

3 szklanki tzn. 1 szklanka cukru, 1 szkl. kaszy manny, 1 szkl mąki

Zawartość wszystkich 3 szklanek wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu rozsypujemy spowrotem do 3 szklanek. I dalej jak Szymek napisał - na dno tortownicy szpiemy zawartość 1 szkl. , na to jabłka, następna szk. jabłka i ostatnia szkl. na górę. Wiórki masła rozłożone na górnej warstwie w czasie pieczenia przenikają do ciasta sklejając wszystkie składniki. To ciasto właściwie przygotowane jest delikatne i smaczne, a jego zaletą jest to, że nie używamy do niego jajek.

Nie każdy może jeść jajka :-(

Zgłoś 24.01.2005 Kasia

Rzeczywiście pycha,ale ja daje na dużą tortownicę ok.1,5 szkl.mąki i 1,5 szkl.manny,ale cukru ok.3/4szkl. Nie dodaję dżemu,ale jabłek za to 2kg.nie jest wtedy słodkie i naprawdę pycha.wg mnie,al... Pokaż więcej

Rzeczywiście pycha,ale ja daje na dużą tortownicę ok.1,5 szkl.mąki i 1,5 szkl.manny,ale cukru ok.3/4szkl. Nie dodaję dżemu,ale jabłek za to 2kg.nie jest wtedy słodkie i naprawdę pycha.wg mnie,ale za pierwszym razem miałam wątpliwości.

Zgłoś 29.01.2005 dywa14@wp.pl

ludzie odposccie sobie tego gniota! wlasnie sobie na nim eby lamie. ze ty czlowieku sumenia nie masz tak ludzi wrabiac! to pseudociasto jest twarde, zbyt slodkie, miejscami wcale nie upieczone ... Pokaż więcej

ludzie odposccie sobie tego gniota! wlasnie sobie na nim eby lamie. ze ty czlowieku sumenia nie masz tak ludzi wrabiac! to pseudociasto jest twarde, zbyt slodkie, miejscami wcale nie upieczone z wyraznym posmakiem maki. jednym slowem klapa

Zgłoś 14.03.2005 anka

Zaskocze tych którym nie smakowało - jest to jeden z najlepszych przepisów na szarlotke na ciepło z lodem!! Mój kolega jest szefem kuchn w pod Poznańskie wielkiej restauacji o i uważa ze jeśłi c... Pokaż więcej

Zaskocze tych którym nie smakowało - jest to jeden z najlepszych przepisów na szarlotke na ciepło z lodem!! Mój kolega jest szefem kuchn w pod Poznańskie wielkiej restauacji o i uważa ze jeśłi chodzi o srlotke na ciepło to tylko ten przepis. Trzeba tylko dojść do wprawy w jej przygotowaniu.

Zgłoś 16.02.2005 Kasiunia

Nie wiem co zrobiłam nie tak. Ciasto mi się nie połączyło. dolna warstwa była sypka. Sam przepis brzmi bardzo zachęcająco.

Zgłoś 21.02.2005 Taroti

Robię to ciasto od lat i mam wypróbowane modyfikacje; Kasiunia - mniej więcej jedną trzecia masła można położyć na środkowej wrstwie sypkiego ciasta ( w kilku plasterkach), ew. w trakcie pieczen... Pokaż więcej

Robię to ciasto od lat i mam wypróbowane modyfikacje; Kasiunia - mniej więcej jedną trzecia masła można położyć na środkowej wrstwie sypkiego ciasta ( w kilku plasterkach), ew. w trakcie pieczenia, jak tłuszcz się już u góry rozpuści - nakłuć ciasto patyczkiem do szaszłyków, tak, żeby trochę tłuszczu wsiąknęło w środek, no i zastosować soczyste jabłka, moga być nawet w większej ilości niż w przepisie. Ja same jabłka trę na tarce, dodaję 4 łyzki cukru, cukier waniliowy i cynamon, i chwilę czekam, aż puszczą sok, potem mieszam i dopiero wykładam na sypką mieszankę. Ciasto robi się twarde na dole, jak się piecze zbyt długo, albo w zbyt gorącym piekarniku. Pozdrawiam :)

Zgłoś 23.02.2005 jolka1

Czy mozna piec to ziasto w prodiżu??

Zgłoś 23.02.2005 kakaja

Pychotka!!! Zrobiłam i okazało się hitem sezonu. Dzięki za super przepis:)

Zgłoś 23.02.2005 Rzenia

Przykro mi ale.... tragedia ,bleeee . Ciasto jest koszmarne, no chyba że ja coś zepsułam.... Jak czytam pozytywne komentarze to mam ochotę sie wprosić na kawałek tego placka do Was, bo nie mogę ... Pokaż więcej

Przykro mi ale.... tragedia ,bleeee . Ciasto jest koszmarne, no chyba że ja coś zepsułam.... Jak czytam pozytywne komentarze to mam ochotę sie wprosić na kawałek tego placka do Was, bo nie mogę sobie wyobrazić jak to moze smakować... To co wyjęłam z piekarnika nadaje sie na karmę dla ptaków. Pozdrawiam

Zgłoś 27.02.2005 Taroti

do jolki1 - można je piec w prodziżu - czasem nawet lepiej się udaje, tylko trzeba z podwójnej porcji, bo prodziż jest większy, a przepis podstawowy jest na małą, ew. średnią tortownicę! - powod... Pokaż więcej

do jolki1 - można je piec w prodziżu - czasem nawet lepiej się udaje, tylko trzeba z podwójnej porcji, bo prodziż jest większy, a przepis podstawowy jest na małą, ew. średnią tortownicę! - powodzenia :)

Zgłoś 05.03.2005 MOniqe

Robilam, b dobre, nawet na goraco.Margaryne na wierzch scieram na tarce jarzynowej.Chyba jutro zrobie, skoro przypomnial mi sie przepis:D

Zgłoś 27.03.2005 Asiunia

To ciasto robię już od paru lat i seruję na z lodami i bita śmietaną :) Wegług mnie ważne jest żeby jabłka były soczyste i kwaśne, aha i ja daje mniej cukru niż w przepisie.

Zgłoś 10.04.2005 pola

Robilam z dżemem jabłkowo-śliwkowym, co okazało się dobrym pomysłem, bo porporcja jednej szklanki to zdecydowanie za dużo i za słodko, a tak kwaśny dżem złagodził smak. Masło polecam zetrzeć cie... Pokaż więcej

Robilam z dżemem jabłkowo-śliwkowym, co okazało się dobrym pomysłem, bo porporcja jednej szklanki to zdecydowanie za dużo i za słodko, a tak kwaśny dżem złagodził smak. Masło polecam zetrzeć cienko, ale tak, aby przykryć szczelnie KAŻDĄ warstwę ciasta. Smakuje na ciepło i na zimno (bo wtedy sie ładnie ściąga i mozna nawet kroic zgrabne kawałki), choć trudno było uchowac cokolwiek do wystygnięcia.

Zgłoś 04.05.2005 olek

ciasto wyjdzie pod jednym warunkiem, o którym nikt z Was nie napisał chyba. Formę do pieczenia należy wysmarować GRUBĄ warstwą masła!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 15.05.2005 Anka

Osobiście nie polecam! Bardzo niedobre jest to ciasto! Niewiem skąd wziąłeś ten przepis...

Zgłoś 18.05.2005 kliffe

Ciasto jest pyszne, o ile się je prawidłowo przyrządzi!!! Pierwsza moja próba też nie nalezała do najbardziej udanych. Robiłam je wiele razy i dosłownie wszyscy poczęstowani tym jabłecznikiem, ... Pokaż więcej

Ciasto jest pyszne, o ile się je prawidłowo przyrządzi!!! Pierwsza moja próba też nie nalezała do najbardziej udanych. Robiłam je wiele razy i dosłownie wszyscy poczęstowani tym jabłecznikiem, byli zachwyceni. Moje rady - po pierwsze zastąpić mannę bułką tartą. To daje dyżo lepszy smak, chrupkość. Ja osobiście daję 2 warstwy sypanki na spód i na wierzch a pomiędzy tyle startego jabłka, ile się zmieści w tortownicy. Jeśli jabłko jest suche, mało soczyste można wmieszać weń nieco soku jabłkowego. Odpowiednia soczystość jest niezbędna, inaczej spodnia warstwa pozostaje częściowa sypka. Najlepiej smakuje, gdy wykorzystamy renetę szarą, radzę unikać jabłek mdłych, słodkich bez aromatu, one psują zdecydowanie smak ciasta. Na wierzch, zanim skroimy masło dobrze jest wysypać garść lub dwie grubo siekanych orzechów włoskich. Ciasto piec do mocnego zrumienienia wierzchu. Pysznie udaje się w pikarniku z elektrycznym opiekaczem. Pachnie jabłkiem orzechami i masłem, jest chrupiące na zewnątrz soczyste w środku, po prostu REWELACJA! (pod warunkiem że udane)

Zgłoś 29.05.2005 aneko_san

ja mam przepis podobny lub identyczny, od znajomej i ciasto jest super !! naprawde polecam :) mozna zrobic na duzej blasze bez obaw ze cos nie wyjdzie, to ciasto zawsze wychodzi !! :) nie da sie... Pokaż więcej

ja mam przepis podobny lub identyczny, od znajomej i ciasto jest super !! naprawde polecam :) mozna zrobic na duzej blasze bez obaw ze cos nie wyjdzie, to ciasto zawsze wychodzi !! :) nie da sie zrobic zakalca, palce lizac :)

pozdrawiam

Zgłoś 11.07.2005 olechna

ten przepis jest do d.... co za kaszana jak można nadesłać taki chłam tym którym to smakowało chyba nie mają gustu

Zgłoś 24.07.2005 Jabolina

bardzo ciekawy przepis chyba dolacze go do mojej kolekcji:)))

Zgłoś 24.08.2005 Olga

Nie przesadzajcie, ze ciasto jest okropne i nie da sie go zjesc! To raczej rzecz gustu i upodoban kulinarnych. Dla mnie tez jest troche za slodkie - nastepnym razem dam troche mniej cukru. Poza ... Pokaż więcej

Nie przesadzajcie, ze ciasto jest okropne i nie da sie go zjesc! To raczej rzecz gustu i upodoban kulinarnych. Dla mnie tez jest troche za slodkie - nastepnym razem dam troche mniej cukru. Poza tym nie kazdy lubi ciasta z jablkami - ja nie jestem zbytnia entuzjastka, ale ciasto da sie zjesc.

Zgłoś 29.08.2005 Grazia

Oliwki,moze podacie wyprobowany sposob pieczenia ciasta z jablkami ,takie szybkie i pyszne:)ale malo slodkie Dzieki

Zgłoś 14.09.2005 dag

ja dodaję jabłka starte na tarce (grube oczka) i po wyjęciu z piekarnika oblewam gorącą czekoladą. Pycha!!!!!!!!

Zgłoś 15.09.2005 ala

Przepis naprawde godny polecenia

Jednak dokladnie-to ciasto wymaga wprawy;wiec: dobrych jablek- wyprobowanego piekarnika odpowiedniej wilgotnosci i troche cierpliwosci.

Pierwszy ra... Pokaż więcej

Przepis naprawde godny polecenia

Jednak dokladnie-to ciasto wymaga wprawy;wiec: dobrych jablek- wyprobowanego piekarnika odpowiedniej wilgotnosci i troche cierpliwosci.

Pierwszy raz jak je robilam -pomimo ze dlugo "siedzialo" w piekarniku-spod byl "niedopieczony"

I jak w przypadku wiekszosci zdgustowanych tym przepisem, wypiek mial posmak maki- w dolnej warstwie.

Nastepnym razem, niezniechecona pierwsza porazka, postanowilam zrobic 2 warstwy czyli proszek podzielilam na 2 nie na 3/jak w przepisie czesci/i jak juz ktos wyzej trafnie zaznaczyl, na pierwsza czesc ciasta/czyli na spod/ starlam czesc masla, pozniej starlam na tarce o duzych oczkach jablka//Jablka starte na tarce, a nie pokrojone w kostke wytworza wiecej soku/faktycznie istotny jest tutaj ich odpowiedni gatunek/szara reneta jest rewelacyjna/

co do podania z lodami - dokladnie smakuje wysmienicie-cynamon jak przy wszelkich szarlotkach tez jest mile widziany/

z orzechami nie robilam jeszce ale tez mysle ze bedzie sie dobrze komponowac. /przy kolejnej okazji wyprobuje/

Mysle ze warto temu przepisowi poswiecic wiecej uwagi i dopracowac go osobiscie. Naprawde wazna w tym ciescie jest odpowiednia wilgotnosc, zeby suche skladniki osiagnely konsystecje ciasta a nie pozostaly surowe. Powodzenia i Bon Apetit

Zgłoś 23.09.2005 Memphis

To ciasto- jeżeli wyjdzie- jest na prawdę pyszne. Nie ma posmaku mąki czy surowej kaszki. Jadłam wielokrotnie u zaprzyjaźnionej gaździny w górach, ale kiedy próbowalam zrobić je sama w domu komp... Pokaż więcej

To ciasto- jeżeli wyjdzie- jest na prawdę pyszne. Nie ma posmaku mąki czy surowej kaszki. Jadłam wielokrotnie u zaprzyjaźnionej gaździny w górach, ale kiedy próbowalam zrobić je sama w domu kompletnie nie wyszło (mój piekarnik nie działa najlepiej). Może spóbuję zrobić je ponownie, bo dla takiego niebiańskiego smaku warto zaryzykować.

Zgłoś 27.09.2005 Cyferka

Górna warstwa ciasta wyszła mi okropnie twarda (skorupa), nie dało się go sensownie pokroić. Czy ktoś może wie dlaczego?

Zgłoś 09.11.2005 klifee

Piecz na mniejszym ogniu albo po prostu krócej (lub nie stosuj elektrycznego opiekacza, jeśli wcześniej stosowałaś), możesz też ciasto piec dzień przed podaniem i kroić następnego dnia idealnie.... Pokaż więcej

Piecz na mniejszym ogniu albo po prostu krócej (lub nie stosuj elektrycznego opiekacza, jeśli wcześniej stosowałaś), możesz też ciasto piec dzień przed podaniem i kroić następnego dnia idealnie.

Szczerze mówiąc to ja uwielbiam te spieczoną, chrupką skorupkę, to najlepsze w tym cieście, mimo że pierwszego dnia nie kroi się łatwo.

Zgłoś 09.12.2005 kaska

jezeli myslicie ze to ciasto nie wychodzi bardzo sie mylicie jak je pierwszy raz robilam mama mnie wysmiala teraz przynajmniej raz w miesiacu nawet czesciej rzada abym je robila tak jej smakuje ... Pokaż więcej

jezeli myslicie ze to ciasto nie wychodzi bardzo sie mylicie jak je pierwszy raz robilam mama mnie wysmiala teraz przynajmniej raz w miesiacu nawet czesciej rzada abym je robila tak jej smakuje a nie robi go sama bo mowi ze jej sie nie uda bo ona w ten sposob robienia ciasta nie wierzy i mnie podejrzewaze robie jeszcze cos bo tak jak w przepisie to niemoze wyjsc i juz dziwne sa mamy niedowiarki i wszyscy ludzie ktorzymysla ze wiedza lepiej bez podjecia ryzyka sprobowania naprawde glupi ten kto mysli ze wie wszystko

Zgłoś 10.12.2005 Igła

Dziewczyny!!!!

To ciasto to najzwyklejsza szarlotka ...którą robią Szwedzi. Zajadają się nią co sobota. Podająjąz gęstym sosem waniliowym na gorąco.

Tylko co warstwę dają masło, kt... Pokaż więcej

Dziewczyny!!!!

To ciasto to najzwyklejsza szarlotka ...którą robią Szwedzi. Zajadają się nią co sobota. Podająjąz gęstym sosem waniliowym na gorąco.

Tylko co warstwę dają masło, które rozpuszcza cukier i wtedy łaczą się składniki.

Zyczę smacznego i powodzenia.

Zgłoś 03.01.2006 Elusiaczek

właśnie zrobiłam!!! Super!!!! jem gorące bo takie dobre, ale fakt ciut mniej cukru na przyszłość. dzięki za super przepis.

Zgłoś 09.01.2006 beata

Oto mój zmieniony przepis : 1szkl. mąki , 1szkl. bułki tartej , 0,5szkl. cukru . 1 łyżeczka proszku do pieczenia . polączyć skladniki . polowę masy sypkiej wsypać do tortownicy dodać jabłka l... Pokaż więcej

Oto mój zmieniony przepis : 1szkl. mąki , 1szkl. bułki tartej , 0,5szkl. cukru . 1 łyżeczka proszku do pieczenia . polączyć skladniki . polowę masy sypkiej wsypać do tortownicy dodać jabłka lub inne owoce dosypac resztę masy sypkiej , na wierzch zetrzeć 1 kos. zmrożonego masła . Polecam !!!

Zgłoś 15.01.2006 dalbing

Rzeczywiście szklanka cukru to za dużo, ja daJę 1/3, proszek dzielę na dwie części i na każdą część kładę margarynę - wychodzi pysznie.

Zgłoś 10.03.2006 S

Zgłoś 10.03.2006 Synthia

jestem bardzo rozczarowana tym ciastem, zrobiłam i okazało się że kasza manna się nie rozkleiła po prostu ciasto trzeszczy w zębach i do tego jest kompletnie niewyrośnięte i w zasadzie gdyby nie... Pokaż więcej

jestem bardzo rozczarowana tym ciastem, zrobiłam i okazało się że kasza manna się nie rozkleiła po prostu ciasto trzeszczy w zębach i do tego jest kompletnie niewyrośnięte i w zasadzie gdyby nie ta cholerna kasza byłoby całkiem niezłe bo smak ma fajny Pozdrawiam pa!!!!!!!!!

Zgłoś 23.03.2006 Ewa

Robilam to ciasto,przepis podała znana aktorka w miesięczniku.Dodała że jej goście sie nim zajadają a to ciasto to jej specjalność.Chyba nigdy go nie jadła bo ja bym tego na stół nie położyła.Pokaż więcej

Robilam to ciasto,przepis podała znana aktorka w miesięczniku.Dodała że jej goście sie nim zajadają a to ciasto to jej specjalność.Chyba nigdy go nie jadła bo ja bym tego na stół nie położyła.

Zgłoś 22.05.2006 kliffe

Synthia, nie poddawaj sie :) sprobuj z bulka tarta. O niebo lepsze. Tyle, ze proszek podziel na 2 czesci, tak, zeby kazda mogla sie zrumienic ( Nie radze sypac srodkowej warstwy, bo wtedy robi s... Pokaż więcej

Synthia, nie poddawaj sie :) sprobuj z bulka tarta. O niebo lepsze. Tyle, ze proszek podziel na 2 czesci, tak, zeby kazda mogla sie zrumienic ( Nie radze sypac srodkowej warstwy, bo wtedy robi sie taki nieapetyczny zakalcowaty klajster. No, chyba ze ktos tak lubi.)

Caly sekret tkwi w odpowiedniej wilgotnosci jablek. Wtedy nic sie nie sypie, ciasto jest przypieczone od spodu i chrupiace na wierzchu. Trzeba poeksperymentowac. Moje pierwsze, z kasza, tez nie bylo za specjalne, ale potem juz tylko z bulka robilam i coraz lepsze. Polecam, przede wszystkim w sezonie jablkowym, bo nie ma co probowac piec je z trocinowych, mdlych jablek z importu. Nie ma to jak reneta!

Zgłoś 05.06.2006 gosia

Robiłam to ciasto wczoraj no i niestety uważam, że nie jest to genialny przepis :(

Zgłoś 30.06.2006 Pene

ja dodaje sok z polowki cytryny do jablek zeby bylo bardziej wilgotne i nie tak slodkie a do na druga sypka warstwe klade troszke margaryny a reszte na sama gore - wtedy nie ma wyjscia zeby sie ... Pokaż więcej

ja dodaje sok z polowki cytryny do jablek zeby bylo bardziej wilgotne i nie tak slodkie a do na druga sypka warstwe klade troszke margaryny a reszte na sama gore - wtedy nie ma wyjscia zeby sie skleilo. Jest pyszne i na cieplo i na zimno. Nie wiem co w nim moze nie wyjsc ;o)

Zgłoś 11.07.2006 Natka

Cześć. Ja znam to ciasto trochę w innej wersji i zawsze wychodzi. Dzielę składniki tylko na dwie porcje, jedna idzie na spód, potem jabłka, a następnie druga część mieszanki. Wszystko zalewam ro... Pokaż więcej

Cześć. Ja znam to ciasto trochę w innej wersji i zawsze wychodzi. Dzielę składniki tylko na dwie porcje, jedna idzie na spód, potem jabłka, a następnie druga część mieszanki. Wszystko zalewam rozpuszczoną całą kostką masła. Jest przepyszne, na ciepło z lodami na zimno z bitą śmietaną.

Zgłoś 24.07.2006 Cristiano Ronaldo

no nawet dobre moze byc to ciasto

Zgłoś 14.08.2006 Bozena

Ja dodaje do tego przepisu szklanke wiórek kokosowych.Pycha

Zgłoś 12.03.2007 czarna

to nie zaden "tort jablkowy" ani "3 szklanki" to po prostu szarlotka sypana.a przepis jest bardzo stary w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie.ale ciasto jest... Pokaż więcej

to nie zaden "tort jablkowy" ani "3 szklanki" to po prostu szarlotka sypana.a przepis jest bardzo stary w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie.ale ciasto jest pyszne

Zgłoś 09.10.2006 móha f cóksze

Ciasto faktycznie proste... Po wyciągnięciu z piekarnika wyglądało prześlicznie. I na tym koniec zalet.

Szklanka cukru, to było podejrzane, ale myślę "zaryzykuję". Ryzyko się n... Pokaż więcej

Ciasto faktycznie proste... Po wyciągnięciu z piekarnika wyglądało prześlicznie. I na tym koniec zalet.

Szklanka cukru, to było podejrzane, ale myślę "zaryzykuję". Ryzyko się nie opłaciło. Ciasto jest słodkie jak łyżka cukru.

Ostrożnie z masłem. Mimo tego ze wypchałam tortownicę papierem, masło przepłynęło, wyciekło i narobiło takiego dymu, że chyba krok dzielił mnie od rozmowy ze strażą pożarną.

W skali od 1 do 10 daję 3 (za wygląd)...

Zgłoś 16.02.2007 Hanna

Sukces polega na tym, aby jabłka puściły sok i aby sypkie składniki zmiękły. To samo z masłem, roztapia się i tworzy na wierzchu pyszną skorupkę. Co do cukru. Uważam że 1 szklanka jest akurat ja... Pokaż więcej

Sukces polega na tym, aby jabłka puściły sok i aby sypkie składniki zmiękły. To samo z masłem, roztapia się i tworzy na wierzchu pyszną skorupkę. Co do cukru. Uważam że 1 szklanka jest akurat jak daje się szarlotkowe kwaśne jabłka. Ciasto musi byc słodkie

Zgłoś 09.01.2007 zabba

smak i wykonanie rewelacja! ja do 1 kg jabłek dodałam 0,5 kg dżemu brzoskwiniowego. Pyyyyycha :) no i cukru dałam 2/3 szklanki, a i tak wyszło strasznie słodkie. a kaszka manna to musi być racze... Pokaż więcej

smak i wykonanie rewelacja! ja do 1 kg jabłek dodałam 0,5 kg dżemu brzoskwiniowego. Pyyyyycha :) no i cukru dałam 2/3 szklanki, a i tak wyszło strasznie słodkie. a kaszka manna to musi być raczej błyskawiczna, żeby się rozpulchniła. następnym razem spróbuję z bułką tartą.

Zgłoś 05.04.2007 Xena

Wydaje mi się, że przeczytałam wszystkie komentarze, ale chyba nie znalazłam informacji czy to ciasto należy wstawiać do gorącego, nagrzanego czy można do zimnego piekarnika?

Napiszcie pr... Pokaż więcej

Wydaje mi się, że przeczytałam wszystkie komentarze, ale chyba nie znalazłam informacji czy to ciasto należy wstawiać do gorącego, nagrzanego czy można do zimnego piekarnika?

Napiszcie proszę.

Zgłoś 20.04.2007 Agi R

właśnie to zrobiłam... można to sobie spróbować, ale jeśli ktoś liczy na to że gości tym uraczy to może się zdziwić :D zwłaszcza jak jabłka za mało soku puszczą tak jak mi :/ na spodzie się sypi... Pokaż więcej

właśnie to zrobiłam... można to sobie spróbować, ale jeśli ktoś liczy na to że gości tym uraczy to może się zdziwić :D zwłaszcza jak jabłka za mało soku puszczą tak jak mi :/ na spodzie się sypie i boję się tego jeść :D

Zgłoś 05.05.2007 Hmm

Jak ktoś ma tyle opinii i porad i dodaje suche jabłka (mimo mnóstwa uwag na ten temat) - to ja już nie mam pytań , bo to żałosna bezmyślność :(

Ale zastanawiam się nad czymś ...

Cz... Pokaż więcej

Jak ktoś ma tyle opinii i porad i dodaje suche jabłka (mimo mnóstwa uwag na ten temat) - to ja już nie mam pytań , bo to żałosna bezmyślność :(

Ale zastanawiam się nad czymś ...

Czy nikt nie wypróbował może już tego przepisu modyfikując go w taki sposób aby zamiast warstw wymieszać wszystko i zrobić jako monolit?

Bo skoro chodzi o to aby się wszystko posklejało, to ..... Nawet zakorciło mnie przez chwilę by nawet roztopić masło i też dodac do całości . Czy któś już moze tak próbował ? Ciekawią mnie efekty.

Zgłoś 12.05.2007 Agi R

to moze sobie wszystko wymieszaj i usmaz na patelni... i olejem sobie jeszcze polej to Ci sie poskleja :D robilam to i pomimo tego ze jablka byly SOCZYSTE to i tak zbyt malo soku puscily zeby ws... Pokaż więcej

to moze sobie wszystko wymieszaj i usmaz na patelni... i olejem sobie jeszcze polej to Ci sie poskleja :D robilam to i pomimo tego ze jablka byly SOCZYSTE to i tak zbyt malo soku puscily zeby wszystko posklejac... trzeba umiec czytac, gdyz slowa "jablka malo soku puscily" nie oznaczaja tego samego co "suche jablka"... brak zrozumienia slow to dopiero jest zalosne... poza tym chyba ktos po to wymysla takie przepisy zeby robic je w nalezytej kolejnosci a nie wszystko do jednego gara, wybeltac i fruuu gotowe... zrob sobie to sie przekonasz :) a zreszta nad czym sie tu rozpisywac, przepis do luftu, szkoda skladnikow bo i tak ostatecznie wszystko idzie w kosz... a wiec podsumowanie przepisu jest takie: jak juz koniecznie chcesz zrobic cos z tego przepisu, to wez skladniki i wyrzuc je do kosza, zaoszczedzisz na pradzie :D

Zgłoś 16.05.2007 juzefka

a mi sie zcielo to ciasto i zrobilo jak guma do zucia. dodolam za duzo margarynycz czy cus? wywalilam do kosza.....ochydstwo

Zgłoś 09.11.2007 Myszowata

Ciekawe, jutro zrobię!!! Mam nadzieję,że nie wywalą mnie z chaty za efekty, bo Szymek będzie musiał mnie przygarnąć.

Zgłoś 10.11.2007 Myszowata

Wyszło bardzo smaczne! Szymku dziękuję za przepis.

Zgłoś 16.11.2007 gosik39

ciasto zrobiłam tak jak radzi Kliffe, REWELACJA,PYSZNOŚCI,polecam wszystkim taką modyfikację

Zgłoś 17.11.2007 asia

Pycha ciasto, wszyscy w domu sie nim zajadają...wiecej takich prostych przepisów dla ludzi którzy mają niewiele czasu to będzie suuuper!!!

Zgłoś 27.11.2007 zuza

Do anonima,ktory tak bardzo rozwlekle sie podpisal.Po pierwsze wieczor piszemy przez o a nie u,ale mniejsza o to.Wspolczuje twojej rodzinie.Mam rade do ciebie,lepiej nie wchodz do kuchni a juz o... Pokaż więcej

Do anonima,ktory tak bardzo rozwlekle sie podpisal.Po pierwsze wieczor piszemy przez o a nie u,ale mniejsza o to.Wspolczuje twojej rodzinie.Mam rade do ciebie,lepiej nie wchodz do kuchni a juz o przyrzadzaniu posilkow to nawet nie mysl,bo wytrujesz cala rodzine,skoro nie potrafisz upiec tak prostego ciasta.A co do ciasta to niezle.Pozdrawiam

Zgłoś 19.12.2009 Roman

Robię te ciasto od paru lat,jak dobrze pamiętam to chyba przepis był kiedyś w poradniku domowym,i zawsze wychodzi super.

Zgłoś 10.04.2008 Magda

Bardzo dobre ciacho!!! :)

Zgłoś 10.11.2009 mirka

to jest najtańsze ciasto i najprostsze do wykonania nie warto eksperymentować i mieszać wcześniej produktów bo wyjdzie gniot.

Warto natomiast zmienić owoce ,nie tylko jabłka do tego sie na... Pokaż więcej

to jest najtańsze ciasto i najprostsze do wykonania nie warto eksperymentować i mieszać wcześniej produktów bo wyjdzie gniot.

Warto natomiast zmienić owoce ,nie tylko jabłka do tego sie nadają.Próbowałam w sezonie z czerwonymi porzeczkami .

Piekę już od lat i wiem że młodym to ciasto zawsze sie uda.

Podstawowa zasada to wymieszać suche produkty w misce a nie z owocami i masłem.Już spotkałam sie z tym że tak zrobiła osoba która nie przeczytała dokładnie sposobu zrobienia. Gdy sie postępuje dokładnie według przepisu nie ma prawa wyjść suche.Jabłek sie nie odciska tylko ściera wprost suchą warstwe nieszanki wysypanej na dno formy potem druga warstwa suchej masy i dopiero plastry masła aby przykryły całą powierzchnie ciasta. Smacznego.

Zgłoś 03.12.2010 smakosz

przepis prosty, jasny a ludzie kombinują ile mogą aby tylko im nie wyszło... jak w polityce

Zgłoś 21.06.2015 goÅÄ

jmiWik mkhofzgbjfkj, [url=http://yagpdsktxwak.com/]yagpdsktxwak[/url], [link=http://xbsguotmoxrw.com/]xbsguotmoxrw[/link], http://gtcydqghqadk.com/