Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

3000 kalorii

Tekst i foto krzych69 04-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
zależy, ile damy składników i jak zasmakuje gościom? złprosty10 min.bardzo duża, ale danko jest super

Składniki:

ser żółty (twardy),
czosnek,
majonez (Kętrzyński),
pieprz biały

Jak przyrządzić:

Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać do sera. Dodać pieprz i majonez.
Proste.

Potrzebne przybory:

tarka, praska do czosnku, miska i łyżka do wymieszania

Jak podawać?

Normalnie - na półmisku lub w salaterce. A najlepiej schować ją na dno lodówki i wcale nie dawać gościom - zjeść na drugi dzień samemu, ha ha!

Uwagi:

Nie ukrywam - to bomba kaloryczna - ale jaka smaczna... Sałatka ta jest "niebem w gębie" dla ludzi lubiących czosnek. Jego ilość uzależniona jest właśnie od gustu konsumujących tę sałatkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.04.2006 Martusia

Troszkę uboga jeśli chodzi o skład...

Zgłoś 06.04.2006 koala

Za to smak ma świetny!

Kiiedy jeszcze jadłam mięso, zawijałam tę pastę w platerki szynki, a teraz układam na chlebie i chwilę podpiekam.

Zgłoś 16.04.2006 agata

Sałatka jest rzeczywiście świetna , ja dodaje jeszcze startą na tarce surowa marchewkę smakuje doskonale i jak wyglada!

Zgłoś 04.05.2006 magda

Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko na chlebie, nie w salaterce, tłuste było,że mnie kiszki bolały, ale gratuluję konceptu, zacznę to teraz przyrządzać sobie,od czasu do czasu, jako mikroskopijną... Pokaż więcej

Jadłam kiedyś coś podobnego, tylko na chlebie, nie w salaterce, tłuste było,że mnie kiszki bolały, ale gratuluję konceptu, zacznę to teraz przyrządzać sobie,od czasu do czasu, jako mikroskopijną zkąskę,a może i podam dla gości na stół, bo jest bardzo proste, pozdrawiam serdecznie szczególnie dlatego bo bardzo lubię czosnek,zebym miała tylko odrobinę spokoju w domu,to mogła bym jeść bez nerwowego pośpiechu.

Zgłoś 10.05.2006 dziuba

Ja tego używam jako rewelacyjny farsz do jajek faszerowanych. Rewelka. Zamiast pieprzu można dać chili, żeby gały wylazły na wierzch.Można też wsadzić do środka plastrów szynki zwiniętych w rulo... Pokaż więcej

Ja tego używam jako rewelacyjny farsz do jajek faszerowanych. Rewelka. Zamiast pieprzu można dać chili, żeby gały wylazły na wierzch.Można też wsadzić do środka plastrów szynki zwiniętych w rulon! POLECAM

Zgłoś 13.05.2006 krzych69

Dzieki za komentarze!

Juz sama nazwa wskazuje ze nie jest to danko dietetyczne. Takze nie dla tych, ktorzy nie trawia czosnku. Ale ci, ktorym to nie wada jest, lecz zaleta, przyznaja ze t... Pokaż więcej

Dzieki za komentarze!

Juz sama nazwa wskazuje ze nie jest to danko dietetyczne. Takze nie dla tych, ktorzy nie trawia czosnku. Ale ci, ktorym to nie wada jest, lecz zaleta, przyznaja ze to niebo w gebie.

Dzieki tym wieksze, ze wyprobowalem juz wersje "pieczona na chlebie" (uzylem bagietki lekko spryskanej woda) oraz wersje z szynka - obie REWELKA!

Sam jestem ciekaw, co z tej bomby smakowo-kalorycznej mozna jeszcze stworzyc? Czekam na Wasze komentarze i pozdrawiam!!!

Zgłoś 14.05.2006 ELCIA

DO ZIMNEGO DRANIA !

MOŻE TWOJA KOBIETA BY ZAMIEŚĆIŁA KILKA PRZEPISÓW ?

Zgłoś 25.05.2006 borg

Ja jadłem coś takiego na Litwie, tam dodają do tego posiekana jajka na twardo.

Z jajem jest super : )

Zgłoś 03.06.2006 azila

Sałatka rewelka.. mimo, że banalnie prosta.... Smaczna jest właśnie dzięki czosnkowi- pychota...jestem fanką garlica;-) stąd mój entuzjazm... Jadłam wersję z szynką, ananasem i porami- dla mnie ... Pokaż więcej

Sałatka rewelka.. mimo, że banalnie prosta.... Smaczna jest właśnie dzięki czosnkowi- pychota...jestem fanką garlica;-) stąd mój entuzjazm... Jadłam wersję z szynką, ananasem i porami- dla mnie super zestawienie, choc może wydawac się zaskakujące, zapewniam, że dobre :-)

Zgłoś 06.06.2006 lubisia

pycha jeśli doda się pokrojone drobno pomidory:) ja dodaję jeszcze niekiedy makaron ryżowy i wtedy dopiero jest super smak

Zgłoś 15.06.2006 klu1

Spróbujcie z pomidorami.Na połówki pomidora nałożyć sałatkę i przybrać szczypiorkiem.SUPER.

Zgłoś 17.06.2006 ani

A ja dodaję do tego seler ze słoika i trochę kukurydzy / to dla siebie :)

W wersji "ekskluziw" dodaję ananasa, jajka i porę / pychotka

Zgłoś 11.08.2006 FUNIA

WIELKIE JOL ;) I JESZCZE WIEKSZE DZIEKI ZA TEN PRZEPIS ALE PRZYTYJE ;) ALE ZA TO JAKIEJ DOZNAM ROZKOSZY:)

Zgłoś 12.08.2006 ania

tego raczej salatka nazwac nie mozna bardziej PASTA ale kto by sie tam przejmowal skoro to takie dobre POZDRAWIAM

Zgłoś 30.08.2006 agafja

jadłam wersję z ananasem z puszki.pycha!ale tucząca jest, no niestety

Zgłoś 30.08.2006 agafja

aha, jadłam to na podpieczonej w opiekaczu do kanapek kromce tostowego pieczywa. No i chyba sklasyfikowałabym to jako pastę do kanapki, niż jako sałatkę. pozdrawiam. A.

Zgłoś 02.10.2006 Aga

TO JEST PYSZNE. JADLAM TO NA IMPREZIE, ZROBIL JA KOLEGO Z CZECH, COS NIESAMOWITEGO. WSZYSCY SIE NASYCALI :)

Zgłoś 30.10.2006 KaSSandra

LUDZIE TO NIE SALATKA TYLKO DIP!!!! Z SAMEJ NAZWY "SALATKA" POWINNA MIEC PRZYNAJMNIEJ JEDNA JARZYNKE A CZOSNEK TU TRAKTUJE SIE JAKO PRZYPRAWE!

Zgłoś 17.02.2007 ania

Fakt pychotka, ale ja znam tez przepis jako nadzienie do rurek z mięsa, najlepiej szynki. Ale jadłam też z dodatkiem jajka. Pychotka, seryjnie:)

Zgłoś 05.12.2006 _gwiazdka

Kassandro, dip to sos, a ta SAłATKA raczej sosu nie przypomina...Pozdrawiam!!Pychota!!

Zgłoś 10.12.2006 era 79

salatka jest naprawde rewelacyjna lecz Twoj przepis je niekompletny !!!brakuje ananasa pokrojonego w koski i kukurydzy z puszki. sprobujcie polecam

Zgłoś 10.12.2006 jacus

Panno Ero jezeli ananas to tylko z dzewa z florydzkiego a groszek nie z puszki.tylko z pola od maryski .pozdrowienia i caluski sle wierny fan Twojej kuchni.

Zgłoś 10.12.2006 era 79

drogi Panie Jacusiu !

drobna pomylka - nie groszek lecz kukurydza najlepiej konserwowa no wie pan to tak jak n... Pokaż więcej

drogi Panie Jacusiu !

drobna pomylka - nie groszek lecz kukurydza najlepiej konserwowa no wie pan to tak jak np.ogory konserwowe kradzione z piwnicy od sasiada, ktore pan czesto opiernicza do swojej ukochanej wodzi .pozdrowienia milosniczka panskiego nocnego spiewu

Zgłoś 10.12.2006 jacus

Droga panno ero. Tak wlasnie mi sie wydawalo ze kiedy pani przygotowywala mi ta salatke po 10 dniowym maratonie ,to byly troszke ine skladniki .bo przeciez w panni wykonaniu ta salatka miala 80%... Pokaż więcej

Droga panno ero. Tak wlasnie mi sie wydawalo ze kiedy pani przygotowywala mi ta salatke po 10 dniowym maratonie ,to byly troszke ine skladniki .bo przeciez w panni wykonaniu ta salatka miala 80% i smakowala duzo lepiej,wiec czemu pani nie chce zdradzic sekretu pani kuchni ze dodaje pani do wszystkiego 3 szklaneczki czystego spirytusu marki ROYAL,wiem ze to rodzina tradycja i przechodzi to z pokolenia na pokolenie,Ale musimy sie dzielic z ludzmi tym co dobre.przeciez poto wymyslono ta strone.pozdrowienia wierny smakosz Twojej kuchni i nie tylko.

Zgłoś 10.12.2006 era 79

drogi panie jacku! otoz wkoncu rozszyfrowal pan nasza rodzinna sage!!! i nie otoczyl pan tego tajemnica ! z pana to jak taka baba z jarmarku plotkara! a co do pana pasji spozywania plynow i nie ... Pokaż więcej

drogi panie jacku! otoz wkoncu rozszyfrowal pan nasza rodzinna sage!!! i nie otoczyl pan tego tajemnica ! z pana to jak taka baba z jarmarku plotkara! a co do pana pasji spozywania plynow i nie mam tu zup absolutnie na mysli to niech pan troszke zbastuje bo nigdy nie odnajdzie pan swojej najdrozszej perly mozambijskiwej.

Zgłoś 10.02.2007 krzych69

Dzięki benneb! Pozdrówka!

Zgłoś 08.02.2007 Irena

proponuję porcję "sałatki "owinąć plastrem szynki , ułożyć luźno na półmisku i zalać galaretą zrobioną na rosole

Zgłoś 01.02.2007 benneb

Moi drodzy,

praktycznie każda potrawa powinna mieć ograniczoną ilość tzw. głównych składników, wówczas smak jest wyczuwalny i dana potrawa czyms konkretnie smakuje, nie jest trudnoscią z ... Pokaż więcej

Moi drodzy,

praktycznie każda potrawa powinna mieć ograniczoną ilość tzw. głównych składników, wówczas smak jest wyczuwalny i dana potrawa czyms konkretnie smakuje, nie jest trudnoscią z np. sałatki zrobić istny smietnik, wrzucajac co popadnie. prawdziwa sztuka kulinarna to umiejetność odpowiedniego skomponowania składników. Jak czytam co niekturzy z was by jeszcze dodali i co dodatą to az się za przeproszeniem rzygać chce, na sama myśl nie wspominając o jedzeniu.

Ps. tak trzymaj, sałatka jest bardzo ok, kilka konkretnych składników, próbowałam, niedowiarkom polecam

Zgłoś 09.01.2007 livka

proponuje dodac pokrojonego w kostke ananasa z puszki,serek zółty i oczywiscie czosnek, połaczyc wszystko z majonezem i mocno schłodzic przed podaniem...:))moze nie jest to wykwintna sałatka ale... Pokaż więcej

proponuje dodac pokrojonego w kostke ananasa z puszki,serek zółty i oczywiscie czosnek, połaczyc wszystko z majonezem i mocno schłodzic przed podaniem...:))moze nie jest to wykwintna sałatka ale za to ciekawa przystawka:))pozdrawiam

Zgłoś 23.01.2007 Aga

Proponuję dodać ananasa i kukurydzę z puszki - wtedy jest rewelacja! Najlepiej podawac jako dodatek do wędlin, choć jako samodzielna sałatka też nie jest zła!

Zgłoś 24.01.2007 Tomek

ja dodaje jeszcze potarte jajka wczesniej ugotowane na twardo podawac na gorących grzankach... mmmhhhhh pychotka:-)

Zgłoś 30.01.2007 martepi

A gdyby do przepisu Krzycha69 dodac wszystkie proponowane przez komentujących składniki, wymieszac w wielkiej misce, , nazwać dipastasałatkowa, podawać z pieczywem, podpiec chwilę w opiekaczu do... Pokaż więcej

A gdyby do przepisu Krzycha69 dodac wszystkie proponowane przez komentujących składniki, wymieszac w wielkiej misce, , nazwać dipastasałatkowa, podawać z pieczywem, podpiec chwilę w opiekaczu do kanapek..... idę wypróbować

Zgłoś 04.05.2007 Adeka

W moim domu, stosuje się to na przeziębienie. Poecam! Bardzo smaczne "lekarstwo" :)

Zgłoś 06.05.2007 dorina

Z tego wszystkiego najsmaczniejsze są Wasze, kochani, komentarze :)

Zgłoś 01.10.2008 Bożena

Do tego przepisu dodaje ziemniaki ugotowane i pokrojone jeszcze troche ciepłe . Mieszam wszystko. Podaję na niedzielny obiad z kotletami schabowymi.

Uwierzcie pychotka.Robię to od paru la... Pokaż więcej

Do tego przepisu dodaje ziemniaki ugotowane i pokrojone jeszcze troche ciepłe . Mieszam wszystko. Podaję na niedzielny obiad z kotletami schabowymi.

Uwierzcie pychotka.Robię to od paru lat.

Zgłoś 05.12.2007 mary

he, he - najlepsza salatka na swiecie-ser z majonezem-gratulauje pomyslowosci

Zgłoś 13.12.2007 kluchola

sałatka najlepiej smakuje przy grilu - na pieczywko tostowe lekko opieczone mniam!!!

Zgłoś 04.01.2008 mega83

ja dodaje jeszcze anansa z puszki swietny smak

Zgłoś 06.01.2008 rumianek

cześć sałatka super tylko ja dodaję pęczek natki pietruszki jest wtedy trochę lżejsza i następnego dnia nikt nie cierpi ze względu na czosnek

Zgłoś 30.04.2008 gaga

dodaj jeszcze puszkę ananasów super smak ostro-słodki

Zgłoś 21.05.2008 ela.com

to jest fantastyczne!!!skład ubogi ale za to sałatka mało pracochłonna i ma szereg zastosowań-na zimno jest super do dań z grilla i innych mięsnych, a także do surowych warzyw jako dip (tylko se... Pokaż więcej

to jest fantastyczne!!!skład ubogi ale za to sałatka mało pracochłonna i ma szereg zastosowań-na zimno jest super do dań z grilla i innych mięsnych, a także do surowych warzyw jako dip (tylko ser należy naprwdę drobno zetrzeć), np. do surowej marchewki pokrojonej w paseczki, kalafiora podzielonego na małe różyczki...

na ciepło jako dodatek do zapiekanek-można ułożyć na wędlinkę i zapiekać, lub na pizzę na wierzch, a także do makaronu

ja dodaję także natkę lub/i szczypiorek

mmmmmmmmmmmm pycha

Zgłoś 23.07.2008 andzia

trochę inna opcja>pomidory pokroić w cząstki popieprzyć i posolić na to zetrzeć ser na wiórki majonez rozrzedzić jogurtem naturalnym i dodać wyciśnięty czosnek.polać po serze.to numer 1 na ka... Pokaż więcej

trochę inna opcja>pomidory pokroić w cząstki popieprzyć i posolić na to zetrzeć ser na wiórki majonez rozrzedzić jogurtem naturalnym i dodać wyciśnięty czosnek.polać po serze.to numer 1 na każdej imprezce.

Zgłoś 28.08.2008 grażyna

puszka pędów bambusa, puszka ananasa w kostce, puszka kukurydzy, jak dużo osób to 2, główka czosnku, curry, majonez ......albo tylko to, albo opcjonalnie ser żółty lub kurczak pieczony lub wędzo... Pokaż więcej

puszka pędów bambusa, puszka ananasa w kostce, puszka kukurydzy, jak dużo osób to 2, główka czosnku, curry, majonez ......albo tylko to, albo opcjonalnie ser żółty lub kurczak pieczony lub wędzony. Ale spróbujcie z pędami bambusa, uważam, że super, pozdrawiam

Zgłoś 19.09.2008 lipschitz

Ta 'sałatka' jest idealna na kanapkę!