Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

4 kolory

Tekst i foto SAMMY 29-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego,
4 różnokolorowe galaretki,
mogą być biszkopty, ale niekoniecznie,
owoce do dekoracji

Jak przyrządzić:

Rozpuszczamy galaretki (każdą osobno) w szklance gorącej wody, ostudzamy, ubijamy mleko na pianę, dzielimy na 4 części i wlewamy do niego połowę każdej teżejącej galaretki (osobno). Na dno tortownicy układamy biszkopty (niekoniecznie), można także wylewać masę bezpośrednio na dno. Wlewamy po kolei teżejącą piankę i na to taki sam kolor galaretki. i na przemian pianka - galaretka. Na ostatnią piankę układamy owoce i zalewamy galaretką. Jest trochę zabawy, bo warstwy muszą tężeć, by się nie zmieszały, ale efekt jest super.

Potrzebne przybory:

miski, szklanki, mikser i tortownica

Uwagi:

Efektowne ciasto bez pieczenia na urodziny dzieci, na imieniny babci czy Dzień Mamy. Gdy dysponujemy dużą tortownicą, proponuję wziąć 3 puszki mleka i 2 x po każdym kolorze galaretki.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.08.2006 Dana

To jest niewykonalne, bo zanim pierwsza warstwa w tortownicy zastygnie, to pozostałe też zastygną i się ich nie wyleje.

Zgłoś 30.08.2006 SAMMY

wystarczy gdy jedna galaretka będzie w lodówce a reszta w kuchni gdy tą z lodówki wleje sie do tortownicy do lodówki wkładamy kolejny kolor a gdy chcemy przyspieszyć ścinanie galaretki to możemy... Pokaż więcej

wystarczy gdy jedna galaretka będzie w lodówce a reszta w kuchni gdy tą z lodówki wleje sie do tortownicy do lodówki wkładamy kolejny kolor a gdy chcemy przyspieszyć ścinanie galaretki to możemy ją włożyć do zamrażalnika. Wystarczy trochę pomyśleć

Zgłoś 04.10.2006 grazia000

tekst

mogłaś sobie odpuścic nie wszystko dla wszystkich jest oczywiste

Zgłoś 20.11.2006 Kotek

Czy aby napewno jest dobre???

Zgłoś 26.01.2007 kama

ja robie podobnie, najpierw dobrze schładzam mleko w puszcze , 2 galaretki gotuje w 2 szklankach wody , jak lekko przestygna , dodaje do 1/2 puszki mleka , ( dobrze ubietego) wlewam do tortowni... Pokaż więcej

ja robie podobnie, najpierw dobrze schładzam mleko w puszcze , 2 galaretki gotuje w 2 szklankach wody , jak lekko przestygna , dodaje do 1/2 puszki mleka , ( dobrze ubietego) wlewam do tortownicy i czekam az sie dobrze schłodzi, a potem z druga porcja mleka tak samo, na wierz daje owoce + galaretka choc nie koniecznie

Zgłoś 14.03.2007 aza

ja robiłam podobnie tylko po złączeniu mleka z galaretką już zastygniętego ubijałam mikserem aż powstały pęcherzyki dopiero łączyłam warstwy.

Zgłoś 26.07.2008 ania

to ciacho jest nie złe ale powinno sie nazywać 4 dni bo sie go robi i robi . Najlepiej nie ubijać odrazu całego mleka tylko każde oddzielnie.

Zgłoś 13.09.2009 xxx

to robisz każdą po kolei a nie wszystkie na raz, troche z tym zabawy jest

Zgłoś 13.09.2009 xxx

to robisz każdą po kolei a nie wszystkie na raz, troche z tym zabawy jest

Zgłoś 30.01.2012 ewa

ja robię ze zwykłymi waniliowymi serkami homogenizowanymi. Pycha.