Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A ja to potrafię...

Tekst i foto MARCELINA 20-09-2012

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-prosty15 min.-

Składniki:

Ćwiartka średniej dyni, 1 średnia cebula, mały pomidor, pół jabłka, 10 cm pora, sól, pieprz, chilli, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią w proszku,olej.

Jak przyrządzić:

Dynię skroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć. Dodać cebulę tak samo skrojoną. Zeszklić. Dodać pora pokrojonego w plastry i starte na dużych oczkach jabłko. Na koniec zmieszać z pomidorem pokrojonym w kostkę i chwilę dusić. Przyprawić solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z przyprawami i ewentualnie chilli. Zagotować. Od początku wszystko po kolei wrzucamy na małą ilość mocno rozgrzanego oleju.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska do krojenia.

Jak podawać?

Ja uwielbiam ze smażonymi, wcześniej gotowanymi ziemniakami i surówką. Ale polecam także z makaronem lub ryżem. Z naszym powszednim też smakuje, ale raczej na zimno.

Uwagi:

Można użyć innych ziół, np. tymianek, bazylia, nać, szczypiorek, oregano, estragon.

Czas przygotowania:

Dłużej zejdzie z krojeniem i obieraniem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.