Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la Alutka

Tekst i foto alutka 01-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-310-15 złprosty30-40 min.niska

Składniki:

3 średnie marchewki, 4 małe ziemniaki, 1 pietruszka, 1/4 średniego selera, 6 różyczek brokułów, 30-40 dag piersi kurczaka, mały jogurt naturalny, koperek i zielona pietruszka, vegeta, 2 łyżki makaronu lub ryżu.

Jak przyrządzić:

Wszystkie warzywa kładziemy na górną półkę parowaru, następnie na drugą wkładamy ryż lub makaron (płatki do łazanek), a na najniższą kładziemy piersi kurczaka. Gotujemy to wszystko okolo 40 min. Zresztą wszystko zależy od upodobań, bo ja osobiście uwielbiam wszystko bardzo mięciutkie. Niczego nie solimy ani też nie przyprawiamy innymi przyprawami. Po ugotowaniu wszystko wyciągamy na duży talerz. Warzywka polewamy jogurtem naturalym i posypujemy lekko vegetą (też zależy od upodobań), a piersi kurczaka posypujemy świeżo pokrojoną pietruszką z koperkiem, a dopełnieniem jest wyłożenie na talerz makaronu lub ryżu, który możemy, ale nie musimy posmarować lekko masełkiem. Całe to danie jest przepyszne i bardzo sycące, a przy tym również dietetyczne i zdrowe. Wiem o tym doskonale, gdyż sama jestem teraz po operacji i po zjedzeniu tych smakowitości nic mnie nie kłuje ani nie boli. Wszystkie posiłki przygotowywane w parowarze są szczególnie polecane dla osób otyłych, z problemami zdrowotnymi i ciąle odchudzających się.

Jak podawać?

Bardzo ważna rzecz: Żadnego warzywka nie obieramy ze skórki. Jedynie przed wstawieniem do parowaru dokładnie myjemy. Najwyżej po ugotowaniu możemy obrać skórki z poszczególnych warzyw, ale ja osobiście kocham te skórki, gdyż to dzięki nim zatrzymywane są wszelkie potrzebne witaminki i naprawdę są bardzo smaczne:-)!!!

Uwagi:

Jeśli nie potrafisz się głodzić, a chcesz koniecznie schudnąć, bo już w nic się nie mieścisz, zapraszam do skosztowania wszelkich specjałów przygotowywanych w parowarach. Te potrawy są wspaniałe. Już nigdy nie będziesz chodziła głodna, stosując dietę parowarową. Zapraszam. Oczywiście zamiast piersi kurczaka możesz używać innych mięs lub ryb, ale pamiętajcie, że ryby bardzo szybko się gotują, więc na górnej półce powinny się znależć one, a warzywa na drugiej od góry, a na samym dole jakieś makarony, ryż itp.

Czas przygotowania:

Wszystko zależy od upodobań, gdyż ja lubię bardzo miękkie, a są ludzie, którzy wolą wszystko al dente.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Alutko, bardzo lubie warzywa ale musza byc z dodatkiem wielu przypraw, pikantnych i mocnych, do tego rybka, smazona itd... Nie mam problemow z waga, jestem szczupla i lekka, mimo, ze codziennie ... Pokaż więcej

Alutko, bardzo lubie warzywa ale musza byc z dodatkiem wielu przypraw, pikantnych i mocnych, do tego rybka, smazona itd... Nie mam problemow z waga, jestem szczupla i lekka, mimo, ze codziennie jem np na sniadanie croissanta nadziewanego szynka i serem. Czemu nie tyje? Bo mam psa, z ktorym musze pokonywac wiele kilometrow dziennie, czy slonce czy deszcz. Rozumiem, ze teraz, po operacji nie jestes zbyt mobilna, mam nadzieje, ze wszystko dobrze z Toba i bedzie lepiej ale jak juz wydobrzejesz to zafunduj sobie psa albo chocby znajdz jakis pretekst, by codziennie chodzic. Wtedy od czasu do czasu jak ci sie zachce ciastka, hamburgera, frytek czy pizzy bez wyrzytow sumienia bedziesz mogla zjesc, pozdrawiam.

Zgłoś 30.09.2007 Calineczkaa

Ja też uwielbiam, dania z parowaru, w szczególności ziemniaczki. Smakują prawie jak z ogniska, hmmm tylo nie czuć dymka.

Polecam wszystkim parowar!!!!