Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la gołąbki

Tekst i foto Magda C. 20-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złprosty60 min.?

Składniki:

60-70 dag mielonego mięsa wieprzowego, 80 dag białej kapusty, 3 jajka, 1 szklanka ryżu, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cebula, kostki rosołowe i przyprawy, koncentrat pomidorowy, śmietana.

Jak przyrządzić:

Cebulę posiekać i zeszklić. Kapustę posiekać drobno (nie gotować!), dodać mięso (surowe), ryż (surowy), jajka, mąkę, cebulę (bez tłuszczu). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Uformować kotlety - obsmażyć na patelni na rumiano, przełożyć do garnka, zalać bulionem (na taką porcję używam 1,5 l bulionu). Zapiekać ok. 1 godz. w piekarniku. Na koniec, gdy kotleciki są miękkie, odlać bulion i zrobić z niego sos pomidorowy. Sos zabielić śmietaną i zagęścić mąką, w razie potrzeby można doprawić do smaku. Następnie zalać kotleciki sosem i zapiekać jeszcze ok. 15 min.

Uwagi:

Osobiście robię potrawę na gazie. Jest znacznie szybciej, bo ok. 30 min samego gotowania, a potem zrobić sos, podgrzewać ok. 15 min na małym ogniu i danie gotowe. Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.02.2007 Martuncia

Mysle,ze trzeba bylo ten ryz ugotowac,bo jak dalam nie gotowany to byl twardy...:-(

Zgłoś 19.02.2007 darioo

No dziewczyno.... było świetne i zrobiło duzo radości wszystkim sporzywającym. Nie sądziłem że moze smakowac tak dobrze tym większe brawa dla pomysłodawcy przepisu. A tobie za udostępnioenie go ... Pokaż więcej

No dziewczyno.... było świetne i zrobiło duzo radości wszystkim sporzywającym. Nie sądziłem że moze smakowac tak dobrze tym większe brawa dla pomysłodawcy przepisu. A tobie za udostępnioenie go innym.... Jesli masz coś jeszcze to chętnie skorzystam.

Zgłoś 11.02.2007 Krisss

dobre dobre ale... przygotowanie troche dluzej chyba zajmuje czasu :/ obiad zjedlismy o 18.30 i teraz mam przewalone troche :( golabki ok :)

Zgłoś 13.12.2006 beata

Znam ten przepis, nazywam go "oszukane gołąbki". To jest rewelacja, danie tanie niesłychanie i bardzo wydajne, świetne do ziemniaków jak i do chlebka, jest naprawdę pyszne! Naprawde po... Pokaż więcej

Znam ten przepis, nazywam go "oszukane gołąbki". To jest rewelacja, danie tanie niesłychanie i bardzo wydajne, świetne do ziemniaków jak i do chlebka, jest naprawdę pyszne! Naprawde polecam, ja też robię na gazie, rosołek może być z kostki.

Zgłoś 29.12.2006 sabcia

TE GOŁABKI SA SUPER NAPRAWDE POLECAM-JA OSOBISCIE WOLE BEZ SOSU

Zgłoś 03.01.2007 Dorota

Robiłam, bardzo fajna sprawa. Sprawdza się na imprezach ze względu na podzielność. POLECAM

Zgłoś 09.10.2007 viva

ja takie gołąbki robiłam 2 dni temu. Tylko prażyłam je 1,5 godz. Trochę za długo bo sos wyparował za nadto. Ja robię troszkę inaczej. na ok 1 kg mięsa daje 1 kg poszatkowanej kapusty, 0,5 szklan... Pokaż więcej

ja takie gołąbki robiłam 2 dni temu. Tylko prażyłam je 1,5 godz. Trochę za długo bo sos wyparował za nadto. Ja robię troszkę inaczej. na ok 1 kg mięsa daje 1 kg poszatkowanej kapusty, 0,5 szklanki manny, 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu, jajo. Natomiast sos opatentowałam taki. Do garnka wlewam 2 l bulionu (z 4 kostek rosołowych), do tego przecierek, dobry ketchup (tak, tak) cebulke pokrojoną, czosnek , doprowadzam do wrzenia i tym dopiero zalewam gołąbki ułożone w brytfance. Wkładam do rozgrzanego piekarnika ok. 180 st, potem można zmniejszyć do 150 myśle że 1 - 1,15 godz, wystarczy. Następne zrobię z sosem pieczarkowym. Fajne w tych gołąbkach jest to że się nie rozwalają. To efekt dodania manny. Są zwarte i jędrne i nie rozciapciane. Przed obsmażeniem trzeba je opanierować w bułce tartej Polecam

Zgłoś 06.06.2007 Jedrek

Przepis jest dobry tylko trzeba pamietac ze kapuste trzeba sparzyc lub nasolis i dobrze zgniesc inaczej wszystko sie rozsypie przy gotowaniu

Zgłoś 31.03.2007 Magda_C

Dzięki za wasze komentarze... :) a do Martunci: mogłaś neico dłużej pogotować bo jak dodasz ugotowany ryż wyjdzie pulpa... pozdrawiam

Zgłoś 01.04.2007 Sylwia

Super pycha ale ja robię z kaszą manną zamiast ryżu i kapustą pekińską polecam

Zgłoś 10.02.2010 phalanopsis

Przed chwilą skończyliśmy jeść i było PYSZNE!! Polecam, naprawdę warto spróbować :)

Zgłoś 08.07.2007 minia51

Te gołąbki duszę s sosie do Napoli Knorra, dodając tyle wody aby miało to konsystencję sosu

Zgłoś 28.11.2007 czikita

SUPRE TE A LA GOŁĄBKI. CHOĆ OSOBIŚCIE DODAJĘ KASZĘ MANNE ZAMIAST RYŻU I DODAJĘ KAPUSTĘ PEKIŃSKĄ LUB WŁOSKĄ. POZDRAWIAM

Zgłoś 06.12.2007 Magda

Jędrek nic ni trzeba sparzać... kapustę trzebadrobno posiekać i tyle... odkąd robię te "gołąbki" ani razu nic mi się nie rozleciało... najlepiej jest je tylko dobrze obsmażyć

... Pokaż więcej

Jędrek nic ni trzeba sparzać... kapustę trzebadrobno posiekać i tyle... odkąd robię te "gołąbki" ani razu nic mi się nie rozleciało... najlepiej jest je tylko dobrze obsmażyć

Zgłoś 06.11.2008 Monia

Też je serwowałam rodzince.Nawet moje wybredne dziecko jadło je ze smkiem.Są superrrrr!!! Polecam również.

Zgłoś 27.12.2007 Cosenza

WLASCIWY SPOSOB

Szukam przepisu na niecodzienny obiadek a ten przepis znam ale troszke z innej strony....Minowicie.

Kapustka poszatkowana, tyle samo mieska mielonego, pieczarki po... Pokaż więcej

WLASCIWY SPOSOB

Szukam przepisu na niecodzienny obiadek a ten przepis znam ale troszke z innej strony....Minowicie.

Kapustka poszatkowana, tyle samo mieska mielonego, pieczarki pokrojone na drobne kawalki, do tego wszystkiego wzucamy jedno jajko mieszamy dodajemy kasze manna do zlepienia calosci...doprawiam wegeta i piepszem. Formuje cos w ksztalcie kotletow mielonych tylko raz takie i podsmazam na rozgrzanym oleju z obydwu stron potem wkladam do garnka zalewam woda z bulionem i GOTOWE po 40 minutach kucharzenia sa ta rzeczywisice tanie golabki i pyszne tylko trzeba je zrobic w ten sposob jaki ja podalam :) POZDRAWIAM

Zgłoś 31.01.2008

SUPER!!!!

Zgłoś 01.02.2008 Wima

Polecam, rewelacja. Wczoraj zrobiłam na obiad, wszyscy sie zajadali. Dzieki za przepis

Zgłoś 29.10.2009

Jedrek ma racje ja ją osalam i wyciskam z miękkiej lepiej sie formuje te kotlety:)

Zgłoś 29.10.2009

obtaczam w mące a ryzu sie nie gotuje

Zgłoś 07.07.2009 Oluś

Pycha!! Ale ja je jeszcze obtoczyłam w jajku i bułce:-) super pozdrawiam

Zgłoś 11.04.2010 goski

Nic dodac, nic ujác! Super wyszly i tez robilam na gazie! Polecam.

Zgłoś 28.07.2010 renata

ja zrobiłam jak z przepisu tylko, że w naczyniu żaroodpornym na dno dałam kapustę na nią warstwę mięsa z ryżem uprażonym i znowu kapustę, na to polałam sos i do piekarnika na ok 1.20 super wyszł... Pokaż więcej

ja zrobiłam jak z przepisu tylko, że w naczyniu żaroodpornym na dno dałam kapustę na nią warstwę mięsa z ryżem uprażonym i znowu kapustę, na to polałam sos i do piekarnika na ok 1.20 super wyszły

Zgłoś 06.10.2010 Lukasz

Dzięki za przepis, gołąbki wyszły super. pozdrawiam