Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A' la gołąbki

Tekst i foto gina 27-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

- 1 kg miesa mielonego,
- 1 kg kapusty bialej, pokrojonej i ugotowanej,
- 3 szkl. kaszy manny,
- 2 jaja całe.

Jak przyrządzić:

Wszystko wymieszac i doprawic do smaku, sola i pieprzem. Formowac male kotleciki i smazyc na patelni, polewac sosem pomidorowym.

Jak podawać?

Do ziemniakow na cieplo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2004 redkolor

Polecam troche inny sposób także garmażeryjny :

mięsko jak na gołąbki

kapustę strzeć na największych oczkach ( surową)

dodać ryż

wymieszać

obtoczyć w bułce ta... Pokaż więcej

Polecam troche inny sposób także garmażeryjny :

mięsko jak na gołąbki

kapustę strzeć na największych oczkach ( surową)

dodać ryż

wymieszać

obtoczyć w bułce tartej - obsmażyć

dusić w sosie pomidorowym

tego typu przepisy miały swoje miejsce w niektórych barach szybkiej pbsługi w PRL-u

Zgłoś 08.07.2004 aga

redkolor masz racje zarówno tw przepis jak i główny są super

Zgłoś 08.07.2004 gina

ciesze sie ze wam smakuje.

Zgłoś 20.07.2004 Awa

Ja to danie przyżądzam z surową kapustą, którą przed zmieszaniem z mięsem nasalam na 3 godziny, aż bedzie krucha. Później odciskam z niej sok i dodaję do mięska. Wszystko mieszam. Tworze kulki, ... Pokaż więcej

Ja to danie przyżądzam z surową kapustą, którą przed zmieszaniem z mięsem nasalam na 3 godziny, aż bedzie krucha. Później odciskam z niej sok i dodaję do mięska. Wszystko mieszam. Tworze kulki, jak na kotlety, podsmażam z odbu stron na patelni. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, daję na spód pokrojoną surową cebulę (3-4 duże), na to układam kotlety, na kotlety jeszcze troszkę pokrojonej surowej kapusty, polewam koncentratem pomidorowym zmieszanym z wodą (więcej koncentratu niż wody) i posypuję wegetą. To wszystko wkładam do piekarnika na ok. 90 min. Co jakiś czas trzeba przekładać gołąbki z farszem. Ten farsz daje rewelacyjny smak temu jedzeniu. Naprawdę polecam. W 100% sprawdzone

Zgłoś 30.08.2004 Marta

Mam takie zapytanie... Czy nie za duzo tu kaszy manny? Zrobiłam kotleciki wg przepisu (były dobre), ale wydawały mi się zbyt zbite i ciężkie... Proszę o odpowiedz

Zgłoś 03.09.2004 gina

niestety ale taki jest przepis jak chcesz mozesz dodac mniej kaszy

Zgłoś 30.09.2004 julka

dobre te gołabki

Zgłoś 13.11.2004 hala

sprobuje co z tego wyjdzie

Zgłoś 30.11.2004 Ania

znam ten przepis PYCHA

Zgłoś 20.01.2005 hudrza

Ja stosuję kapustę pekińską (bez gotowania). A po podsmażeniu zalewam sosem pomidorowym (słoiczek koncentratu + kostka rozołowa rozpuszczona w szklance wody) i zapiekam w piekarniku 0,5 godz.Pokaż więcej

Ja stosuję kapustę pekińską (bez gotowania). A po podsmażeniu zalewam sosem pomidorowym (słoiczek koncentratu + kostka rozołowa rozpuszczona w szklance wody) i zapiekam w piekarniku 0,5 godz.

Zgłoś 01.03.2005 Kiki

A czy ryz albo kasza manna maja być już ugotowane?

Zgłoś 11.03.2005 magda

robie te gołąbki od dosc dawna. Są moim zdaniem pyszne. Jesli dodajesz ryż a nie kasze to z mojego doświadczenia wynika że owszem powinno sie go ugotowac albo dłużej gotowac w sosie co nie zawsz... Pokaż więcej

robie te gołąbki od dosc dawna. Są moim zdaniem pyszne. Jesli dodajesz ryż a nie kasze to z mojego doświadczenia wynika że owszem powinno sie go ugotowac albo dłużej gotowac w sosie co nie zawsze sie udaje bo "sos nie woda" łatwo sie przypala.

Jeśli dodajesz kasze ( ja dodaje i kasze -tylko że troszke więcej niż szklanke, i ryż ok pół szklanki, tyle co jedna torebka) oczywiscie nie musisz jej otowac. I szczerze powiedziawszy radze obtaczac je w bułce nie w kaszy mannej bo te kotlety jak ktoś już napisał są dość "ciężkie" i zanim zdążą sie obsmażyć mogą sie przypalić. Takie jest moje zdanie wy róbcie jak chcecie.

Zgłoś 15.03.2005 karibe

Ja mam taki przepis:70 dag mielonego mięsa,szklanka kaszki,szklanka ryżu,70 dag kapusty krojonej słodkiej,2 cebule. Robiłam też z obgotowanej kapusty.Też pyszne.Ach,robię duże-takie,jak gołąbki,... Pokaż więcej

Ja mam taki przepis:70 dag mielonego mięsa,szklanka kaszki,szklanka ryżu,70 dag kapusty krojonej słodkiej,2 cebule. Robiłam też z obgotowanej kapusty.Też pyszne.Ach,robię duże-takie,jak gołąbki,obtaczam w bułce tartej,obsmażam na oleju

i dopiero potem w brytfannie układam pionowo,nalewam 4szklanki wody gorącej,dużo keczupu,2 rosołki i duszę.Osobno mam też sos do polania( można pieczeniowy z Knorra)

Zgłoś 09.05.2005 Gosia

Rewelacyjny przepis, prosty w wykonaniu i bardzo smaczny efekt końcowy. Nie polecam tym co sie odchudzają ;)) nie można się od nich oderwać takie pyszne. Dziękuję

Zgłoś 12.06.2005 renata

to jest pychotka. spróbujcie zrobić te gołębie z kasza gryczaną, należy ją wcześniej troszke podgotować. polecam pa

Zgłoś 14.06.2005 jolkadol

dzisiaj zrobiłam na obiadek,bardzo dobre rodzinka zachwycona!!!

Zgłoś 25.08.2005 Zbyszek

Jadłem wcześniej ale zawsze będę chwalił

Zgłoś 30.08.2005 Tadzik

ja kapuste zawsze podgotowuje bo nasolona tylko i odcisnieta zle sie formuje w kotleciki z mieskiem, ...reszta jest ok, Pyszne , pozdro

Zgłoś 08.11.2005 elka

Są pyszne ale to nie goląbi tylko klopsy

Zgłoś 12.12.2005 Bożena

po co gotować kapuste.robie to od dawna nie gotuje tylko zostawiam natroche z wegeta.Uważać na sól.Czesto przesałam

Zgłoś 23.12.2005 smakosz

bardzo dobre polecam

Zgłoś 31.12.2005 Benita

Przepis prosty i te ala golabki sa pyszne !!! Tylko moja rodzina nie lubi sosu pomidorowego ,keczupu czym moge zastapic ten sos ???Co dodac do naczynia zarodpornego ,zeby mi sie te golabki nie p... Pokaż więcej

Przepis prosty i te ala golabki sa pyszne !!! Tylko moja rodzina nie lubi sosu pomidorowego ,keczupu czym moge zastapic ten sos ???Co dodac do naczynia zarodpornego ,zeby mi sie te golabki nie przypalily i mialy smak >??

Zgłoś 16.01.2006 grymasella

Mnie smakowało .

Aczkolwiek smazenie ich w formie kotletów w bułce tartej nie przypadł mi do gustu. Jakos taki kotlet nie pasuje do sosu pomodorowego.....

Ryż ugotowałam "prz... Pokaż więcej

Mnie smakowało .

Aczkolwiek smazenie ich w formie kotletów w bułce tartej nie przypadł mi do gustu. Jakos taki kotlet nie pasuje do sosu pomodorowego.....

Ryż ugotowałam "przed", kapustę pokojona drobno równiez (ok.15 min).

Zamiast formować na kształt kotletów zrobiłam w formie pulpecików (obtaczajac przed smazeniem wyłacznie w mące) a potem poddusłam w wyzwarze z kostki rosłowej. Następnie wyjełam z garnka i przygotowałam (na tym "rosołku")sos pomodorowy przy uzyciu koncentratu pom. uprzednio podsmazonego na patelni z masłem i maką.

Mam z dzieciństwa "sentyment" do gołabków z ryzem, natomiast maż lubi wyłacznie zmiesem. Dlatego moje wypociny nie przypadły jemu do gustu..a szkoda.

Dziękuje za przepis ..dla mnie smaczne!

Zgłoś 18.01.2006 Mala

Proszę podajcie mi dobry przepis na sos pomidorowy :)

Zgłoś 18.01.2006 Muszelka

Te niby golabki to moje ulubione danie !!! Po porostu pychota!!!! Kazdy sie skusi !!!! Brak mi slow az slinka mi cieknie na mysl o tym daniu!!!! Pozdrowienia dla autorki i wszystkich komentujacy... Pokaż więcej

Te niby golabki to moje ulubione danie !!! Po porostu pychota!!!! Kazdy sie skusi !!!! Brak mi slow az slinka mi cieknie na mysl o tym daniu!!!! Pozdrowienia dla autorki i wszystkich komentujacych.

Zgłoś 21.01.2006 benatka

ten przepis tylko z ryżem zamiast manny kilka lat temu podawała siostra leonilla z Radia Maryja , spisała go moja teściowa i rozpropagowała (smaczne i szybkie)

Zgłoś 02.03.2006 lototos

mniam to jest super pyszne chce pozdrowic wykonawce

Zgłoś 12.04.2006 Ania

zamiast kaszy manny ja dodaję ryż

Zgłoś 12.04.2006 Ania

witajcie, spróbujcie koniecznie tego sposobu.Robota szybka , wstawiony do piekarnika piecze się sam... :)

05 kg ryżu / surowy/,05 kg mielonego mięsa / jakiego chcesz, surowego ale obojetn... Pokaż więcej

witajcie, spróbujcie koniecznie tego sposobu.Robota szybka , wstawiony do piekarnika piecze się sam... :)

05 kg ryżu / surowy/,05 kg mielonego mięsa / jakiego chcesz, surowego ale obojetnie czy wieprzowe czy z kurczaka....,05kg surowej kapusty , posiekanej drobno, 2 jajka, sól, pieprz. 2 kostki rosołowe+ tyle wody żeby przykryło kulki.

Ryz, mięso, kapuste, jajka, sól , pieprz wymieszać, formować kulki wielkości pileczki do tenisa ziemnego / można troszke mniejsze/, ukłdać w brytfannie. Zalać wodą z kostką rosołową/ 2 szt. /Dusic pod przykryciem aż wchlonie wode i bedzie miękki ryż/ około 1.5 godz.

Przygotować sos: cebulkę/ 2 szt/ pokroić, podsmażyć z pokrojonym czosnkiem / ok 3 żąbki /, dodać sos pomidorowy, oregano lub inne zielsko, zalać kulki podpiec jeszcze chwilę

mniaaaaaaaaaaaammmmmmmm.

Najwięksi twardziele miekną

życze powodzenia :)

Zgłoś 11.05.2006 didoz

A ja to robie tak:1/2 kg kapusty słodkiej ścieram na tarce do jarzyn, dodaję 1/2 kg mięsa mielonego, 6 łyżek ryżu suchego (opłukanego), 6 łyżek kaszy mannej, 6 jajek, przyprawy do smaku. Mieszam... Pokaż więcej

A ja to robie tak:1/2 kg kapusty słodkiej ścieram na tarce do jarzyn, dodaję 1/2 kg mięsa mielonego, 6 łyżek ryżu suchego (opłukanego), 6 łyżek kaszy mannej, 6 jajek, przyprawy do smaku. Mieszam, formuję kotlety, panieruję w tartej bułce i smażę z obu stron na złoty kolor. Układam w brytfannie,i zalewam takim oto sosem:1 1/2 l wody,3/4 lub cały sloiczek koncentratu pomidorowego, 3 kostki rosołowe- zagotowuję. Zalewam kotleciki i piekę przez ok. godzinkę w 180 stopniach. Do tego robie osobno sos jak do tradycyjnych gołąbków. PYCHA!!!

Zgłoś 10.06.2006 juliaa

pychota..!!!nareszcie nie trzeba zawijać!

Zgłoś 19.08.2006 ala

A ja robie tak:1kapuste siekam,3 cebule w kostke,szklanka ryzu(nie gotowany)wszystko to mieszam trzeba dobrze posolic i zostawiam na 2 godz.Po tym czasie odciskam wode do kapusty dodaje2 jajka i... Pokaż więcej

A ja robie tak:1kapuste siekam,3 cebule w kostke,szklanka ryzu(nie gotowany)wszystko to mieszam trzeba dobrze posolic i zostawiam na 2 godz.Po tym czasie odciskam wode do kapusty dodaje2 jajka i mieso mielone ok. 1 kg.pieprze, formuje kotleciki obtaczam w bulce tartej i smaze, gotuje sos cyganski wrzucam moje kotleciki.Sa pyszne.

Zgłoś 21.08.2006 nikita

A ja do tego jeszcze pyszny sosik pomidorowy robie ;P Cebulke i czosnek siekam i smaze do miekkosci dodaje do tego puszke koncentratu (albo dwie albo sliok:) dolewam troche wody i troche slodkie... Pokaż więcej

A ja do tego jeszcze pyszny sosik pomidorowy robie ;P Cebulke i czosnek siekam i smaze do miekkosci dodaje do tego puszke koncentratu (albo dwie albo sliok:) dolewam troche wody i troche slodkiej smietanki, doprawiam sola, pieprzem i odrobina cukru. Naprawde pysznie razem smakuje :) Pozdrawiam

Zgłoś 13.09.2006 tom

sprubujemy zobasczymy

Zgłoś 22.02.2007 Ewcia

Sos pomidorowy : na rozgrzaną patelnie włożyć 2 łyżki masła dodać koncentrat pomidorowy ,wodę,cukier /1 łyżkę/, sól, pieprz do smaku.

Zgłoś 15.11.2006 gosik_

Ja robie te gołąbki z kapustą włoską i używam 3 łyżek kaszy mannej, 0,7kg mięsa mielonego. 0,5 główki kapusty,10 jaj. Kotlety obsmażam ale bez obtaczania w bułce tartej. Dalej postępuję tak sam... Pokaż więcej

Ja robie te gołąbki z kapustą włoską i używam 3 łyżek kaszy mannej, 0,7kg mięsa mielonego. 0,5 główki kapusty,10 jaj. Kotlety obsmażam ale bez obtaczania w bułce tartej. Dalej postępuję tak samo jak w poprzednich przepisach.

Zgłoś 24.10.2006 olcia

pyszne ale z ryżem....z tym ze ja optaczam w bulce tartek.fajnie chrupie:) i dodaje jajko do farszu roztrzepane i surowe bo inaczej kotleciki mi sie rozpadaja.i jeszcze jedno nie nazywajcie tego... Pokaż więcej

pyszne ale z ryżem....z tym ze ja optaczam w bulce tartek.fajnie chrupie:) i dodaje jajko do farszu roztrzepane i surowe bo inaczej kotleciki mi sie rozpadaja.i jeszcze jedno nie nazywajcie tego gołąbkami.....to nie sa gołąbki z cała pewnoscia

Zgłoś 31.07.2008 Dodi

Ja do tego dodaje jeszcze ryz ugotowany na sypko jest rewelacyjne i nie trzeba dodatku w postaci ziemniakow wystarczy tylko sos pomidorowy ;) POLECAM

Zgłoś 20.03.2010 gość-uwa

ja dzisiaj zrobiłam podobne moje dziecko nie cierpi mięsa mielonego a te kotleciki wcinało ja mam trochę inny przepis na 0,5kg mięsa mielonego 1kg kapusty 3/4szkl.kaszy manny 2 jajka cebulę zesz... Pokaż więcej

ja dzisiaj zrobiłam podobne moje dziecko nie cierpi mięsa mielonego a te kotleciki wcinało ja mam trochę inny przepis na 0,5kg mięsa mielonego 1kg kapusty 3/4szkl.kaszy manny 2 jajka cebulę zeszklić na oleju dodać czosnek mocno przyprawić solą i pieprzem uformować kotleciki obtoczyć w bulce tartej i obsmażyć przelożyć do naczynia żaroodpornego zalać 1litr wody +2kostki rosołowe+maly przecier pomidorowy zapiekać 200stopniC ok.1godz. REWELACJA