Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la paella

Tekst i foto ruda 12-04-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 35 min.wysoka

Składniki:

ryż, czosnek (duużo), olej, sos pomidorowy + dodatki wedle uznania

Jak przyrządzić:

W garnku lub głębokiej patelni smażymy posiekany czosnek. Chodzi o to, aby olej przesiąkł czosnkiem. Potem wrzucamy ugotowany ryż i dalej mocno podsmażamy. W zależności od tego, co kto lubi, ryż można podamażać, aż nabierze papkowatej konsystencji. Przyprawiamy wedle uznania. Pod koniec dodajemy to, co mamy pod ręką, np. usmażone grzybki, groszek z puszki, czerwoną fasolę itp. Podajemy z sosem pomidorowym, ew. z keczupem. To wszystko:)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Paella to narodowe danie hiszpańskie, w wersji oryginalnej z owocami morza. Tutaj podałam typowo akademikowo-studencki przepis. Tak naprawdę bazą są ryż i sos pomidorowy, czosnek można zastąpić np. cebulą, dodać można naprawdę wszystko, czym akurat dysponujemy:)

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.05.2006 yola

Zgłoś 18.06.2006 Asik

Bo to jest a la a nie paella :) Danie proste, łatwe i przyjemne...szczególnie jak w lodowce naprawde nie ma nic a kieszeń wypchana powietrzem :)

Zgłoś 08.08.2006 Robert

Narobiłem się w życiu trochę paelli, a na keczup czy sos pomidorowy nigdy bym nie wpadł..:) Osobiście uważam, że paella bez owoców morza to raczej zwykły ryż z warzywami. Zamiast sos tudzież kec... Pokaż więcej

Narobiłem się w życiu trochę paelli, a na keczup czy sos pomidorowy nigdy bym nie wpadł..:) Osobiście uważam, że paella bez owoców morza to raczej zwykły ryż z warzywami. Zamiast sos tudzież keczupu polecam do smaku raczej szczodrze podlać sosem sojowym. ;) Pozdrawiam!

Zgłoś 14.08.2006 ruda

Jasne, ze w prawdziwej paelli nie ma sosu pomidorowego:) natomiast pod koniec miesiaca zdarzalo mi sie nieraz ostro kombinowac i przyznam, ze na owoce morza zbyt czesto brakuje mi w portfelu...:... Pokaż więcej

Jasne, ze w prawdziwej paelli nie ma sosu pomidorowego:) natomiast pod koniec miesiaca zdarzalo mi sie nieraz ostro kombinowac i przyznam, ze na owoce morza zbyt czesto brakuje mi w portfelu...:( a kazda wariacja na ten temat okazywala sie zjadliwa;) tak czy siak, zycze smacznego w pochlanianiu ryzu z warzywami... a la paella:)

Zgłoś 30.08.2006 Łycha

bleee....nie brzmi to zachecajaco i paelli w niczym nie przypomina!!! risotto tez jako baze ma ryz:/

Zgłoś 27.11.2006

jestem zawodowym kucharzem do paelli trzeba dac kurczaka,owoce morza,szafran.prracuje na pld.francji pod hiszpania......692541380

Zgłoś 16.09.2008 Kasjanet

Danie pycha! choc ja zrobiłam to tak: do ryżu dołożyłam czerwoną fasolkę w puszce, kukurydze w puszce i odrobinę groszku z puszki żeby ładnie wyglądało, było kolorowe a przy okazji smaczne. Napr... Pokaż więcej

Danie pycha! choc ja zrobiłam to tak: do ryżu dołożyłam czerwoną fasolkę w puszce, kukurydze w puszce i odrobinę groszku z puszki żeby ładnie wyglądało, było kolorowe a przy okazji smaczne. Naprawde POlecam-danie proste i pyszne.

Dla czepialskich: to jest A LA PAELLA a nie paella! trzeba umiec czytać.