Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A la włoskie ciasto

Tekst i foto Emilka 22-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

6 jabłek,
1 paczka rodzynek,
orzechy,
3 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 łyżka sody,
3 jajka

Jak przyrządzić:

Jabłka pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, dstawić na godzinę. Orzechy zalać gorącą wodą, rodzynki też.
Po godzinie wszystkie składniki ciasta wsypać do jabłek, dobrze wymieszać. Piec około 30-40 minut. Placek zalać domowej roboty polewą czekoladową.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.02.2006 monika

a co zrobić z tą sodą, proszkiem i mąką? Trochę nidokładny ten przepis ale ciasto wydaje się być apetyczne. Pozdrawiam

Zgłoś 03.02.2006 ewahsdfg

ile orzecgow ile rodzynek paczka a paczka sa nierownewagowo nie trzeba ojeju cos dziwny ten placek

Zgłoś 03.02.2006 Emilka

witam! nie podawałam ilości rodzynek i orzechów bo to zależy od gustów smakowych. jest to placek domowej roboty, do którego można dorzucić również własne ulbubione przez siebie jakieś bakalie, k... Pokaż więcej

witam! nie podawałam ilości rodzynek i orzechów bo to zależy od gustów smakowych. jest to placek domowej roboty, do którego można dorzucić również własne ulbubione przez siebie jakieś bakalie, kokos, itp

ja zawsze wsypuje pól paczki rodzynek (paczka duża), bo moja rodzina przepada za rodzynakmi i dlatego placek jest bardziej rodzynkowy niż orzechowy:-)a orzechów około 3 garści.pozdrawiam

Zgłoś 25.02.2006 Emilka

moniko wymieszać sode z proszkiem i polaczyc z jablkami.pozdrawiam

Zgłoś 27.02.2006 ewa

do tego placka koniecznie dodac 1/2 szklanki oleju bedzie ok. na wierzch polewe .smacznego!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 28.02.2006 elcik

Przepis jest ok. Od kilku lat piekę, to proste ciasto, a do tego malo pracy wszystko miesza sie w 1 garnku, drewniana łyzka i po robocie. Olej niekonieczny, ale nie pomoze i nie zaszkodzi.

... Pokaż więcej

Przepis jest ok. Od kilku lat piekę, to proste ciasto, a do tego malo pracy wszystko miesza sie w 1 garnku, drewniana łyzka i po robocie. Olej niekonieczny, ale nie pomoze i nie zaszkodzi.

Polecam E

Zgłoś 28.02.2006 elcik

Bakalie wg uznania, ale z samymi jabłkami tez jest pychotka.

Zgłoś 04.03.2006 Emilka

Elcik dzięki za rady:-) ja równiez do ciasta nie dodaje oleju, ale moja mama owszem, w sumie w smaku nic sie za bardzo nie rozni. a nazwa "a la" byla w zeszycie mojej babuni, ale nie p... Pokaż więcej

Elcik dzięki za rady:-) ja równiez do ciasta nie dodaje oleju, ale moja mama owszem, w sumie w smaku nic sie za bardzo nie rozni. a nazwa "a la" byla w zeszycie mojej babuni, ale nie porownywalabym tego ciasta do czekolad z tamtego okresu, bo to by znaczylo, ze to jakis gniot, a wcale nie bo mi i mojej rodzince bardzo smakuje, i jest pyszne, bakalie to najlepsza rzecz dodawana do ciasta uwielbiam je!:-) pozdrawiam

Zgłoś 27.03.2007 Iwona

nigdy sie placka nie piecze dodając równocześnie proszek i sode

Zgłoś 14.04.2007 renatte33

Iwonko do keksu bananowego również dodaje się proszek oraz sodę,pozdrawiam

Zgłoś 10.11.2009

to ciasto jest jeszcze lepsze jezeli na wierzch damy mase orzechowa zrobiona z orzechow przesmazonych z cukrem , miodem odrobina kakao lub czekolady gorzkiej[ wszystko wedlug uznania]. Wtedy dop... Pokaż więcej

to ciasto jest jeszcze lepsze jezeli na wierzch damy mase orzechowa zrobiona z orzechow przesmazonych z cukrem , miodem odrobina kakao lub czekolady gorzkiej[ wszystko wedlug uznania]. Wtedy dopiero jest "pychota"

Zgłoś 10.11.2009 czerato

U Nas w piekarni identyczne ciasto nazywa się Szarlotka Japońska. Jednak dodałem ok. 1/2 szklanki oleju. Co prawda nie zmienia to znacząco smaku, ale dzięki tłuszczowi ciasto nie łapie tak mocno... Pokaż więcej

U Nas w piekarni identyczne ciasto nazywa się Szarlotka Japońska. Jednak dodałem ok. 1/2 szklanki oleju. Co prawda nie zmienia to znacząco smaku, ale dzięki tłuszczowi ciasto nie łapie tak mocno wody z jabłek i jest mniej klajstrowate (moje prywatne zdanie). Wyszło wyśmienite. Polecam.