Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A to pyszne bułeczki!

Tekst i foto Emilka 23-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
128 złśredni25 min.średnia

Składniki:

- 30 dag mąki pszennej
- 20 dag razowej mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 5 dag masła
- jajko
- łyżeczka cukru
- pęczek szczypiorku, natki pietruszki
- 1,5 łyżeczka soli

Jak przyrządzić:

Drożdże, mleko, cukier wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podrośnie dodać mąkę, jajo, sól i stopione masło.
Wyrabiać ciasto do czasu, aż zacznie odstawiać od miski, po czym postawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, wsypać posiekaną zieleninę, wymieszać.
Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na posypanej mąką blasze i odstawić do wyrośnięcia.

Czas przygotowania:

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.04.2005 karolcia

Po prostu.....wyśmienite!!!!Pychotka, nie zdążyłam podac na stół a wszystko zniknęło. Niebo dla podniebienia!!!!

Zgłoś 21.06.2005 super_paula

mam pytanie do autorki czy mozna byloby podac ten przepis ale nie na zasadzie tu 5 g tego tam 10 g tamtego ale np.lyzke tego albo czubata lyzke tamtego,bede bardzo wdzieczna bo nie wszyscy maja ... Pokaż więcej

mam pytanie do autorki czy mozna byloby podac ten przepis ale nie na zasadzie tu 5 g tego tam 10 g tamtego ale np.lyzke tego albo czubata lyzke tamtego,bede bardzo wdzieczna bo nie wszyscy maja pod reka wage:)z gory dzieki wielkie

Zgłoś 21.06.2005 Emilka

1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 250ml)

prawie cała szklanka mąki razowej

drożdży niestety nie potrafię podać ile to w szklankach lub łyżkach, ale jeśli masz opkaowanie po nich to t... Pokaż więcej

1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 250ml)

prawie cała szklanka mąki razowej

drożdży niestety nie potrafię podać ile to w szklankach lub łyżkach, ale jeśli masz opkaowanie po nich to tam jest podana ich masa, to tak mniej więcej da się obliczyć te 5 dag.

życzę smacznego!

Zgłoś 04.07.2005 super_paula

dzieki wielkie:)

buleczki super polecam

Zgłoś 02.09.2005 Aneta

Bułeczki przepyszne, aczkolwiek polecam dodatkowo dodać pieczarki. Miód w ustach!!!

Zgłoś 12.09.2005 olga

zajebiste

Zgłoś 05.10.2005 Darek

A ile stopni ma sredni nagzany piekarnik?

Zgłoś 05.11.2005 Emilka

ja te bułeczki robię tak w 180 stopniach, ale nie podawałam dokładnie temp, bo każdy ma inny piekarnik. pozdrawiam.

Zgłoś 20.11.2005 afro

Zgłoś 20.11.2005 afro

Już sie nie mogę doczekać popołudnia. Zrobię dla mojej kochanej narzeczonej:)

Elwirka trzymaj kciuki

Zgłoś 12.12.2005 renee

jeszcz tego nie robilam ale sadze ze beda dobre

zobaczcie tez placuszki serowe z kremem truskawkowym

Zgłoś 21.02.2006 dzikuska

Polecam te bułeczki z masłem czosnkowym.PALCE LIZAC

Zgłoś 01.09.2006 Elka

Co to jest razowa mąka pszenna ?

Zgłoś 06.11.2006 Adriangw

a czy mleko ma byc cieple?

Zgłoś 16.12.2006 r

mleko nie musi by cieple. a maka moze byc zwykla rowniez

Zgłoś 30.01.2007 aga

Zgłoś 30.01.2007 aga

a mi te bulki nie wyszly chociaz sie bardzo staralam . Jakiej konsystencji ma byc to ciasto ? Bo jak dodalam wszystkie skladniki to bylo zadkie a pozniej dodawalam maki i mi sie nie udalo

... Pokaż więcej

a mi te bulki nie wyszly chociaz sie bardzo staralam . Jakiej konsystencji ma byc to ciasto ? Bo jak dodalam wszystkie skladniki to bylo zadkie a pozniej dodawalam maki i mi sie nie udalo

POMOCY Z TYM PIECZENIEM !!!

Zgłoś 16.03.2007 Sandra

Mmm... pycha te bułeczki polecam ;]

Zgłoś 20.03.2007 marcelina

ROBIŁAM BUŁECZKI SĄ PYSZNIUTKIE MIĘCIUTKIE JEDLIŚMY JE Z MASŁEM CZOSNKOWYM ALE PYCHOTKA POZDRAWIAM CIE EMILKA I DZIĘKI ZA PRZEPIS NAPRAWDE REWELACJA :)

Zgłoś 30.03.2007 asia

aga ja jeszcze nie robilam ale wiem ze drozdze musza byc swieze a ciasto musi koniecznie wyrosnac. ja wszystkie drozdzowe wypieki robie na tej zasadzie ze wstawiam miske z ciastem do bardzo ciep... Pokaż więcej

aga ja jeszcze nie robilam ale wiem ze drozdze musza byc swieze a ciasto musi koniecznie wyrosnac. ja wszystkie drozdzowe wypieki robie na tej zasadzie ze wstawiam miske z ciastem do bardzo cieplej wody. ale nie goracej

Zgłoś 22.06.2007 Paulaa

a czy buleczki je się na cieplo ?czy mozna tez po ostygnieciu?:>

Zgłoś 15.12.2007 emilka

bułeczki można zjeść również po wystygnięciu. ale wiadomo, że ciepłe smakują lepiej. :)

Zgłoś 04.03.2008 pływak

Pyszne,ale robi się je błyskawicznie w maszynie do pieczenia chleba.Wszystkie składniki wsypujemy do maszyny.

Nastawiamy program "ciasto",za pół godziny wyjmujemy

gotowe ... Pokaż więcej

Pyszne,ale robi się je błyskawicznie w maszynie do pieczenia chleba.Wszystkie składniki wsypujemy do maszyny.

Nastawiamy program "ciasto",za pół godziny wyjmujemy

gotowe ciasto.Dzielimy na 8 zgrabnych bułeczek.

Kładziemy na blasze iwsadzamy do piekarnika.

Temperaturę ustawiamy na 40 stopni.Po godzinie zwiększamy

temperaturę do 200 stopni.Po około 20 minutach bułeczki

są wspaniale upieczone.W międzyczasie czytamy książkę.

Zgłoś 21.03.2008 Smileya

witam serdecznie,

mam male pytanie: czy ktos probowal dodac drozdze w proszku? Ile musze takich dodac,

z gory dziekuje.