ABC - minisałatka Izy
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
1 | 7 zł | prosty | 10 min. | wysoka |
Składniki:
1 puszka groszku zielonego,1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka kukurydzy,
ostra musztarda,
majonez,
pieprz
Jak przyrządzić:
Jest to minisałatka, która świetnie smakuje na śniadanko lub kolację. Puszki starczają na trzy porcje, a ja zawsze robię ją tylko dla siebie.Z każdej puszki odsączamy po około 3 łyżek warzyw.
Mieszamy warzywa w miseczce razem.
Dodajemy około 3 łyżek majonezu,
małą łyżeczkę musztardy,
pieprzymy dla smaku.
Mieszamy!
Proporcje zależne od gustu i tego, dla ilu osób robie się sałatkę.
Potrzebne przybory:
miseczka do mieszania,łyżka,
sitko do odsączenia warzyw
Jak podawać?
Z białym pieczywem.Uwagi:
Radzę kupować warzywa konserwowe dobrych firm, np. Pudliszki, bo są naprawdę smaczniejsze.Podobnie z majonezem - Winiary, a musztarda sarepska z Kamisa.
Połączenie smaku tych warzyw i przypraw daje aksamitny smak sałatce i świetnie smakuje z białym pieczywem.
Czas przygotowania:
Proszę chwilkę poczekać, aby warzywa dobrze się odsączyły z zalewy.Ważne jest też, by dobrze wymieszać.

Wołowe zrazy siekane
Jeśli już trafi nam się młoda i miękka wołowina, możemy przygotować pyszne siekane zrazy. Jest kilka sposobów dopełniania smaku chudej wołowiny. W polskiej kuchni dodaje się boczek lub słoninę, często grzyby. W poniższej wersji mięso pozostaje chude, ale nabiera aromatu. Widoczne na zdjęciach buraczki są tylko propozycją dodatku. Równie dobrze zrazy można podać z całą gamą jarzyn. Nazwa zrazów wskazuje, że mięso należy bardzo drobno posiekać. Niekoniecznie, grubo mielone też będzie w sam raz.

Sałatka z żurawiną i włoskimi orzechami
Latem, w sezonie przyrządzam tę sałatkę z dojrzałymi truskawkami, zimą muszę się zadowolić słodko-kwaśną żurawiną (jeśli za nią nie przepadasz, możesz użyć tej słodzonej). Gorycz włoskich orzechów doskonale komponuje się z owocami żurawiny i dresingiem z octu winnego, miodu i oleju słonecznikowego. Sałatkę proponuję podać obok innych przekąsek na karnawałowym spotkaniu ze znajomymi lub na walentynkowej kolacji.
Komentarze
Zgłoś 10.08.2006 lola
pyszniusia :))) polecam
Zgłoś 12.08.2006 katita
A dla mnie jest taka sobie,mozna zjesc,ale jadalam lepsze.
Zgłoś 20.04.2007 iwoska
ja uwielbiam tą sałatke ale zamiast musztardy dodaje majonez i oprócz tego jeszcze cebulkę, czosnek i 3 jajak ugotowane na twardo. to jest dopoiero pyszne!!!!!!!!
Zgłoś 24.05.2007 Asica
a ja robie taką samą tylko dodaje 6-7 ogórków konserwowych i cebulę konserwową (można ją zastapić rzodkiewką), zamiast majonezu mozna dodać jogur naturalny, polecam pyszna
Zgłoś 29.10.2008 ANKA
SMACZNIUTKIE POLECAM
Zgłoś 17.09.2008 anka
Bardzo smaczne ;) Faktycznie dobre na sniadanie.
Zgłoś 14.10.2009 coco
Do "Swiezej": bezczelnosc (nie beszczelnosc, jak napisalas) to taki komentarz jak twoj, to ty jestes g..., a salatka jest przepyszna!
Zgłoś 09.03.2011 Krycha
Bardzo fajny przepis. Musztarda ma duze znaczenie i nadaje charakterystycznego smaku. Wszystkim w domu smakuje.