Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Afrodyzjak z indyka

Tekst i foto Beata 07-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2Cel uświęca koszty! złśredni75-90 min.Niewiele kalorii, ale energii dostarcza sporo...

Składniki:

Pierś z indyka (wielkość dostosowana do możliwości zajadających :), 50-100 g rodzynek, 100 ml oliwy, 100-200 ml wody, łyżka sosu winegret lub soku z cytryny, oregano, tymianek, szałwia, rozmaryn, sól, listek bobkowy, może być kilka łyżeczek naturalnego miodu płynnego, ryż (powtórka z poprzedniego nawiasu), kilka plasterków ananasa (jeśli świeży, to dojrzały i dobrze obrany), mała kiść jasnych winogron, białe wino... i reszta według uznania

Jak przyrządzić:

Pierś z indyka w całości pozostaw w lodówce na minimum 12 godzin w marynacie z ziół (nie możesz ich żałować), 20 ml oliwy, sosu winegret, zawiniętą w folię. Nie sól, żeby sól nie wyciągnęła wilgoci z mięsa.
Przed pieczeniem usuń nadmiar ziół, posól, ułóż w żaroodpornym naczyniu, dodaj resztę oliwy, wodę, listek bobkowy, obsyp całość rodzynkami, nakryj przykrywką i wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. godziny, po czym zdejmij pokrywkę, podgrzej piecyk do 250 stopni w celu zarumienienia pieczeni. Rodzynki trzeba zsunąć z mięsa do wywaru, żeby się nie przypaliły. Jeśli posmarujesz pieczeń miodem, powstanie chrupiąca skorupka. W razie potrzeby dodaj wody i piecz jeszcze ok. 15 min, aż mięsko będzie apetycznie bursztynowe :) Jest to łatwiejsze, jeśli w piecyku można grillować.
Osobno ugotuj ryż na sypko, podawaj polany wywarem (koniecznie z rodzynkami). Musisz sprawdzić wcześniej smak wywaru i ewentualnie go doprawić. Resztę wywaru wlej do sosjerki i podaj osobno.
Pieczeń pokrój na plastry. Ostrożnie! Są mięciutkie, ale nie mogą się rozpaść! Ułóż na półmisku na przemian plaster mięsa i plaster ananasa, ozdób winogronami, musi wyglądać uroczo!
Podaj schłodzone białe wino wytrawne lub półwytrawne, i cóż, reszta należy do Was...

Potrzebne przybory:

Jakieś naczynko żaroodporne z przykrywką lub brytfanka, piecyk dobrze piekący, folia, garnuszek do ryżu, ostry nóż do mięsa
i inne...

Jak podawać?

Koniecznie na wykwintnej zastawie stołowej (toż to afrodyzjak, cel potrawy domniemany ;)

Zapewniam, że działa!!!

Uwagi:

Pamiętaj, zadbaj o wygląd całości, inaczej czary afrodyzjakalne nie będą miały mocy!!!

Czas przygotowania:

W tzw. międzyczasie, jak mięsko w piecyku, masz trochę czasu dla siebie, żeby we właściwej chwili wyglądać zachwycająco ;)

Na godzinę przed podaniem otwórz wino i przypilnuj, żeby miało właściwą temperaturę (jest podana na etykiecie), najczęściej
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.03.2006 Pinia

Temperatura 220 stopni w piekarniku jak długo ma być? ok. jakiej części godziny? Pół?

Zgłoś 12.03.2006 Beata

ok 1 godziny :)))

Zgłoś 05.07.2007 becia

liść to chyba laurowy...?

A na czym piec ; termoobieg, gora-dół, czy tylko dół?

Zgłoś 09.07.2007 Beata

Owszem chodzi o lisc laurowy.

Pieke te potrawe w termoobiegu :)

pozdrawiam i smacznego