Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Afrodyzjakalne wariette z polędwiczki wieprzowej podane na szafranowym risotto aromat. smardzami

Tekst i foto turboponton 25-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
7? złbardzo trudny? min.?

Składniki:

polędwiczka wieprzowa - 1 kg,
oscypek - 200 g,
gęsia wątroba - 200 g,
roguefort - 200 g,
otrzewna (siatka wieprzowa),
wino białe słodkie Porto,
tymianek,
ocet biały winny,
pieprz młotkowany,
do dekoracji gałązki świeżego i suszonego tymianku,


Placuszki z kopru włoskiego: koper włoski - 4 szt., parmezan - 100 g,
bułka tarta - 100 g,
oliwa z oliwek,
jaja - 2 szt.,
tymianek świeży,

Szafranowe risotto: ryż włoski arborio - 500 g,
smardze pasteryzowane - 500 g,
borowiki - 500 g,
mleko - 500 ml,
wino białe - 100 ml,
szafran, sól, pieprz,

Sos: wątroba drobiowa - 300 g,
cebula - 100 g,
śmietana - 300 ml,
wino białe słodkie Porto - 100 ml,
smardze pasteryzowane - 100 g,
oliwa truflowa,
sól, biały pieprz,

Jak przyrządzić:

Poledwiczkę marynujemy w winie Porto, białym occie winnym, tymianku i pieprzu na 48 godzin przez przyrzadzeniem. Zamarynowaną faszerujemy na przemian oscypkiem, roguefortem i gęsią wątrobą, zawijamy otrzewną i pieczemy w temp. 200 stopni około 12 minut. Z kopru włoskiego obcinamy wierzchnie liście a z bulw kroimy centymetrowe krążki, które panierujemy w jajku i panierce sporządzonej z bułki tartej, parmezanu i świeżego tymianku. Ryż przesmażamy razem ze smardzami i borowikami, podlewamy białym winem, mlekiem i gotujemy do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu. Przyprawiamy szafranem, solą i pieprzem. Wątrobę przesmażamy z cebulą, blenderujemy i dodajemy do odparowanej śmietany z pokrojonymi w julienne smardzami. Sos aromtyzujemy odciekiem spod smardzów i oliwą truflową. Całośc dekorujemy tymiankiem.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:

przepis z www.papaja.pl
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.07.2005 dyletant

A moga byc smardze i borowiki swieze?

Zgłoś 25.07.2005 dyletant

Podaj cos jeszcze,lubie gessssss.

Zgłoś 27.07.2005 Apetito

"Sos aromatyzujemy odciekiem spod smardzów " - baaardzo apetyczne bueeeee

Zgłoś 27.08.2005 cze cze cze sław

Zjadlem to a teraz sie ją ją ją kam niiiie pppp robojcie te te te go

Zgłoś 08.09.2005 Martana

Autor (czy autorka) to typowy przyklad osoby, ktora chce sie bawic w Kurta Shellera i pierniczy koszmarnie. Ta potrawa nie jest smaczna ale zalozenie musialo byc - wykwintna i droga, inaczej sie... Pokaż więcej

Autor (czy autorka) to typowy przyklad osoby, ktora chce sie bawic w Kurta Shellera i pierniczy koszmarnie. Ta potrawa nie jest smaczna ale zalozenie musialo byc - wykwintna i droga, inaczej sie nie sprzeda. Zdecydowanie wole jajka z makaronem i cebula jakiejs dziewczyny, ktora dala ten przepis w innej kategorii, co nie znaczy, ze nie mam tytulu hrabiowskiego, bo mam.

Zgłoś 09.09.2005 >>>>poprzedniczka

Kurt to przy tym pikuś, a swoją drogą nie sądzę moja droga abyś próbowała zrobić tą potrawę , bo do tego trzeba mieć nieco większe umiejętności niż do makaronu z cebulą. Smacznego!

... Pokaż więcej

Kurt to przy tym pikuś, a swoją drogą nie sądzę moja droga abyś próbowała zrobić tą potrawę , bo do tego trzeba mieć nieco większe umiejętności niż do makaronu z cebulą. Smacznego!

Zgłoś 05.10.2005 piwnica

czy na sniadanie pijesz pol litra wodki i jesz spyrke?

Zgłoś 24.10.2005 punia

uuu!!! urazona duma boli nawet pod innym nickiem?

Zgłoś 18.12.2005 hotsake

No cóż, czytając komentarze nie sposób nie zadumać się nad poziomem (albo jego brakiem) u niektórych.

Natomiast cieszy, że są amatorzy kuchni wykwintnej, opartej na składnikach może trudn... Pokaż więcej

No cóż, czytając komentarze nie sposób nie zadumać się nad poziomem (albo jego brakiem) u niektórych.

Natomiast cieszy, że są amatorzy kuchni wykwintnej, opartej na składnikach może trudnych do zdobycia, ale za to jak pobudzjących kulinarną wyobraźnię. A prześmiewcom na pohybel!!!

Przepis uważam za bardzo ciekawy, dający duże możliwości do jego modyfikowania pod aktualne możliwości i zawartość spiżarni. Podstawowego składnika decydujacego o smaku i aromacie, smardzy, nie da się niczym zastąpić, ale tu dobra nowina. Nie dalej jak dwa tygodnie temu dostałem w Macro Cash'u suszone smardze w plastikowych pudełkach (firma Jampol z Koszalina: 10 dkg - 36,00 zł).

W braku świeżych grzybów, dadzą się pewnie zastosować.

Oliwa truflowa również pokazała się w sklepach.

Zgłoś 27.03.2006 Martana

Wiecie co, ja wczoraj zrobilam mielone kotleciki z makaronem porowo - serowym i pieczarkami w smietanie i daje sobie glowe uciac, ze smakowalo to mojemu facetowi milion razy lepiej niz jakies dz... Pokaż więcej

Wiecie co, ja wczoraj zrobilam mielone kotleciki z makaronem porowo - serowym i pieczarkami w smietanie i daje sobie glowe uciac, ze smakowalo to mojemu facetowi milion razy lepiej niz jakies dziwadla w stylu przepisu, bo sprobowal w zyciu kazdej niemal kuchni, wiec wiem co mowie.

Zgłoś 04.05.2006 Martana

Hihi, dam sobie glowe uciac, ze nikt z was tego nie jadl, mi sie przytrafilo sprobowac i powiem dwie rzeczy - koszmarnie niesmaczne i na dodatek sposob podania przepisu przez autorke i porownani... Pokaż więcej

Hihi, dam sobie glowe uciac, ze nikt z was tego nie jadl, mi sie przytrafilo sprobowac i powiem dwie rzeczy - koszmarnie niesmaczne i na dodatek sposob podania przepisu przez autorke i porownanie go z prostym przepisem pewnego znanego kucharza to ziemia a niebo - julienne, aromatyzowac? Co to jest do cholery?

Zgłoś 01.08.2006 ith

Ja tego dania nie robiłem i nie zrobię bo uważam że najsmaczniejsze są dania proste. Nie jem też serów pleśniowych choć znakomita większość moich znajomych twierdzi że to rewelacja. O gustach si... Pokaż więcej

Ja tego dania nie robiłem i nie zrobię bo uważam że najsmaczniejsze są dania proste. Nie jem też serów pleśniowych choć znakomita większość moich znajomych twierdzi że to rewelacja. O gustach się nie dyskutuje i nie rozumiem pewnych komentarzy.

Zgłoś 02.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Czasem jak mam chandre to wpadam przeczytac ten przepis i za kazdym razem smieje sie tak, ze cale osiedle wie - Martana czyta przepis o afrodyzjakalnych julienne podlewanych smardzami z domieszk... Pokaż więcej

Czasem jak mam chandre to wpadam przeczytac ten przepis i za kazdym razem smieje sie tak, ze cale osiedle wie - Martana czyta przepis o afrodyzjakalnych julienne podlewanych smardzami z domieszka poledwiczek z szafranowym pierniczeniem i porto w sosie borowikowym i....................................................ZASMAZKA! HIHI, LUDZIE, TU NAWET NIE MA PODANYCH PROPORCJI, WLASCIWIE TO AUTOR CZY AUTORKA POPROSTU NIE MOZE NIE POKAZAC SWIATU, ZE ZNA ROZNE SLOWA, SMARDZE, JULIENNE, I CO Z TEGO? A czy auoroautorka wie co to jest tremolo na marimbie malletami od Kolberga, czy wie, co to jest beg tse? Jeszcze raz, hihi.

Zgłoś 27.09.2006 Aga

Pozdrawiam wszystkich (no moze prawie) :))) Nie skusze sie na przygotowanie AFRODYZJAKALNEGO VARIETTE po pierwsze dlatego, ze mieszkam w USA i jedyne grzyby tutaj ( pomijajac sklepy polskie i c... Pokaż więcej

Pozdrawiam wszystkich (no moze prawie) :))) Nie skusze sie na przygotowanie AFRODYZJAKALNEGO VARIETTE po pierwsze dlatego, ze mieszkam w USA i jedyne grzyby tutaj ( pomijajac sklepy polskie i chinskie) to pieczarki, a po drugie to skad ja wezme 7 osob zeby afrodyzjakami je karmic???

Byc moze cos ze mna nie tak, ale wszelkie afrodyzjakalne dania kojarza mi sie z nastrojowa kolacja, spozywana przez zakochana pare, no ewentualnie przez pare, ktora dzieki afrodyzjakom bedzie zakochana lub chocby wpadnie w szal uniesien;) Dlatego tez przygotowywanie takiego dania dla 7 osob kojarzy mi sie tak jak i Martanie - z orgietka:))) Pomijam milczeniem moja ocene przepisu i autora - nie wazne:) Jeszcze raz pozdrawiam

PS. Martana jestem twoja fanka:))))

Zgłoś 01.12.2006 ulcia

HAHAHAHA ale się uśmiałam :)

Zgłoś 08.04.2007 a_12

To jest propozycja . Chcesz to robisz nie chcesz nie robisz.

każdy ma swój smak .

Julienne

Sposób krojenia warzyw, szynki, skórek owoców cytrusowych w drobne, prawie przezro... Pokaż więcej

To jest propozycja . Chcesz to robisz nie chcesz nie robisz.

każdy ma swój smak .

Julienne

Sposób krojenia warzyw, szynki, skórek owoców cytrusowych w drobne, prawie przezroczyste słupki.

Są strony internetowe na których masz opisane jak uzyskać taki efekt;).

A blenderować to chyba nie trzeba tłumaczyć tak jak czasownika miksować.

Zgłoś 22.10.2007 mada

ojej ale sie usmialam z tego przepisu ze az usiadlam -ale jak doszlam do konca komentarzy to poprostu sie rozlozylam..ja mieszkam w obcym kraju i dzieki waszym receptom i komentarza czuje za ka... Pokaż więcej

ojej ale sie usmialam z tego przepisu ze az usiadlam -ale jak doszlam do konca komentarzy to poprostu sie rozlozylam..ja mieszkam w obcym kraju i dzieki waszym receptom i komentarza czuje za kazdym nie tylko smak polski w brzuszku ale w sercu i moja buzia sie smieje..wy jestescie wyjatkowi..dziekuje.

Zgłoś 01.06.2008 turboponton

Wybacz mój drogi, ale na samym końcu przepisu podałem źródło skąd go zaczerpnąłem. Wątpię aby którykolwiek z krytykantów często wychodził w kulinarnych wariacjach poza makaron z cebulą, ale sam ... Pokaż więcej

Wybacz mój drogi, ale na samym końcu przepisu podałem źródło skąd go zaczerpnąłem. Wątpię aby którykolwiek z krytykantów często wychodził w kulinarnych wariacjach poza makaron z cebulą, ale sam fakt że przepis wywołuje kontrowersje już od ponad 3 lat, cieszy sam w sobie ;-)