Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto Piotr 06-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mleka, 1 szklanka spirytusu, 4 żółtka, 1 cukier waniliowy

Jak przyrządzić:

Jajka utrzeć z 3/4 szklanki cukru. Zagotować mleko i dodać resztę cukru. Po przestudzeniu mleka dodać utarte jajka i cukier waniliowy. Postawić na małym ogniu i mieszać do zgęstnienia (około 10 minut). Schładzać, stale mieszając. Po ostygnięciu dodać spirytus.

Uwagi:

Polecam do niego moje ciasto: Maziowiec :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.05.2006 Fiolkaaa

Jest naprawdę suuuper, aksamitny, delikatny smak....

Zgłoś 28.06.2006 Tortetka

A jaki jest dobry z tym Jego maziowcem :-))) Jedno i drugie warte swoich kalorii :-)

Zgłoś 15.09.2006 adik

Cukier lepiek mieć jako puder-łatwiej sie uciera.Wyeliminować mleko.Po zrobieniu ajekoniaku mozna dodac kieliszek koniaku i dobrze wymieszać-jest wówczas ciekawszy bukiet.