Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto Woman76 20-06-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-12 złprosty120 min.-

Składniki:

- puszka słodzonego mleka skondensowanego,
- 1/4 litra wódki.

Jak przyrządzić:

Puszke wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy przez około 2 godziny. Następnie wyciągamy, czekamy aż ostygnie nieco i otwieramy puszke. Do miski wlewamy mleko (o ile mozla powiedziec o wlewaniu, przy tak gestej konsystencji) oraz wódke i miksujemy. Przelewamy do butelki (wychodzi pół litra i pół kieliszka do sprobowania). Po ostudzeniu całkowitym można włożyc do lodówki. Naprawde smakuje jak ajerkoniak, a jest szybsze i tansze w produkcji.

Potrzebne przybory:

Mikser
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.07.2003 Anka

Ja do mojego ajerkoniaku dodaję jeszcze żółtka jajek, wtedy robi się on bardziej gęsty...... radzę spróbować - też pycha

Zgłoś 01.07.2003 xxx

polecam bardzo dobre na damskie pogaduszki

Zgłoś 18.07.2003 monika

Spróbujcie z mlekiem czekoladowym (są teraz takie w sprzedazy) . Extra.

Zgłoś 21.08.2003 ulia

Ja robię go trochę inaczej. Najpierw 15 dag cukru ucieram z 1 cukrem waniliowym i 8 żółtkami. Do tego dodaję skondensowane mleko (słodkie - 2 puszki), 1/2 litra rumu, szklankę przegotowanego i p... Pokaż więcej

Ja robię go trochę inaczej. Najpierw 15 dag cukru ucieram z 1 cukrem waniliowym i 8 żółtkami. Do tego dodaję skondensowane mleko (słodkie - 2 puszki), 1/2 litra rumu, szklankę przegotowanego i przelanego przez sitko mleka. Można dodać kakao lub zamiast zwykłego skondensowanego mleka-kakaowe. Gorąco plecam :)

Zgłoś 25.09.2003 staś

Wcześniej zalejcie wiórki kokosowe wódką zapach suuuper!!

Zgłoś 14.11.2003 Iwi

Właśnie wczoraj przyrządziłam ten cudowny eliksir, ale według pomysłu Woman:) Pyszniasty.

Zgłoś 17.02.2004 magda

Naprawdę super. O tym przepisie powiedziała mi kiedyś koleżanka i od tamtego czasu niczego innego nie piję. Spróbuje też z tym mleczkiem czekoladowym musi byc w tym coś niezwykłego.

Zgłoś 24.02.2004 izka

co to za aierkoniak bez jajek? jak sama nazwa wskazuje podstawowym skladnikiem,oprócz alkoholu,ma się rozumieć ,są jaja a ściśle mówiąc żółtka

Zgłoś 11.03.2004 kasia

pyszne, mniam mniam.

Zgłoś 14.01.2005 Doda_20

woman76 chyba na stare lata juz nie umiesz robic ajerkoniaku :) co to ma byc za ajerkoniak bez jajek? ehhh

Zgłoś 30.01.2005 Tomek

Mi tam smakuje :-)

Zgłoś 05.02.2005 Bogdan

Jest to wspaniałe, ale z ajerkoniakiem to nie ma nic wspólnego-to FAKT!

Zgłoś 07.02.2005 Pikuś

Sprawdzałem wyszła kaszanka

Zgłoś 13.02.2005 TUZIOL

a gdzie jaja ? ;)

Zgłoś 18.02.2005 Anula

ten ajerkoniak jest pyszny! smakuje mi bardziej niż ten z jajkami:)

Zgłoś 25.03.2005 monisia

A MY DODALISMY JESZCZE LYZECZKE KAWY ROZPUSZCZALNEJ (OMYLKOWO , POMIESZALISMY PRZEEZ PRZYPADEK DWA PRZEPISY) I O DZIWO ... PYCHA SMAKUJE PRAWIE JAK BAILEYS.

WARTO SPROBOWAC .

Zgłoś 05.04.2005 Jork

dajcie mi przepis ale z żółtkami :)

Zgłoś 15.04.2006 januar28

calkiem niezle a dolejcie 0.5litra spirytusu nizle poniewiera

Zgłoś 01.10.2006 Monia

a lepiej miksować mikserem naczynia z pokrywką u góry czy mikserem z dwoma pokrętłami? jak wy robicie?

Zgłoś 18.10.2006 liseczek

Wychodzi supeeeeer - ale ja znam modyfikację i ją już sprawdziłem.

2 puszki mleka słodkiego

500 ml. wódki 40%

500 ml. scoth whisky 40% (ja użyłem Passport czy jakoś tak)
<... Pokaż więcej

Wychodzi supeeeeer - ale ja znam modyfikację i ją już sprawdziłem.

2 puszki mleka słodkiego

500 ml. wódki 40%

500 ml. scoth whisky 40% (ja użyłem Passport czy jakoś tak)

a do tego 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłem Nescaffe Gold)

Puszki z mlekiem gotujemy przez 2,5 godz. (zamknięte - nie otwieramy puszek)

po tym czasie schładzamy puszki i je otwieramy i zawartość (toffi) przekładamy do wysokiego garnka.

Następnie mieszając (ja używam blendera ze zwykłą ubijaczką) dolewamy powoli wódki. Gdy już wszystko nalejemy, wlewamy whisky ciągle mieszając. Gdy substancja będzie miała jednolitą konsystencję wsypujemy kawę i dalej mieszamy. Jak kawa się rozpuści, rozlewamy likier do butelki(ek) i odstawiamy np. do lodówki.

Z otrzymanego przepisu uzyskamy 1,8 l. likieru o mocy ok. 22%-23%

PAMIĘTAJ!!! Podajemy likier w temperaturze pokojowej - tak najlepiej smakuje.

SZCZEGÓLNIE POLECANE WSZYSTKIM PANIOM - SMAKOSZOM

Satysfakcja gwarantowana !! !! !!

Zgłoś 06.04.2007 nikita

Jesli dodasz do mleka skondensowanego pół litra wódki żubrówki wyjdzie Ci całkiem pyszny nowy napój, polecam gorąco;)

Zgłoś 11.06.2007 monika

ten przepis jest świetny polecam dziewczyną