Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto Basia 26-06-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

- 1/4 l wódki lub 50g spirytusu,
- 3 żółtka,
- 150g cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 1/4 l mleka.

Jak przyrządzić:

Żółtka, cukier, mleko ubijać na piecu aż się zagotuje. Po całkowitym ostudzeniu dodawać stopniowo spirytus. Ubijać!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.06.2004 vf

czy to jest odrazu gotowe do picia, czy musi odleżec jakis czas? a moze to do butelek

Zgłoś 27.06.2004 Basia

Jest od razu gotowe do spożycia. Mozna wstawić na chwilę do lodówki, zależy czy ktoś lubi schłodzone czy w temp. pokojowej. Pozdrawiam

Zgłoś 11.07.2004 Basia

Ja mam inny przepis ale mogę spróbować zrobić inaczej:) A oto mój

6 żółtek

szkl cukru pudru

3 cukry waniliowe

100 ml spirytusu

puszka mleka skondensowanego ni... Pokaż więcej

Ja mam inny przepis ale mogę spróbować zrobić inaczej:) A oto mój

6 żółtek

szkl cukru pudru

3 cukry waniliowe

100 ml spirytusu

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

Zółtka ubić z cukrem najlepiej mikserem, powoliwlewać mleko, dobrze wymiksować a następnie spirytus. Składniki powinny mieć temp pokojową. Po ubiciu wstawić do lodówki . Ja dodaję mniej spirytusu, bo nie lubię gdy adwoka (ajerkoniak) jest zbyt ostry. Pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 11.07.2004 Basia po raz drugi

Czy wszystkie Basie lubią ajerkoniak?

Zgłoś 15.07.2004 Basia od przepisu

wszystkie :-) pozdrawiam

Zgłoś 05.09.2004 mariusz

jak długo może być przechowywany ajerkoniak z mlekiem?czy nie skwaśnieje?pozdrawiam

Zgłoś 08.09.2004 janusz

nie skwaśnieje - alkohol konserwuje

Zgłoś 23.09.2004 ifka

Ja mam przepis, który dostałam od mojej siostry Basi.

Oto on:

1 litr wódki

1 kg cukru pudru

20 żółtek

puszka mleka skondensowanego, słodzonego

cukier wa... Pokaż więcej

Ja mam przepis, który dostałam od mojej siostry Basi.

Oto on:

1 litr wódki

1 kg cukru pudru

20 żółtek

puszka mleka skondensowanego, słodzonego

cukier waniliowy

Robi się prosto: żółtka ubija się z cukrem pudrem, wcześniej przesianym przez sito żeby nie było najmniejszej grudki ( co prawda jak się ubija mikserem to prawdopodobieństwo grudki jest bardzo małe ), dodaje się cukier puder - ten z kolei wcześniej miele się w maszynce do mielenia kawy - wlewa powoli mleko a na koniec - nie przerywając miksowania - wlewa się wódeczkę. Gotowy ajerkoniak przelewam do dużego słoja żeby się "przegryzł", potem często sprawdzam czy już ma dość i jak stwierdzam, że tak - okazuje się, że w słoju niewiele pozostało. Tę wersję można też zmodyfikować: w trakcie ucierania jajek dodać 4 - 5 łyżeka kakao (najlepiej tego najciemniejszego ) a zamiast białego mleka skondensowanego użyć skondensowanego mleka czekoladowego. Pychota w obu wersjach, bardzo polecam.

Zgłoś 25.09.2004 Zbyszek W-wa

Nie zapomnijcie jak już przelejecie do butelki dodac laseczkę WANILI-nadaje delikatniutki smak

Zgłoś 13.03.2005 Janopulos

Janek też robi dobry ajerkoniak.Jest Boski.Chcesz go mieć wyśli na moje konto 50 zł. Dzięki z góry.

Pozdro
<... Pokaż więcej

Janek też robi dobry ajerkoniak.Jest Boski.Chcesz go mieć wyśli na moje konto 50 zł. Dzięki z góry.

Pozdro

Zgłoś 14.03.2005 Renia

20 jajek !!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????? rany julek toz to chyba przesada, ale ten piereszy przepis moze byc pychotka

Zgłoś 29.01.2006 martyna

Basiu toż to miodzik !!!!!!

Zgłoś 04.04.2007 zosienka

pyszne sa te ajerkoniaczki w roznych wersjach ich robilam zawsze jednakowo smakuja kolezanki czestuje sa zachwycone

Zgłoś 31.12.2007 karol

moi drodzy nie dodawajcie cukru wanilinowego warto przeczytać choćby nazwę tego cukru dokładnie to sama chemia lepiej zmielić na drobno laskę vanilii pozdrawiam karol