Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto CALIDUS 07-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1.6l? złprosty? min.?

Składniki:

12 żółtek jajka kurzego, 2 puszki mleka skondensowanego (nie słodzonego),
2 opakowania cukru waniliowego,
300 ml spirytusu,
2 szklanki cukru kryształu

Jak przyrządzić:

Żółtka wraz z cukrem waniliowym i cukrem kryształem utrzeć na jednolitą masę najlepiej ręcznie (kręcąc gałką do ucierania zawsze w jedną stronę) Następnie dodawać po troszeczku mleko z puszki i spirytus na przemian. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawić na 24h. Po tym czasie, pić za naze zdrowie (oby nie zaszkodziło).

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.02.2005 iwa

ten ajerkoniak jest pyszny ja mam przepis tylko z żółtek i cukru no i oczywiśćie spirytus.ale z mlekiem jest jeszcze lepszy.

Zgłoś 24.02.2005 Beza

uwaga na salmonellę?

Zgłoś 15.03.2005 Gośka

uważam że jest wspaniały polecam innym

Zgłoś 18.03.2005 Nike

Beza, jajka ZAWSZE myjemy, a do kogla mogla dodatkowo zalewamy wrzątkiem na 1 minutkę :)

Zgłoś 06.08.2005 krys

Spirytus zabija bakterie ,salmonella nie grozi w tym wypadku

Zgłoś 30.12.2005 DARIA

dobry przepis,już sprawdzony,polecam

Zgłoś 13.12.2006 mejklof

Zrobilem ten ajerkoniak i wyszedl konkretny. Ale na przyszlosc podawajcie te przepisy bardziej prycyzyjnie. puszka mleka skopndensowanego jest roznej pojemnosci a i cukry waniliowe sa pakowane p... Pokaż więcej

Zrobilem ten ajerkoniak i wyszedl konkretny. Ale na przyszlosc podawajcie te przepisy bardziej prycyzyjnie. puszka mleka skopndensowanego jest roznej pojemnosci a i cukry waniliowe sa pakowane po 16 i 32 gramy.

Zgłoś 17.06.2007 pijak

dobry ten ajerkoniak ale go jeszcze nie zrobilem:):):)