Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak

Tekst i foto Czarna Mamba 01-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złwymagający? min.?

Składniki:


1/2 litra wódki, 6 żółtek, 4/5 kostki masła, cukier waniliowy, 1,5 szklanki cukru.

Jak przyrządzić:


Cukier utrzeć z masłem,dodając po jednym żółtku-stale ucierać. Do ubitej masy porcjami wlewać alkohol, nadal ucierać. Gotowy ajerkoniak przelać do butelek i odstawić na kilka dni do sklarowania.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Jeśli ktoś ma ochotę to może zrobić ajerkoniak z "kukułkami", też jest dobry.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.10.2005 karampuk

"odstawić do sklarowania" hahahaha ... no i czegoś mi brakuje hmm już wiem..... - bo to miał byc sernik:)

Zgłoś 11.10.2005 Czarna Mamba

Jeśli jesteś aż tak niecierpliwy...hmmm...to pij duszkiem i od razu!

Zgłoś 11.10.2005 karampuk

krem to nie wino :) tomaszku

Zgłoś 11.03.2007 asia

Zeby sie "przeżarł"...przepraszam za wyrażenie.....nie sklarował!

Zgłoś 06.03.2008

dobry

Zgłoś 17.08.2009 Czarownica

Ten ajerkoniak jest pyszny!! Polecam wszystkim.