Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajerkoniak prawdziwy

Tekst i foto Wojtas 08-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty15 min.?

Składniki:

- 1/2 litra mleka,
- 12 dag cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 4 żółtka jaj,
- 250 ml spirytusu 96%.

Jak przyrządzić:

Mleko zagotować i ostudzić, zmiksować cukier z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodać mleko i spirytus. Zmiksować.
Pozostawić w spokoju kilka dni.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.11.2004 maja

zamiast mleka zwyklego dodaje sie mleko zageszczone jest lepszy trunek

Zgłoś 16.04.2005 RodrigeZ

oj Magda, Magda nie za duŻo - im mocnieszy tym lepiej perzystosowuje kobiałki.

Można mniej spirku i dodać wtedy troche Gin'u to podkreśli smak...

Zgłoś 12.12.2004 mama

a czy to nie za mało będzie tych zółtek?

Zgłoś 19.12.2004 Lolunia

Z kawką smakuje rewelacyjnie. polecam

Zgłoś 22.12.2004 Bacha

Ja dodaję mleko skondensowane. a dzisiaj dałam pierwszy raz kakao puchatek i jest pyszne!!!

Zgłoś 06.04.2005 Magda

zadurzo spirytusu jest za mocny

Zgłoś 11.07.2005 sloneczko ona

polecam z kozim mlekiem :P jest rewelacyjne

Zgłoś 23.07.2005 mała

Troche za durzo spirytusu i za mało cukru(ja daje więcej cukru i mniej spirytusu) ale jest naprawde pycha polecam

Zgłoś 27.09.2005 żonkil

ajerkoniak jest super tylko nie pijcie go na ciepło i faktycznie troszkę mniej spirytusiku

Zgłoś 18.10.2005 leo36

Moja ś.p. teściowa dawała 6 żółtek a spirytusik wlewała cienkim strumykiem żeby się nie zważyło - wychodziło genialne tylko nie można było trzymać tego w butelce z wąską szyjką - krem nie chciał... Pokaż więcej

Moja ś.p. teściowa dawała 6 żółtek a spirytusik wlewała cienkim strumykiem żeby się nie zważyło - wychodziło genialne tylko nie można było trzymać tego w butelce z wąską szyjką - krem nie chciał wypływać. Można stosować do lodów - pycha dodatek.

Zgłoś 26.01.2006 betelgeza

A ja dodaje jeszcze 10 ziarenek kawy, odstawiam na przynajmniej tydzień, pychota, nawet do takiego ze sklepu można dodac ziarenka kawy, spróbujcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 12.07.2006 hanys z Mikołowa

Ludzie!

jak już piszecie to zwracajcie uwagę na ortografię. W Waszych wypowiedziach aż roi się od nich!!!!!.

( np durzo zamiast dużo, zważyć - w sensie ścięcia się - zamiast zwarz... Pokaż więcej

Ludzie!

jak już piszecie to zwracajcie uwagę na ortografię. W Waszych wypowiedziach aż roi się od nich!!!!!.

( np durzo zamiast dużo, zważyć - w sensie ścięcia się - zamiast zwarzyć i wiele innych).

Czatowanie nie zwalnia polaka od prawidłowego pisania.

Zgłoś 18.08.2006 szpila

chodzi Ci o błędy czy też o przepis- wszyscy wiedząo co chodzi a Ty się czepiasz błędów on ma to od urodzenia /robienie błędów/

Zgłoś 18.08.2006 szpila

chodzi Ci o błędy czy też o przepis- wszyscy wiedząo co chodzi a Ty się czepiasz błędów on ma to od urodzenia /robienie błędów/

Zgłoś 06.01.2007 hanys ma rację

bo zamiast do butelki zajrzyjcie do słownika. Może nie będzie to tak smaczne, ale pouczające na pewno.

Zgłoś 19.01.2007 wokal

hanys z Mikołowa > jak wytykasz ludziom błędy to sam ich nie rób, "polaku" przez małe "p" :)))

Zgłoś 30.01.2007 basia

jaka jest różnica miedzy ajerkoniakiem a advocatem?

Zgłoś 30.01.2007 basia

jaka jest różnica miedzy ajerkoniakiem a advocatem?

Zgłoś 23.03.2007 vollvo

taka jak między likierem jajjecznym a papugąą

Zgłoś 23.11.2007 basia

kiedyś przeczytałam na taką proporcję 8 żółteki 3 puszki mleka skondnsowanego jest pyszny.można go sobie popijać i zaglądać do słownika.może się lepiejzapamięta nawet;-)

Zgłoś 01.12.2007

Wiecej spirytu! Trzeba sie najbać!

Zgłoś 03.04.2011 meg

Prawdziwy ajerkoniak jest z normalnym mlekiem. Tak się go kiedyś robiło, bo mleka skondensowanego nie było.To , że dodajecie mleko skondensowane dzisiaj to jest modyfikacja starego przepisu. Pra... Pokaż więcej

Prawdziwy ajerkoniak jest z normalnym mlekiem. Tak się go kiedyś robiło, bo mleka skondensowanego nie było.To , że dodajecie mleko skondensowane dzisiaj to jest modyfikacja starego przepisu. Prawdziwy Ajerkoniak z normalnym mlekiem jak sobie postoi by się "przegryść" jest bardzo gęsty i smaczny.

Zgłoś 02.12.2011 Arek

Go hanysa z Mikołowa:

Brawo! Popieram poprawną pisownię. W przykładach błędów które podałeś dodałbym jeszcze co o Polakach. Zauważyłem słowo "Polaka" pisane z małej litery. Uwa... Pokaż więcej

Go hanysa z Mikołowa:

Brawo! Popieram poprawną pisownię. W przykładach błędów które podałeś dodałbym jeszcze co o Polakach. Zauważyłem słowo "Polaka" pisane z małej litery. Uważni amatorzy trunków z pewnością znajdą ten błąd. Łatwo jest pouczać i krytykować? :)

Zgłoś 02.12.2011 Arek

Ja też nie ustrzegłem się błędów. Powinno być "Do" zamiast "Go" i "coś o Polakach" a nie "co o Polakach". Pozdrawiam. :)