Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajran

Tekst i foto puzoniasty 23-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty5 min.?

Składniki:

Jogurt naturalny, woda, sól, ew. suszona mięta lub inne zioła wg upodobania.

Jak przyrządzić:

Do jogurtu naturalnego - najlepiej jak najgęstszego - dodajemy wodę (może być mineralna niegazowana), tak aby napój nie był zbyt gęsty(ja daję 2 części jogurtu na 1 część wody. Dodajemy sól i ewentualnie zioła do smaku. Mieszamy i gotowe. Smacznego!

Jak podawać?

Na pewno musi być dobrze schłodzony. Rewelacyjny do pieczonych mięs z grilla i w ogóle do popijania np. w upalne dni.

Uwagi:

Najlepiej smakuje świeży, ale można go z powodzeniem przechowywać w lodówce dzień lub dwa, tylko wtedy przed podaniem trzeba go dobrze wymieszać.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.01.2008 Karolina

eeeeeeeee ja to moge pic codziennie w tureckiej knajpie pychotka !!!!

Zgłoś 28.04.2008 dawid

pierwszy raz pilem Ajrana w Holandii w tamtym roku w polsce nie moge go dostac pyszny jest, ale samemu tez mozna zrobic, a Tureckie jedzenie jest boske doner kebab mniami

Zgłoś 20.01.2010 wdm1

Ja piłem ajran w Turcji lata temu :)

Podano mi go na kaca :D

Ale nauczono mnie troszkę innej wersji i taka uwielbiam i robie do teraz prawie przez okrągły rok :)

Mój ajran:
... Pokaż więcej

Ja piłem ajran w Turcji lata temu :)

Podano mi go na kaca :D

Ale nauczono mnie troszkę innej wersji i taka uwielbiam i robie do teraz prawie przez okrągły rok :)

Mój ajran:

Jogurt 400g rozcieńczony jw. wodą lub mlekiem, w zależności od gęstości jogurtu + sok z z 1/3 - 1/2 cytryny + 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego + sól (spora szczypta + łyżeczka posiekanej bazylii (może być suszona ale dobrze roztarta przed dodaniem)

Super i na upalne dni i na zimę. Ale zimą robię go bardziej czosnkowego z wyciskanego czosnku ;)

Polecam ;)