Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ajwar

Tekst i foto eb 22-01-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 50 dag słodkiej papryki,
- 50 dag bakłażanów,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- pół łyżki octu.

Jak przyrządzić:

Bakłażany i paprykę upiec w piekarniku. Ostudzić. Zdjąć skórkę, posiekać drewnianą łyżką lub nierdzewnym nożem (nie czernieje). Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem, posolić. Wstawić do lodówki. Podawać na zimno do mięsa i ryb pieczonych na grillu.

Potrzebne przybory:

ten nierdzewny noz ;-)

Jak podawać?

do wszystkiego co Wam przyjdzie na mysl, pychotki :-)

Czas przygotowania:

Zalezy czy z gotowaniem warzyw czy bez...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.01.2004 blue

szczerze mowiac prawdziwy ajwar pochodzi z balkanow i uzyskuje sie go na skutek duszenia papryki i balkazanow (oczywiscie juz po obraniu skorki wedlug slusznie podanego sposobu spiekania w pieka... Pokaż więcej

szczerze mowiac prawdziwy ajwar pochodzi z balkanow i uzyskuje sie go na skutek duszenia papryki i balkazanow (oczywiscie juz po obraniu skorki wedlug slusznie podanego sposobu spiekania w piekarniku )

Zgłoś 24.07.2005 jola

Serdecznie dziekuje za podanie tego przepisu. Sos jest rzeczywiscie wspanialy. Bardzo mi sie przyda.Poniewaz od dawna meszkam w Holandii, to moglam do tej pory kupowac ajwar tylko w tureckich sk... Pokaż więcej

Serdecznie dziekuje za podanie tego przepisu. Sos jest rzeczywiscie wspanialy. Bardzo mi sie przyda.Poniewaz od dawna meszkam w Holandii, to moglam do tej pory kupowac ajwar tylko w tureckich sklepach. Teraz zrobie sobie sama domowym sposobem!

Uwaga: sos mozna wzmocnic indonezyjskim lub surinamskim sambalem- bedzie pikantniejszy.

pozdrowienia, jola

Zgłoś 25.08.2005 poldek

Nie umiem tego zrobic chyba sie boje

Zgłoś 01.09.2005 wojtek22

Ajwar jest boski , ale w orginalnym jugolskim wydaniu.

Skład paryka czerwona , bakłażan , ostra papryczka i oliwa do duszenia.

Żadne tam warzywa , żaden ocet - brr ochyda.

... Pokaż więcej

Ajwar jest boski , ale w orginalnym jugolskim wydaniu.

Skład paryka czerwona , bakłażan , ostra papryczka i oliwa do duszenia.

Żadne tam warzywa , żaden ocet - brr ochyda.

Te przepisy na ajwar , które przeczytałem zawierają za dużo bakłażanów, co skutkuje ,że potrawa staje się mdła , zatem być może koniecznością staje się używanie tych przypraw . Tajemnica tkwi w proporcjach.

Zgłoś 03.11.2005 antek

no wspaniale . kto podaje te bzdury.

Zgłoś 16.12.2005 blanka

Bozzeeeeeeeee....autor/autorka przepisu chyba w zyciu nie jadla prawdziwego ajwaru

Zgłoś 02.04.2006 Capona

Ajwar to uczta smaku mieszkajac na bałkanch uwielbiałam to jesc w taki sposb ze smarowałam kromke ajwarem i do tego sobie kroiłam z dwa grubsze pasterki białego solonego sera.... POLECAM! Pychot... Pokaż więcej

Ajwar to uczta smaku mieszkajac na bałkanch uwielbiałam to jesc w taki sposb ze smarowałam kromke ajwarem i do tego sobie kroiłam z dwa grubsze pasterki białego solonego sera.... POLECAM! Pychota :)