Akademia - kukurydza
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | 5 zł | prosty | 15 min. | ? |
Składniki:
puszka kukurydzy,
4 duże ziemniaki albo więcej mniejszych,
4 jaja,
1 por,
majonez (najlepiej Świdnicki),
sól, pieprz.
Jak przyrządzić:
Ziemniaki i jaja ugotować, ostudzone pokroić w kostkę. Pora pokroić drobniutko (ja zazwyczaj kroję tylko białą część). Kukurydzę, jaja, ziemniaki i pora wymieszać razem z majonezem, pieprzem i solą.
Potrzebne przybory:
Jak podawać?
Uwagi:
To sałatka z bufetu Akademii Rolniczej we Wrocławiu, dlatego mam do niej sentyment. Jest pyszna, szczególnie jak się schłodzi. Oczywiście zaraz ktoś napisze, żeby dodać ogórka, czy paprykę, albo jeszcze jakieś inne fajne składniki, ale......CAŁY UROK w tym, by właśnie już jej nie ulepszać! Tylko te składniki i jest bosko.Czas przygotowania:

Tort śmietanowo – truskawkowy
Przygotowanie tortu jest skomplikowane tylko wtedy, gdy jest okazjonalny, na uroczyste przyjęcia. Taki zwykły dla rodziny, na deser po niedzielnym obiedzie jest prosty. Zawsze biszkopt można upiec dzień wcześniej, a później tylko wykończyć kremem i dodatkami. Tort z bitą śmietaną, kremem budyniowym i aromatycznymi truskawkami jest lekki, orzeźwiający, doskonale komponuje się z letnimi popołudniami. Dobrze nasączony rozpływa się w ustach, a świeżo ubita śmietana nie ma sobie równych. Zamiast truskawek można użyć innych owoców.

Warzywa zimową porą
Oprócz mięsa zimą równie ważne są warzywa. Ale chętniej zjadamy je na ciepło niż surowe - te cieszą głównie latem. Proponuję przyrządzić je w woku, z dodatkiem oliwy, czosnku i ziół prowansalskich. Będą chrupiące, lekko twarde i aromatyczne. Możesz podać je do mięsa lub jako samodzielną sałatkę, na ciepło na kolację. Wyśmienicie smakują też z odrobiną fety.
Komentarze
Zgłoś 19.11.2005 Rysiaa
Madzik! zrobiłam dzisiaj Twoją sałatkę-jest super.
Zgłoś 19.01.2006 Madzik
Cieszę się, że Ci smakowała :)
Zgłoś 31.01.2006 graza
na pewno ja zrobie mam w lutym urodziny wyglada na prawde pysznie :):):)
Zgłoś 14.04.2006 Marta
Brzmi ciekawie, na pewno zrobie wkrotce.Pozdrawiam
Zgłoś 22.04.2006 ulisia
Jutro robie,bo malo pracy w to trzeba wlozyc,napewno bedzie smakowalo pozdrawiam
Zgłoś 10.05.2006 dziuba
Najlepszy jest MAJONEZ KIELECKI
Zgłoś 10.06.2006 mada
brzmi ciekawie...;] wypróbuję i jak bedzie ok to przyrządzę chłokakowi;)
Zgłoś 05.07.2006 Martka
Przepyszna:) Bardzo czesto ją robie:))
Zgłoś 19.07.2006 sokore/Żarów
Najlepszy jest majonez świdnicki a ze niektórzy nie jedli go jeszcze, dlatego proponują np.kielecki , który też jest dobry bo lepszy od winiar itp.Na zdolnym śląsku zajadamy świdnicki, jak bedzi... Pokaż więcej
Najlepszy jest majonez świdnicki a ze niektórzy nie jedli go jeszcze, dlatego proponują np.kielecki , który też jest dobry bo lepszy od winiar itp.Na zdolnym śląsku zajadamy świdnicki, jak bedziecie to spróbujcie.Pozdrawiam wszystkich gotujących.
Zgłoś 02.09.2006 broszka
uwielbiam kukurydze i wlasnie dzis robie twoja salatke chlopakowi.. dziekuje bardzo
Zgłoś 21.09.2006 PRAWDZIWA Martana
Jestem za. Zrobilam w ramach testu, ktory wypadl super. PS - ulepszacze czasem knoca cala potrawe wiec darujcie sobie. Szkoda tylko, ze w moim kraju majonez nie jest tak aromatyczny i zwykly jak... Pokaż więcej
Jestem za. Zrobilam w ramach testu, ktory wypadl super. PS - ulepszacze czasem knoca cala potrawe wiec darujcie sobie. Szkoda tylko, ze w moim kraju majonez nie jest tak aromatyczny i zwykly jak w Polsce ale coz - jakie zycie - taki majonez:)
Zgłoś 03.11.2006 sumire
a najlepszy majonez nie jest kielecki ani winiary ani żaden inny. najlepszy jest domowy :P i wcale nie wymaga bóg wie jakich umijętności :)
Zgłoś 26.11.2006 kasiunia
salatka jest pyszna i tania;))wszystkim bardzo smakowala..
Zgłoś 15.02.2007 gabsel
Przyłączam się do pochwał, pyszna sałatka :)
Zgłoś 06.11.2008 kasia
prosta , ale przepyszna :D mniam, jeszcze nieraz ją zrobie
Zgłoś 03.02.2008 Magdalenka
Madzik będe dziśiaj na kolacje robić tom sałatke-mam nadzieje że będzie dobra.
Zgłoś 02.05.2008 Ania
dobra salatka, orginalna...
polecam :-)