Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Aksamitna zupa szparagowa

Tekst i foto Elfir 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?15 złśredni35 min.średnia

Składniki:

0,75 l chudego mleka,
1,5 kg białych szparagów,
0,5-0,75 l bulionu,
pęczek koperku,
1 opakowanie śmietanki 18% lub więcej,
sól, cukier, biały pieprz, ewentualnie gałka muszkatołowa

Jak przyrządzić:

Szparagi umyć. Ze szparagów odciąć główki (odcinki ok. 3 cm) i odłożyć. Pozostałą część pędów należy ugotować w mleku doprawionym nieco solą i cukrem. Gdy zmiekną, odcedzić i przetrzeć przez gęste sito z powrotem do mleka. Dolać bulionu i dorzucić główki szparagowe. Podgotować, aż zmiękną (5-8 min). Drobno posiekać koperek i dorzucić do zupy, wlać śmietanę i doprawić do smaku.

Potrzebne przybory:

Garnek na zupę, gęste sito, blender z nakładką ucierającą

Jak podawać?

Podawać w bulionówkach czystą, z groszkiem ptysiowym lub drobniutkim makaronem (gwiazdki).

Eleganckie podanie: śmietany nie wlewa się do zupy, tylko po nalaniu zupy do bulionówki kładzie się łyżką kleks gęstej śmietany na powierzchni i posypuje utartą skórą cytrynową i dekoruje gałązką koperku.

Jest to doskonała zupa na komunie i wesela.

Uwagi:

Zupa powinna mieć kremową konsystencję - jeśli jest za rzadka, zaciągam ją mąką.
Egzotyczna wersja jest z trawką cyrynową w bulionie, która nadaje kwaskowaty, orzeźwiający smak.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.06.2006 danowek

Ja dodaję jeszcze białe, połwytrawne wino (niepełną szklankę) i zaprawiam mąką kartoflaną, żeby była gęściejsza. Podaję również z "grzankami", czyli obsuszonym chlebem, pokrojonym w ko... Pokaż więcej

Ja dodaję jeszcze białe, połwytrawne wino (niepełną szklankę) i zaprawiam mąką kartoflaną, żeby była gęściejsza. Podaję również z "grzankami", czyli obsuszonym chlebem, pokrojonym w kostkę.

Zgłoś 12.05.2008 makare1

Zrobiłam, była znakomita. Dziś też zrobię!