Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Al Forno Venezia

Tekst i foto izolda 02-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty60 min.średnio dużo

Składniki:

- makaron duze swiderki (0,5-litrowa miseczka),
- 1 brokul,
- 1 piers z kurczaka,
- 30 dag pieczarek,
- 20-30 dag zoltego sera,
- 2 cebule,
- sol, pieprz,
- oregano,
- tymianek,
- bazylia,
- 1-2 zabki czosnku i co kto jeszcze lubi :)

Sos beszamelowy:
- 2 lyzki masla,
- 2 plaskie lyzki maki,
- 0,5 litra mleka,
- 1 galka muszkatalowa,
- sol, bialy pieprz.

Jak przyrządzić:

Makaron swiderki wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy polowe czasu przewidzianego na opakowaniu, odcedzamy. Brokul wrzucamy na wrzatek z odrobina soli i cukru i czekamy az woda ponownie sie zagotuje, po czym wylawiamy. Piers z kurczaka pokrojona na niewielkie kawalki i przyprawiona wg wlasnego uznania (najlepiej jak wczesniej postoi troche w lodowce i przejdzie przyprawami) smazymy krotko na dosc duzym ogniu na patelni. Obrane i pokrojone w dosc duze kawalki pieczarki podsmazamy razem z cebulka na patelni. WSzystko razem mieszamy i przekladamy do naczynek zaroodpornych.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy maslo, wsypujemy make i energicznie mieszamy, nastepnie wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, na koniec przyprawiamy, zalewamy sosem nasza zapiekanke. Wierzch kazdej zapiekanki posypujemy zoltym serem.

Jak podawać?

Danko samowystarczalne, wlasciwie zadne dodatki nie sa juz potrzebne :)

Uwagi:

Zapiekamy od razu w tych naczynkach w ktorych zapiekanka ma byc podana na stol, inaczej caly efekt diabli wezma, bo proby przekladania tego na talerz sa raczej nieudane :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.12.2004 waldi

może to i dobre ale czasochłonne!

Zgłoś 15.01.2005 słoneczko

Muszę przyznać pychotka rewelacja szczególnie dla smakoszy makaronów polecam polecam

Zgłoś 23.01.2005 Martana

Przepis jest faktycznie calkiem do rzeczy ale ja bym radzila autorce przedstawic go troche bardziej dokladnie, np to, ze brokul nalezy wczesniej porwac albo pokroic na rozetki a zapiekac tyle a ... Pokaż więcej

Przepis jest faktycznie calkiem do rzeczy ale ja bym radzila autorce przedstawic go troche bardziej dokladnie, np to, ze brokul nalezy wczesniej porwac albo pokroic na rozetki a zapiekac tyle a tyle minut. Z doswiadczenia wiem, ze niektorzy mezczyzni, chcac zrobic nam przyjemnosc staraja sie sami cos upichcic nie majac pojecia o gotowaniu i wychodza z tego bardzo ciekawe efekty. Moj np, mimo, ze jest bardzo inteligentny pewnie wrzycilby jedna rozetke brokulowa z mrozonki, no co, jeden brokul to jeden brokul:)

Zgłoś 13.02.2005 izolda

Sloneczko ciesze sie, ze Ci smakowalo :) Martana zawsze staram sie podawac przepisy bardzo dokladnie i wydaje mi sie ze jedyne do czego moznaby sie "przyczepic" to ten brokul ;) a czas... Pokaż więcej

Sloneczko ciesze sie, ze Ci smakowalo :) Martana zawsze staram sie podawac przepisy bardzo dokladnie i wydaje mi sie ze jedyne do czego moznaby sie "przyczepic" to ten brokul ;) a czasu zapiekania celowo nie podalam, rozne sa piekarniki, kazdy ma juz to wyprobowane, wiadomo, wierzch zapiekanki musi byc rumiany i chrupiacy. W starym, gazowym piekarniku pieklam wlasnie na oko. Teraz kiedy mam nowa kuchenke z elektrycznym piekarnikiem wystarczy 30 minut w 180 stopniach Celcjusza :) Pozdrowionka serdeczne.

Zgłoś 06.11.2005 inonka

Danie pyszne, cudowne... Zrobiłam wczoraj. Do warzyw dodałam jeszcze czerwoną paprykę, ot tak żeby było bardziej kolorowo:o)

Nie wiem tylko, czy beszamel jest konieczny, wg mnie zabił tro... Pokaż więcej

Danie pyszne, cudowne... Zrobiłam wczoraj. Do warzyw dodałam jeszcze czerwoną paprykę, ot tak żeby było bardziej kolorowo:o)

Nie wiem tylko, czy beszamel jest konieczny, wg mnie zabił trochę smak warzyw. Następnym razem zrobię bez sosu, zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam

Zgłoś 28.11.2005 głodny

A gdzie mozna kupić"co kto lubi" ?

Zgłoś 30.11.2005 Aurelia

wydaje sie ze super,tylko nie wiem w jakiej tem.sie piecze i w ile czasu :(

Zgłoś 14.12.2005 izolda

Aurelio przeczytaj proszę komentarze, dopisałam tam temperaturę i czas pieczenia.

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Zgłoś 23.02.2006 Puszka

Martana,

muszę stwierdzić, że jesteś chyba jedyną osobą znającą się na rzeczy!!! Oczywiście w sztuce kulinarnej. Czytałam twoje komentarze przy wielu przepisach i za każdym razem zaskakiw... Pokaż więcej

Martana,

muszę stwierdzić, że jesteś chyba jedyną osobą znającą się na rzeczy!!! Oczywiście w sztuce kulinarnej. Czytałam twoje komentarze przy wielu przepisach i za każdym razem zaskakiwała mnie ich trafnośc. Sama nie nawidzę ludzi, którzy przyjemność prostego, domowego jedzenia zamieniają w koszmar, tylko po to by czymś tu zabłysnąć...no śmiech mnie ogarnia!!! Chętnie skorzystałabym z Twoich własnych przepisów, jeśli takie posiadasz? Już nie mówiąc o tym, że miałabym ochotę coś z Toba upichcić i ponabijać się ze "smardzy pokrojonych w juelliene".

Pozdrawiam...

Zgłoś 24.02.2006 Martana

Dzieki Puszko, poprawilas mi humor a co do przepisow to mam ich we wszystkich dzialach po conajmniej kilka. Przystaw uwaz nie nos do monitora i poznajduj przepisy zawsze sygnowane nickiem Martan... Pokaż więcej

Dzieki Puszko, poprawilas mi humor a co do przepisow to mam ich we wszystkich dzialach po conajmniej kilka. Przystaw uwaz nie nos do monitora i poznajduj przepisy zawsze sygnowane nickiem Martana (czasem sama to robie, bo zapominam jak dokladnie nazwalam potrawe ale wiem przynajmniej jak sie nazywam:))

Popelnie faux pas i zareklamuje sie w tym, co lubie ze swoich wynalazkow najbardziej:

wolowy kociolek w glownych

nieme tagliatelle w wloskich

jajko dla ukochanego w innych,

Pozdrawiam!

Zgłoś 24.05.2006 niemiec

polecam, wielokrotnie robiłem pychotka

Zgłoś 24.05.2006 niemiec

a i zamiast świderków polecam rurki

Zgłoś 17.03.2008 Gieniuszka

pycha. Mąż był zachwycony i domaga się ponownie. Troche pracochłonne ale warto

Zgłoś 04.11.2010

fajnie ale ile to się piecze?

Zgłoś 04.11.2010 ada

wcale nie jest czasochłonne,a pyszne:)