Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

A'la tiramisu

Tekst i foto Goga.W 11-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4 porcje6-7 złprosty20 min.mało

Składniki:

- 70 g biszkoptów drobno pokruszonych,
- 2 opak.serka homogenizowanego naturalnego(po 180 g),
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
- 2 jajka (białka i żółtka osobno),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 50 g startej gorzkiej czekolady,
- rodzynki,
- ew. rum do nasączenia biszkoptów i rodzynek.

Jak przyrządzić:

Utrzeć żółtka z połową cukru pudru na puszystą masę. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru pudru. Odlać wodę(jeżeli się zgromadziła)z serków homo i utrzeć je z kawą.

Do utartych żółtek dodać kawowy serek, utrzeć, połączyć delikatnie z pianą z białek.
Na dno salaterek wyłożyć połowę biszkoptów,można je lekko nasączyć alkoholem, włożyć połowę serka, posypać czekoladą. Znowy biszkopty,reszta serka, starta czekolada, rodzynki.
Na 20 minut włożyć do lodówki.

Potrzebne przybory:

Mikser.

Uwagi:

Deser serowo-kawowy smakiem zbliżony jest do słynnego włoskiego deseru lecz jest mniej kaloryczny.Łatwy w wykonaniu i gotowy do spożycia po 20 minutach.
Polecam, na pewno zaspokoi niejedno wybredne podniebienie.

Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.10.2003 Andrzejek_pierwszy

Proszę spróbować takiego deseru położyć warstwę biszkoptów, przykryć ją bitą śmietaną, posypać uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi, następna warstwa biszkoptów śmietana wiórki. Ostatnia wa... Pokaż więcej

Proszę spróbować takiego deseru położyć warstwę biszkoptów, przykryć ją bitą śmietaną, posypać uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi, następna warstwa biszkoptów śmietana wiórki. Ostatnia warstwa musi być posypana wiórkami, niestety im dłużej w lodówce tym lepiej min 24 h. Można dodać ziaren słonecznika, lub innych owoców(suchych) ten deser nazywam teraz misiu. Smacznego

Zgłoś 30.10.2003 555

ja bym nasaczyla biszkopty kawa (zamiast dodawac ja do serka) i amaretto..

Zgłoś 19.11.2003 bp

Bardzo dobrze jest użyć serek TOSCA

Zgłoś 06.01.2004 ela

to wyszło ...... beznadziejne. smak moze ok, ale masa nie zastyga, cizko to wyjac, najlepiej wziac łyche i zjesć prosto z tortownicy. więcej tez wersji nie zrobię.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 17.02.2004 gemi

ela, ale w przepisie nie było mowy o tortownicy, tylko o salaterkach - bo to jest deser do wyjadania wprost z miski, a nie do krojenia, itp. najpierw dobrze przeczytaj, później krytykuj!

Zgłoś 09.01.2005 landrynka

ciekawe, bardzo ciekawe tylko kto to zje??????/

Zgłoś 24.03.2005 Małgosia

Bardzo dobry przepis. Polecam!!

Zgłoś 25.03.2005 vesnna

Przepis może i fajny ale kto to słyszał o jedzeniu kawy (bez jej wcześniejszego przyżądzenia?) tylko zmielona z serkiem...Etam trzeba jakis aromat do serka dodać zamiast prawdziwej kawy...

... Pokaż więcej

Przepis może i fajny ale kto to słyszał o jedzeniu kawy (bez jej wcześniejszego przyżądzenia?) tylko zmielona z serkiem...Etam trzeba jakis aromat do serka dodać zamiast prawdziwej kawy...

Zgłoś 14.04.2005 aventia

eve-przecież w przepisi8e nie jest podane, że to jest tiramisu, tylko zbliżone do niego smakiem....więc nie krytykuj, tylko czytaj!

Zgłoś 10.04.2005 eve

allora,prawdziwe tiramisu wloskie robi sie zupelnie inaczej,to napewno jest initacja tego co sie czuje gdy sie je wloskie tiramisu.

wloskie tiramisu robi sie nastepujaco:

serek typ... Pokaż więcej

allora,prawdziwe tiramisu wloskie robi sie zupelnie inaczej,to napewno jest initacja tego co sie czuje gdy sie je wloskie tiramisu.

wloskie tiramisu robi sie nastepujaco:

serek typu tosca waniliowa 500g miesza sie z 5 zoltkami,3-ma lyzkami cukru,potem powoli dodaje sie ubite bialka[musza byc ubite dobrze]uwaga mieszac trzepaczka bardzo powoli dodajac bialka stopniowo a na koniec dodac lyzke rumu.

biszkopty moczyc w kawie[kawa musi byc mocno zaparzona]robic warstwe kremu a potem warstwe biszkoptow.odstawic do lodowki na pol dnia.smacznego.Ewelina z Milano

Zgłoś 12.05.2005 olenkanew

Typu tosca??????? A nie mascarpone?

Zgłoś 11.07.2005 kingulka

do tiramisu używa się tylko serka mascarpone i wtedy tiramisu jest przepyszne

Zgłoś 25.08.2005 hania

jest o.k.

Zgłoś 30.08.2005 Bazia

przepis jest super-prosty, szybki, tani i przede wszystkim smaczny. polecam!

Zgłoś 18.03.2006 Desert Rose

Ewelina z Milano!

Tiramisu z serka toska to jak np. papierowy mlotek

Zgłoś 08.01.2006 gwiazdeczka

przepis jest super a w dodatku nie drogi i na karzdego kieszeń-bo przecież prawdziwe tiramisu to wydatek...jest pyszne

Zgłoś 31.03.2006 kasia

Jedni krytykują,jedni sobie chwalą...a mnie smakuje..lubię takie wymyslane łakocie..niż takie potencjalne wypieki sklepowe.. :)) odrobinka szaleństwa nikomu nie zaszkodzi.. pozdrawiam..

Zgłoś 18.05.2006 Magda

Polecam z serkiem mascarpone, jest pyszne i oczywiście biszkopty namoczone w kawie:)

Zgłoś 28.02.2007 franio

a ja dodaję kukulino w proszku

Zgłoś 24.02.2007 chicken(kucharz)

Ewelino z milano!

to jest pyszne...atwoje rady dotyczace tiramisu sa żałosne!!!!

zanim zaczniesz coś radzić zastanów sie z czego robi sie tiramisu..toska buuuu żalosne!od kiedy bia... Pokaż więcej

Ewelino z milano!

to jest pyszne...atwoje rady dotyczace tiramisu sa żałosne!!!!

zanim zaczniesz coś radzić zastanów sie z czego robi sie tiramisu..toska buuuu żalosne!od kiedy białko miesza sie z masa trzepaczka puknij sie w głowe!jak mi wiadomo masa wtedy opada...loj ale kazdy ma swoja szkole nie zawsze dobra:)

p.s.

deser jest tani ...pyszny...i prosty

Zgłoś 25.11.2006 lol

uuuuuuuuuuuu pucha

Zgłoś 06.04.2007 ja

wam wszystkim to juz rozum się lasuje, krytykujecie a sami nic rewelacyjnego nie proponujecie !

Zgłoś 20.11.2007 milka

czepiacie sie bo jest smacznie i tanio?????????????

to o co wam wlasciwie chodzi

Zgłoś 12.01.2008 ANNA

Tiramisu robi sie z serka Mascarpone,piane z bialek dodaje sie na koncu i lekko wymieszac (MASA MUSI BYC PUSZYSTA I DELIKATNA). Ja dodaje do kawy Amaretto i pozostawiam to na 12 godzin w lodowce... Pokaż więcej

Tiramisu robi sie z serka Mascarpone,piane z bialek dodaje sie na koncu i lekko wymieszac (MASA MUSI BYC PUSZYSTA I DELIKATNA). Ja dodaje do kawy Amaretto i pozostawiam to na 12 godzin w lodowce (wszystko musi dobrze przejsc).Nie zapomnijcie tez o zoltkach ,musza byc dobrze ubite!!! Smacznego

Zgłoś 04.04.2008 tiramisu

hej robaczki, jadłam kiedyś włośkie tiramisu i uwierzcie mi, ze za 1 razem wyszło mi identyczne, daje przepis*tzn nie ejst to przepis z zadnej ksiazki, troche go pozmienialam wg uznania, o dziwo... Pokaż więcej

hej robaczki, jadłam kiedyś włośkie tiramisu i uwierzcie mi, ze za 1 razem wyszło mi identyczne, daje przepis*tzn nie ejst to przepis z zadnej ksiazki, troche go pozmienialam wg uznania, o dziwo smak IDENTYCZNY)

*500g serka marscapone (ale do sredniej tortownicy, do duzej 750g)

*3 żółtka

*cukru pudru wg uznania ja daje 3/4 szklanki i sprawdzam paluchem poźniej czy masa jest jak dla mnie zadowalająco słodka :P

*ok 7 łyżeczek zaparzonej w polowie kubka kawki z dodatkiem amaretto (ja dopełniam kubek alkoholem)

*biszkopty (kupuje gotowe, nie mam czasu robic-delecta do tortów)

*odrobina tartej czekolady (powiedmzy 3 kostki)

*gorzkie kakao (do posypania wierzchu)

sposób przygotowania :

ucieram żółtka z cukrem puderm zaś białka ubijam na lekką piankę (nie za mocno) ze szczypta soli, w miche wkladam serek, dodaje żółtka utarte z cukrem pudrem, mocno mieszam, az zrobi sie delikatn masa, na sam koniec dodaje piane z białek, deliktnie mieszam, biszkopt wkladam to tortownicy, nasączam go kawa z alkoholem, przekladam masą i powtrzam zabieg, wierzchnia warstwa musi byc masą, posypuje gorzkim kakao i tartą czekolada, przykrywam folia i wkladam do lodówki bądź nawet na jakis czas do zamrażalnika, dodam jeszcze jedno , do masy mozna rozpuscic ok 4 lyzeczek zelatyny w jakis 100ml wody .. moja babcia robi bez zelatyny, wiec troszke sie rozpada, ja natomiast wole z zelatyna, wychodzi tortowo. wspaniałe, polecam, bardzo prosty sposob na udane tiramisu. ZAWSZE wychodzi. by moze nie jest to typowo włoski przepis, ktorym mogłby sie włoch pochwalic..ale liczy sie smak ! wyprobujcie :*

Zgłoś 20.07.2012 Mariola

Ja uwielbiam tiramisu ale zawsze dodaję serek mascarpone z Lidla bo jest niedrogi a deser wychodzi o wiele lepszy.