Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Albondigas, czyli kulki z mielonego mięsa

Tekst i foto ida 31-12-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złśredni45 min.średnia

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajka, czerstwa bułka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, bułka tarta, sos pomidorowy, puszka zielonego groszku.

Jak przyrządzić:

Mięso przygotowujemy jak na mielone, łącząc z namoczoną w mleku bułką, jajkami, startymi na tartce cebulą i czosnkiem. Wyrabiamy niewielkie kulki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Olej ze smażenia wlewamy do sosu pomidorowego, dodajemy sól, pieprz, drobno pokrojony czosnek. Wkładamy mięsne kulki i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10 min. Pod koniec duszenia dodajemy odsączony groszek.

Jak podawać?

Podajemy z ryżem lub spaghetti.

Uwagi:

Sos pomidorowy może być gotowy, jednak najlepszy jest domowej roboty. W tym celu będziemy potrzebować ok. 8 dorodnych pomidorów, czosnku, cebuli, kostki bulionowej, oleju, soli i pieprzu. Ja kroję pomidory na ćwiartki, a potem miksuję je z czosnkiem i cebulą - można użyć sokowirówki, tak by otrzymać z tego sok. Potem duszę to ok. 15 min na małym ogniu z kostką bulionu. Kto lubi - może dodać parę listków bazylii pod koniec duszenia. Taki sos można dać do spaghetti bez żadnych innych dodatków lub z parmezanem. Pycha!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.02.2007 La trawa

Albondigas czy jak to tam zwał to kulki z mielonej wołowiny mieszanej z surowym ryżem i duszonej w sosie pomidorowym do czasu aż ryż będzie miękki a nie jakieś pulpety :)

pzdr

Zgłoś 31.12.2006 co to ma być?

ble

Zgłoś 16.01.2007 ferdi

szybkie i dobre:)

Zgłoś 28.01.2007 klik

Przede wszystkim to nie mięso w sosie a aromatyczna zupa. Radosna twórczość kulinarna jak widać nie ginie.

Zgłoś 03.12.2007 Basia

A ja zrobilam i bylo pyyszne! cala rodzina sie zachwycala..tylko mam jedna uwage........w zyciu nie dodam oleju ze smazenia do sosu!!!! fuuuujjjj!!!!! a pulpeciki zrobilam jak w przepisie oczyw... Pokaż więcej

A ja zrobilam i bylo pyyszne! cala rodzina sie zachwycala..tylko mam jedna uwage........w zyciu nie dodam oleju ze smazenia do sosu!!!! fuuuujjjj!!!!! a pulpeciki zrobilam jak w przepisie oczywiscie mozna dodac co sie chce..papryka i takie tam-nie wazne czy to sa oryginalne albi.. czy nie danko pyszne i proste!! POLECAM dla lubiacych gotowac

Zgłoś 21.09.2008 Iwonka P

wlasnie zrobilam to danie ale w sosie pieczarkowo smietanowym i wyszlo bardzo fajnie i smacznie. polecam

Zgłoś 29.09.2009 Malina85

Ja w Hiszpanii jadłam i było pycha. Oczywiście nie przypominało zupy a do sosu dodawano jeszcze białe wino

Zgłoś 13.09.2009 bombka

A ja pracowalam w hiszpanskiej restauracji i tam albondigas wcale nie przypominaly zupy...

Zgłoś 21.03.2011 mniamumniamu

No bo w Hiszpanii albóndigas to pulpety w sosie, a w Meksyku albóndigas są serwowane w zupie.

Zgłoś 10.08.2016 goÅÄ

IMrdgW oixykcysiufi, [url=http://fchdidaixbxt.com/]fchdidaixbxt[/url], [link=http://kbvesxmtsuok.com/]kbvesxmtsuok[/link], http://vfxofubokdqx.com/