Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ale dobra - sałatka z filetów śledziowych

Tekst i foto straznik007 20-06-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1015 złprosty30 min.-

Składniki:

80 dkg filetów lekko solonych 'al Matias (najlepiej takie, które już znamy), 4 duże cebule /najlepiej z gatunku cukrowych/, 4 łyżki octu 10%, 4-5 łyżeczek cukru, 5 świeżo młotkowanych ziaren ziela angielskiego, ok. 1 liścia laurowego drobno skruszonego, ok. 1/2 pokrojonej drobno, małej papryczki czuszka - czerwona. Olej ok. 1 szklanki - proponuję "Brolio - uniwersalny" ponieważ posiada neutralny smak.

Jak przyrządzić:

Zakupione filety należy odmoczyć przez ok. 1,5 do 3 godz. W tym czasie najlepiej 2 lub 3 krotnie zmienić wodę. Następnie filety należy pokroić w kawałki 2-3 cm. lub większe. W między czasie proszę oczyścić i pokroić w drobną kostkę cebulę. Do miseczki, gdzie znajduje się cebula wlać ocet i dodać młotkowane (dość drobno) ziele angielskie, pokruszony liść laurowy oraz cukier i pokrojoną czuszkę. Całość trzeba dokładnie wymieszać - tak aby wszystkie składniki się połączyły. Nie należy zwracać uwagi, że cebula jest za słodka lecz wręcz przeciwnie jeśli jest niedosłodzona należy dodać jeszcze cukru. Nie dodajemy SOLI !!! Cebula puszcza sok. Następnie po ok. 5-6 min. w szklanym naczyniu lub innym naczyniu / może być np. plastikowe lub emaliowane / na dno łyżką kładziemy niewielką porcję cebuli - tak aby zasłoniła dno. Na cebulę układamy warstwę śledzi, nasępnie warstwę cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być warstwa cebuli. Nie ubijamy !! Następnie całość z góry zalewamy olejem - najlepiej o neutralnym smaku. Olej powinien przykrywać ostatnia warstwę. Naczynie z sałatką odstawiamy na 0,5 do 1 godz. w chłodnym miejscu. Podajemy z pieczywem - można z ziemniakami.

Uwagi:

Jeśli brakuje cebuli cukrowej, wówczas sałatkę można wykonać z cebulą czerwoną lub zwykłą.
W przypadku zwykłej cebuli można ją sparzyć w durszlaku lub na sicie gorącą wodą a następnie dokładnie odsączyć i ostudzić. Następnie j/w. Sparzenie cebuli powoduje, że ta nie ma tak negatywnego wpływu na wątrobę. Naczynie, w którym robimy sałatkę nie może być duże.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.10.2008 Joanna,

Mniam, mniam, mniam........nie ma smaczniejszych śledzi pod słońcem...poza tymi, które robię ja...:):):)