Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ale kwaśno - sałatka śledziowa

Tekst i foto katmagdalena 12-05-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6-prosty15 min.-

Składniki:

8 dużych rolmopsów po kaszubsku,
1 duża pomarańcza/2 mandarynki bez skórki,
kilka dużych kiszonych ogórków bez skórki,
4 duże cebule,
sól, pieprz, olej.

Jak przyrządzić:

Rolmopsy pokroić na kawałki,cebulę na półplasterki lub piórka, ogórki na plasterki (niezbyt cienkie), pomarańczę na cienkie plasterki. W dużym wyparzonym słoju ułożyć 2-3 plastry pomarańczy, posypać pieprzem i solą, następnie ułożyć cebulę, posypać pieprzem i solą, na cebulę ułożyć kawałki śledzi-doprawić, na śledzie położyć ogórki, doprawić. Na ogórki ułożyć cebulę (nie kłaść już pomarańczy)i dalej postępować jak wyżej do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą w słoiku mają być plastry pomarańczy, dość obficie je oprószyć pieprzem. Całość lekko docisnąć łyżką by warstwy były jak najbardziej ścisłe. Zalać olejem, wymieszanym z cebulą z rolmopsów i olejem z nich (jeśli był, tak by olej znajdował się około 1 cm nad ostatnia warstwą. Przykryć, odstawić do lodówki na co najmniej dobę. Smacznego:)

Uwagi:

Jak już zjemy sałatkę, olej z niej możemy wykorzystać do jakiejś sałatki śledziowo-warzywnej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2008 Lanicera,

Sałatka rewelacja - bardzo wyrazista w smaku, polecam szczególnie dla tych ktorzy lubią kwaśne smaki :)

Zgłoś 24.06.2008 dosmak,

ROLMOPSY-SLEDZIE JUZ SA ZAWINIETE Z OGORKIEM!!! gotowe do sporzycia wiec niewiem co masz na mysli ???

Zgłoś 16.07.2008 katmagdalena,

Filety po kaszubsku sa z cebulką, ogórka tam nie spotkałam - nie podoba się - nie rób, nie zmuszam