Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ale pizza! (ciasto)

Tekst i foto kiwi 19-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
na 2-3 osoby4 złśredni? min.hmmm...

Składniki:


- 40 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- filiżanka ciepłego mleka
- 12 (słownie: dwanaście :)) łyżek (od zupy) oleju
- 1 łyżeczka soli

Jak przyrządzić:


Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, włożyć drożdże, sól i cukier. Powoli dolewać mleko mieszając to co w dołku, dodać na koniec olej.
Dobrze wyrobić ciasto, odstawić na 2-3 godz. w ciepłe miejsce (zimą przy grzejniku, latem wszędzie jest teoretycznie ciepło).
Potem zagnieść jeszcze raz, wyrabiać aż będzie elastyczne, rozwałkować na natłuszczoną blaszkę lub formy do pizzy. Na obrzeżach można posypać startym serem i zawinąć. Po upieczeniu jest pyszne! Postawić jeszcze na 10 min. do ponownego wyrośnięcia. Obłożyć czym kto lubi :) Piec ok. 30 min., zależy od piekarnika ale zwykle wystarczy krócej, w temp. 190-210 st. C.

Potrzebne przybory:


duża miska, łycha, wałek, blacha lub foremki do pizzy.

Jak podawać?


najlepiej jeść prosto z blachy, "rękoma", sztućce zbędne :))

Uwagi:


Przykładowe obłożenie(w kolejności):
- sos
- gotowana szynka
- salami
- pomidor
- pieczarki
- cebula
- kukurydza
- czosnek
- przyprawy (sól, pieprz, oregano lub przyprawa do pizzy)
Pizza jest gotowa gdy brzegi są zarumienione.

Czas przygotowania:


Należy cienko rozwałkować gdy nie lubicie wysoko ciasta bo ono nieźle rośnie, wychodzi zawsze pyszne, nigdy twarde.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.02.2006 misiakowata

skonczylam technikum zywienia,tam uczyli mnie inaczej.ten przepis wydaje sie latwy i mam zamiar go wyprobowac.moj chlopak meczy mnie bym zrobila wiec zrobie!ale nie bede czekac z tym ciastem 3 g... Pokaż więcej

skonczylam technikum zywienia,tam uczyli mnie inaczej.ten przepis wydaje sie latwy i mam zamiar go wyprobowac.moj chlopak meczy mnie bym zrobila wiec zrobie!ale nie bede czekac z tym ciastem 3 godz.,mysle ze 1 godz wystarczy.akurat tego w szkole nauczyli.dzieki za przepis.pozdrawiam papa

Zgłoś 20.08.2005 GOSIA

Nie polecam do pizzy dodawac mleka,lecz wodę.I jeszcze jedno dlaczego

ciasto musi rosnąc aż trzy godziny.rodzina za ten czas umrze z głodu.

Mnie czas przygotowanie ciasta na pizze ... Pokaż więcej

Nie polecam do pizzy dodawac mleka,lecz wodę.I jeszcze jedno dlaczego

ciasto musi rosnąc aż trzy godziny.rodzina za ten czas umrze z głodu.

Mnie czas przygotowanie ciasta na pizze ( bez pieczenia) zajmuje ok. godziny i zawsze jest pyszne ,dobrze wyrośnięte .

Zgłoś 20.08.2005 Gonia

A ja uważam, ze 12(dwanaście)łyzek oleju na 40dag mąki to już przesada.Skąd masz tak absurdalny przepis!!!

Na taką ilość mąki wystarczą 2-3 łyżki i ciasto też będzie super.

... Pokaż więcej

A ja uważam, ze 12(dwanaście)łyzek oleju na 40dag mąki to już przesada.Skąd masz tak absurdalny przepis!!!

Na taką ilość mąki wystarczą 2-3 łyżki i ciasto też będzie super.

Zgłoś 22.08.2005 gaga

Co do mleka to się zgodzę, bo drożdże lepiej wyrastają na mleku, ale czekać 2-3 godziny to faktycznie przesada, zupełnie nie wiem po co, a co do oleju to faktycznie uważam ze jest go stanowczo z... Pokaż więcej

Co do mleka to się zgodzę, bo drożdże lepiej wyrastają na mleku, ale czekać 2-3 godziny to faktycznie przesada, zupełnie nie wiem po co, a co do oleju to faktycznie uważam ze jest go stanowczo za dużo, strasznie tłusta i ciężka będzie ta pizza zwłaszcza z innymi składnikami.

Zgłoś 24.08.2005 owlosiony12

Ze trzeba make dac do miski to sie zgodze ale gdzie trzeba zrobic dolek. Nie rozumiem

Zgłoś 24.08.2005 gonia

W mące,owłosiony,w mące :)

Zgłoś 25.08.2005 kiwi

to olej sprawia że ciasto jest miękkie, pyszne choć przyznaję że troszkę kaloryczne,

ale za to pięknie wyrasta na mleku,

miałam już dość twardych spodów, których ciężko pokroić a ... Pokaż więcej

to olej sprawia że ciasto jest miękkie, pyszne choć przyznaję że troszkę kaloryczne,

ale za to pięknie wyrasta na mleku,

miałam już dość twardych spodów, których ciężko pokroić a co dopiero ugryżć,

dopuki nie znajdę lepszego przepisu to mój faworyt i będę go bronić ! :))

można uformować kilka małych okrągłych pizz i dać na blasze obok siebie a każde dziecko

komponuje własną pizzę, rewelacja :D

Zgłoś 01.10.2005 aaa

ludzie odwalcie sie nie musicie kozystac z tego przepisu

Zgłoś 10.10.2005 jacuś

jeszcze nie robiłem według tego przepisu......

ale chciałbym Was uświadomić w temacie tłuszczu.......

ilośc tłuszczu wpływa przede wszystkim na kruchość ciasta pizzy...

prop... Pokaż więcej

jeszcze nie robiłem według tego przepisu......

ale chciałbym Was uświadomić w temacie tłuszczu.......

ilośc tłuszczu wpływa przede wszystkim na kruchość ciasta pizzy...

proponuję samemu spróbować...

raczej nie polecam oleju, a oliwę z oliwek......

co do mleka.....to nie ma żadnych przeciwskazań aby dodawać go do ciasta w połaczeniu z wodą....

ja już doś dawno odszedłem od ścisłych proporcji wagowych.....

i poznaję ciasto po konsystencji podczas wyrabiania ...

polecam dziurkowane blachy do pizzy.......

są na prawdę rewelacyjne.....

ponadto placek smaruję oliwą, którą wcześniej mieszam z oregano.....

oliwa powoduje że nadzienie pizzy nie wsiąka w placek....

nastepnie sos pomidorowy (oczywiście własnego pomysłu :))

troszkę żółtego sera z domieszką mozzarelli....

i dopiero nadzienie główne.....

a na górę jeszcze ser......

pozdrawiam...

Zgłoś 16.12.2005 RAKOŚ

te mleko to troche zasłodki smak daje i troche taka lipka

ale ciastko JAKOŚ MI WYSZŁO i jest gitara własnie sobie SZAMAM ;)

POZDROWKA

Zgłoś 09.04.2006 d76

ta pizza jest suuuuuuuuuper

Zgłoś 22.04.2006 nutka79

Polecam :) jem już tą pizzę 4 dzień i wszyskim w domu smakuje, łącznie z moim bratem, który ostatnio zamawial pizze w pizzerii :) ja też jadłam zamawiane ale teraz sie śmiejemy że otworzymy włas... Pokaż więcej

Polecam :) jem już tą pizzę 4 dzień i wszyskim w domu smakuje, łącznie z moim bratem, który ostatnio zamawial pizze w pizzerii :) ja też jadłam zamawiane ale teraz sie śmiejemy że otworzymy własną pizzerię - tykko popracujemy troszkę nad sosem :)

Zgłoś 11.05.2006 Kamciatka

Ja nie czekam ani 3 godzin ani nawet godziny... Poszłam na łatwiznę i podgrzewam ciasto w mikrofalówce.... też szybko rośnie i mniej czasu zabiera

Pozdrawiam

Zgłoś 19.06.2006 lilka30

Witam wszystkich!!!!!

A ja bardzo szybko robię ciasto drożdżowe..Posiadam miske w której mieszam składniki na ciasto..{ nie rękami lecz specialnym nożem} zamykam miske. Wkładam miskę do c... Pokaż więcej

Witam wszystkich!!!!!

A ja bardzo szybko robię ciasto drożdżowe..Posiadam miske w której mieszam składniki na ciasto..{ nie rękami lecz specialnym nożem} zamykam miske. Wkładam miskę do ciepłej wody i gdy pokrywka strzeli zamieszam jeszcze raz i zamykam. po strzeleniu pokrywki ciasto jest super gotowe.Ręczę że zawsze się udaje..każda kospodnymi nawet niedoświadczona zrobi ciasto drożdżowe...

Zgłoś 25.10.2006 SYLWIA

WłASNIE ROBIE TA PIZZę ZOBACZE JAK MI WYJDZIE BO PROBOWAłAM INNE PRZEPISY I ZAWSZE WYCHODZIłY MI ALBO ZA DUZO WYROSNIETE CIASTO ALBO ZA TWARDE ALBO NIEDOPIECZONE.

PRZEDTEM ROBIłAM W PRODZ... Pokaż więcej

WłASNIE ROBIE TA PIZZę ZOBACZE JAK MI WYJDZIE BO PROBOWAłAM INNE PRZEPISY I ZAWSZE WYCHODZIłY MI ALBO ZA DUZO WYROSNIETE CIASTO ALBO ZA TWARDE ALBO NIEDOPIECZONE.

PRZEDTEM ROBIłAM W PRODZIZU A TERAZ MAM PIEKARNIK I ZOBACZYMY JAK MI WYJDZIE! MANIAM .A CO DO GOTOWEJ PIZZY Z KNORRA TO ZA DROGA WEDłUG MNIE I NIE ZA BARDZO DOBRZE SIE PIECZE TE CIASTO NIE MóWIąC ZE W PIZZERII TEZ NIE JEST TANIO. A DLACZEGO TAK PISZę BO JESTESMY UBOGA RODZINA I KAZDY GROSZ U MNIE SIE LICZY A DZIECIAKI TEZ MUSZA MIEC RADOCHE TO CO MAJA INNE DZIECI Z ZAMOZNIEJSZYCH DOMóW WIęC ROBIE CO MOGE NA MOJA KIESZEń I UMIEJETNOśCI.

POZDRAWIAM WAS WSZYSTKICH I LUBIE CZYTAC WASZE OPINIE.

Zgłoś 14.01.2007 baku baku

a bez drozdzy nie wyjdzie??

Zgłoś 28.03.2007 sks

ta pizza jest super!!!!!!!!!!!!!!!!

zycze wszystkim smacznego!!!!

Zgłoś 04.04.2007

Jest to dobry przepis na pizze ale moglibyście zmniejszyc cene.

Zgłoś 03.07.2008 juras1998

ta pizza niebo w gembie ale poco tu ta kukurydza?lepsza jest bez kukurydzy o sto razy więc zadzenie dodawać kukurydzy.

Zgłoś 04.06.2010 jola277

mam nadzieję że wyjdzie dobra, jutro mam ją zamiar robić, mój mąż marzy już o takiej robionej w domu bo mu się przejadły kupne. oby się udało! napiszę po fakcie...

Zgłoś 26.06.2009 zos

bez sensu przepis. DO pizzy daje sie max 2 łyzki oleju a nie 12. Większa ilosc oleju wpływa na kruchosc. Co to za absurdalny przpeis chyba polski jakis.

Zgłoś 30.12.2009 rany boskie

Zgłoś 30.12.2009 ludzie!!

kto z czym lubi pizze i jaki sos to juz sprawa indywidualna, zanim sie tu doczytalam, czy pizza jest dobra to musialam przeczytac stek nie potrzebnych slow....LITOSCI!! ile oleju, mleko czy wod... Pokaż więcej

kto z czym lubi pizze i jaki sos to juz sprawa indywidualna, zanim sie tu doczytalam, czy pizza jest dobra to musialam przeczytac stek nie potrzebnych slow....LITOSCI!! ile oleju, mleko czy woda, perobujcie, dajcie wlasne przepisy, wiecej pisania niz roboty przy ciescie. pozdrawiam

Zgłoś 11.03.2010 JohnnyBGood

Moze iz przepis na pizze to indywidualna sprawa, ale nie jesli mowimy o tradycyjnej pizzy.

Najpier nalezy sobie zdac sprawe skad sie wziela piza tak naprawde?

Iz jest to najzwyklejsz... Pokaż więcej

Moze iz przepis na pizze to indywidualna sprawa, ale nie jesli mowimy o tradycyjnej pizzy.

Najpier nalezy sobie zdac sprawe skad sie wziela piza tak naprawde?

Iz jest to najzwyklejsze ciasto z maki, wony, drozdzy i oleju.

Iz na pizze daje sie zwykly sos pomidorowy z bazylia i oregano.

Dodac nalezy ze tradycyjna pizza to tylko z kamiennej plyty opalanej drewnem.

Zgłoś 30.05.2014 bytomianka

najlepsze ciasto ever, chociaz rozni sie od tych tradycyjnych wloskich, ale moj polski brzuszek lubi wlasnie to ciasto najbardziej. Smakuje tez extra odgrzewana. Robie juz pizze wedlog tego prze... Pokaż więcej

najlepsze ciasto ever, chociaz rozni sie od tych tradycyjnych wloskich, ale moj polski brzuszek lubi wlasnie to ciasto najbardziej. Smakuje tez extra odgrzewana. Robie juz pizze wedlog tego przepisu od paru ladnych lat:) pozdrawiam autora