Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ale pyszne ciasto - skubane

Tekst i foto mira 09-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

0,5 kg mąki,
5 jajek,
kostka margaryny,
kopiasta łyżka smalcu,
2 łyżki kakao,
łyżka proszku do pieczenia,
1,5 szklanki cukru,
1 kg jabłek.

Jak przyrządzić:

Rozpuścić w garnuszku margarynę i smalec, ostudzić. Zagnieść ciasto z mąki, 5 żółtek, proszku do pieczenia, 0,5 szklanki cukru i roztopionej letniej margaryny. Podzielić na trzy części.
I część - rozłożyć na blasze, skubiąc ciasto na małe kawałki i położyć 1 kg startych jabłek.
II część - ciasto wymieszać z kakao i skubać na jabłka. Na to wyłożyć pianę ubitą z 5 białek i szklanki cukru.
III część - skubać ciasto na pianę.
Upiec w piekarniku przez ok. 40 min.

Jak podawać?

Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania:

Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2006 kika

znam to ciasto jest naprawde pyszne ale ja robie je z wiśniami lub z rabarbarem i na owoce wykładam dżżem

Zgłoś 26.09.2006 jolka

Kika - może Ty mi odpowiesz czy można to ciasto piec w prodiżu?

Zgłoś 27.09.2006 kika

do jolki tylko w piekarniku

Zgłoś 28.09.2006 ccc

do Jolki

nie prawda można je upiec w prodiżu tylko trzeba zmniejszyć proporcje, zrób z 2/3 - jak masz okrągły prodiz -jest on mniejszy niz blaszka prostokątna. Ciasto jest też super z agr... Pokaż więcej

do Jolki

nie prawda można je upiec w prodiżu tylko trzeba zmniejszyć proporcje, zrób z 2/3 - jak masz okrągły prodiz -jest on mniejszy niz blaszka prostokątna. Ciasto jest też super z agrestem . Ja robie z agrestem z kompotu.

Zgłoś 02.10.2006 wiolka

przepis wykorzystałam tydzień temu.troche zmodyfikowany bo do jednej części ciasta dodałam cynamon, a do białka - wiórki kokosowe. na samej górze mozna pobawiac sie w układanie różnych figur z r... Pokaż więcej

przepis wykorzystałam tydzień temu.troche zmodyfikowany bo do jednej części ciasta dodałam cynamon, a do białka - wiórki kokosowe. na samej górze mozna pobawiac sie w układanie różnych figur z róznokolorowych warstw ciasta- u mnie były np. kwiatki ;-) zamiast jabłek dodałam brzoskwinie. duzo zabawy ale efekt wart polecenia.

Zgłoś 12.12.2006 Kasika

Super ciasto!!

Nauczyłam się je robić, bez problemu, choć nie mam do ciast talentu, jest bardzo dobre i mało pracochłonne ;)\

Pozdrawiam

Zgłoś 03.04.2007 Filuta

te ciasto wlasciwie nazywamy Krolewskie lub Plesniak.

Pyszne i polecam dalej.Smacznego

Zgłoś 23.11.2007 buziaczek :P

skubane ! To bardzo dobre ciasto !

Zgłoś 08.02.2011 pati

do piany wsypałam łyżeczkę cynamonu,

podałam na ciepło z bitą śmietaną i sosem czekoladowym-wyglądało i smakowało rewelacyjnie:)

Zgłoś 29.10.2008 Dana

Polecam to ciacho wszystkim. Natomiast ja nie skubię tego ciasta tylko robię w formie kruszonki. Jest pyszne.

Zgłoś 08.02.2010 maria

hardzo czesto robie to ciasto nazywam je kruszon. dodaje wisnie i drzem wisniowy ,polewam polewa czekoladowa biala lub gorzka......jest pyszne