Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Alpejska zapiekanka ziemniaczana

Tekst i foto Zdrowybysiorek 13-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
5? złśredni50 min.?

Składniki:

1 kg ziemniaków, 45 dag białego półtłustego lub chudego sera, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 2 łyżki śmietany lub jogurtu (dla dbających o linię), 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz, 1-2 łyżki keczupu, 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy

Jak przyrządzić:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach na półmiękko. Obrać, pokroić w plasterki. Ser zemleć. Cebulę obrać, posiekać i zrumienić na oleju. Wymieszać ją z serem i przyprawić solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć połowę ziemniaków, ser, znów ziemniaki, polać śmietaną/jogurtem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 25 min w temp. 160 st. C. Gotowe danie polać keczupem i obficie posypać szczypiorkiem.

Uwagi:

Smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.04.2010 kolla

a ja nie mam smietany, a wlasnie chce to zrobic dzis na obiad.

Zgłoś 06.03.2007 evelyn_a

tylko po co ten ketchup :/

Zgłoś 06.04.2007 Maki

zgadzam sie evelin - tyle pracy żeby popaprac ketchupem , ale chłopaki niestety tak lubią

Zgłoś 10.11.2009 raina

moze byc dobre tylko ketchup niepotrzebny..... chyba wyprobuje ale musze do sklepu po ser

Zgłoś 16.11.2010 gosia

co z ząbkiem czosnku, gwoli ścisłości, bo mam pewien pomysł ale...