Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ambasador

Tekst i foto Agama 24-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni60 min.?

Składniki:

- 4 jajka,
- 2 budynie śmietankowe,
- 4 serki waniliowe homogenizowane,
- 2 szkl. mąki,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 masło roślinne,
- 2 łyżki kakao,v
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 cukry waniliowe.


Jak przyrządzić:

Do jednego naczynia wsypać mąkę, 1/2 szkl cukru pudru + cukier waniliowy, 1/2 masła, kakao, 1 jajko, proszek do pieczenia. To wszystko zagnieść i włożyć do lodówki.

MASA:
3 całe jajka, 1/20 szkl cukru pudru, cukier waniliowy, 1/2 masła - ubić to mikserem potem podgrzać lekko (NIE GOTOWAĆ !!). Następnie miksując dodać 2 budynie potem serki. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną pokruszyć (lub zetrzeć na tarce) na dno prodiza lub blaszki, na to wylać masę serową, na wierzch znowu pokruszyć drugą część ciasta. Piec ok 45 minut. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.11.2003 elcia

rozumiem, ze budynie maja byc w proszku, nie gotowane? A co to znaczy "1 maslo roslinne"? Sa wieksze i mniejsze opakowania, to ile ma byc? I chyba w masie ma byc 1/2 szkl. cukru pudru,... Pokaż więcej

rozumiem, ze budynie maja byc w proszku, nie gotowane? A co to znaczy "1 maslo roslinne"? Sa wieksze i mniejsze opakowania, to ile ma byc? I chyba w masie ma byc 1/2 szkl. cukru pudru, a nie 1/20 ?

Zgłoś 12.11.2003 Agama

Oczywiscie ze w masie ma byc 1/2 szkl cukru pudru.

natomiast jesli chodzi o maslo roslinne - to wydaje mi sie ze "maslo roslinne" - o takiej wlasnie nazwie jest jedno - innego n... Pokaż więcej

Oczywiscie ze w masie ma byc 1/2 szkl cukru pudru.

natomiast jesli chodzi o maslo roslinne - to wydaje mi sie ze "maslo roslinne" - o takiej wlasnie nazwie jest jedno - innego nie ma ! - jest okragle, a na wieczku ma narysowanego slonecznika !

Zgłoś 06.12.2003 Lia

a co z tymi budyniami? dodac sam proszek z torebki?

Zgłoś 07.12.2003 dzieci

Koniecznie namów mame Hele !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):);)

Zgłoś 07.12.2003 dzieci

.....i tate Zbyszka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):)

Zgłoś 18.12.2003 Iwona

Powiedz mi jeszcze, w jakiej temeraturze nalezy piec?

Pozdrawiam

Iwona

Zgłoś 09.01.2005 ATOMÓWKA

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)POZDRO DLA KLAUDII I DOMINIKA W.:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Zgłoś 11.09.2005 Arek

suuuper, polecam wszystkim

Zgłoś 08.11.2005 mela

maslo roslinne jest w opakowaniach 250 gram i 500 gram no to jakie pozdrawiam

Zgłoś 25.02.2006 Beata

a może być margaryna ''Kasia''

Zgłoś 25.02.2006 Beata

to może być ta margaryna ''Kasia''?? prosze szybko odpowiedziec ... Pokaż więcej

to może być ta margaryna ''Kasia''?? prosze szybko odpowiedziec

Zgłoś 29.03.2006 aga

Koszmar, ciasto do posypania w oógle się nie nadawało, bo w przepisie jest za mało mąki. Ja niestety musiałam wszystko wyrzucić, bo masa była za rzadka. Cos okropnego, ze takie przepisy ktoś zam... Pokaż więcej

Koszmar, ciasto do posypania w oógle się nie nadawało, bo w przepisie jest za mało mąki. Ja niestety musiałam wszystko wyrzucić, bo masa była za rzadka. Cos okropnego, ze takie przepisy ktoś zamieszcza to skandal

Zgłoś 29.03.2006 Rita

jak można się w tak relaksacyjnym i przyjemnym miejscu jak ta strona wyrażać się tak wulgarnie - to do osoby, która dodała komentarz 15. 03. 2006!!! gdzie twoje dobre wychowanie!!! takimi kometa... Pokaż więcej

jak można się w tak relaksacyjnym i przyjemnym miejscu jak ta strona wyrażać się tak wulgarnie - to do osoby, która dodała komentarz 15. 03. 2006!!! gdzie twoje dobre wychowanie!!! takimi kometarzami psujesz tylko apetyt innym odwiedzającym...

Zgłoś 10.04.2006 ona

pyszne ciacho, wiem bo zrobilam wczoraj:d

Zgłoś 27.04.2006 aga

PYSZNE CIACHO

Zgłoś 04.05.2006 sake

Ciasto jest PYSZNE !!!

Zgłoś 06.05.2006 k-ika

a te serki waniliowe to w sumie jaka waga?

Zgłoś 26.08.2006 Errrrnaaa

Kobieto jak ty sie wypowiadasz ty ci.... co za wychowanie, jak ci nie odpowiada to po co tu wchodzisz nie nadajesz sie do pieczenia ciast .

Zgłoś 07.09.2006 Korando

Czy ktoś może mi podpowiedzieć bede pierwszy raz to ciasto robił jak jest z tymi budyniami pozdrawiam czekam na odpowiedź

Zgłoś 12.10.2008 runaway

Ciasto bardzo dobre:) Nie jest to moze moj ulubiony typ ciast, ale do kawy super, zwlaszcza ze wlasciwie nie mozna stwierdzic czy to jest bardziej sernik czy bardziej budyniowiec, a wiec jest to... Pokaż więcej

Ciasto bardzo dobre:) Nie jest to moze moj ulubiony typ ciast, ale do kawy super, zwlaszcza ze wlasciwie nie mozna stwierdzic czy to jest bardziej sernik czy bardziej budyniowiec, a wiec jest to ciasto intrygujace hehe;)

dla tych, co maja watpliwosci dotyczace skladnikow (zwlaszcza tego nieszczesnego masla roslinnego) podaje, jak ja to zrobilam, mam nadzieje, ze pomoze

Ciasto:

1 jajko

2 szkl. mąki

½ szkl. cukru pudru

125g margaryny (uzylam "Palmy", ktora jest w kostkach po 250g)

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

3 jajka

2 budynie śmietankowe

4 serki waniliowe homogenizowane

½ szkl. cukru pudru

125g margaryny

1 cukier waniliowy

A pieklam w temp. 170 st. w termoobiegu i wystarczylo 35minut.

Zgłoś 11.11.2006 grusia

.. Ludzie co wy piszecie nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy ... jeżeli mi ktoś pokaże opakowanie od cukru na którym bedzie pisać waniliowy to zaplace 2 razy wiecej ile on kosztował... cu... Pokaż więcej

.. Ludzie co wy piszecie nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy ... jeżeli mi ktoś pokaże opakowanie od cukru na którym bedzie pisać waniliowy to zaplace 2 razy wiecej ile on kosztował... cukier najczęściej jest wanilinowy sprawdzcie sami !!!!!!!!!!

Zgłoś 27.12.2006 niedoinformowana

Nie doczytałam sie ile ma byc w koncu masła. Mniejsze opakowanie czy większe? Cwierc kilo czy pół kilo? To moze miec duży wpływ na konsystencję i smak. Przecież na opakowaniu jest podana waga, t... Pokaż więcej

Nie doczytałam sie ile ma byc w koncu masła. Mniejsze opakowanie czy większe? Cwierc kilo czy pół kilo? To moze miec duży wpływ na konsystencję i smak. Przecież na opakowaniu jest podana waga, to podajcie proszę, jeśli tu jeszcze ktoś zagląda.

Zgłoś 25.03.2007 aga

witam chcialam zapytac czy ciasto moge upiec w prostokatnej duzej formie

Zgłoś 19.04.2007 kinga

ciasto z gory i z dolu jest srednie, ale za to serkowe jest przepyszne :)

Zgłoś 04.02.2011 Wikuś

Jeżeli ktoś naprawdę umie piec ciasto, to mu dokładne proporcje niepotrzebne... Ja zazwyczaj bez proporcji wszystko piekę i mi sie udaje... Czy dodacie masło, czy margarynę, nie ma wiekszej różn... Pokaż więcej

Jeżeli ktoś naprawdę umie piec ciasto, to mu dokładne proporcje niepotrzebne... Ja zazwyczaj bez proporcji wszystko piekę i mi sie udaje... Czy dodacie masło, czy margarynę, nie ma wiekszej różnicy... Choć do każdej masy lepiej jest dodać masło aniżeli margarynę. Na pewno każda z was jadła kiedyś tort, którego masa smakowała tak jakbyście samą margarynę jadły..