Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ambasador z winem

Tekst i foto Adriana 17-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?10 złprosty120 min.?

Składniki:

Ciasto:
250 dag margaryny (kostka),
8 łyżek czerwonego półwytrawnego wina,
1 szklanka cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżeczki kakao,
4 jajka,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Polewa czekoladowa:
125 dag margaryny (pół kostki),
2-3 łyżki wody,
3 łyżki kakao,
0,5 szklanki cukru.
Ponadto:
100 g siekanych orzechów włoskich,
tłuszcz do posmarowania foremki.

Jak przyrządzić:

Przygotowanie ciasta:
Margarynę, wino, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotować.
Po ostygnięciu dodać żółtka i dobrze wymieszać.
Odlać 3/4 szklanki ciasta.
Do reszty ciasta dodać mąkę, proszek do pieczenia i na końcu ubite białka.
Formę o średnicy 24 cm (z kominkiem) posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto.
Piec około 40-45 minut w temp. 200 st. C.
Po upieczeniu gorący placek polać polewą i posypać pokrojonymi na małe kawałeczki orzechami.
Przygotowanie polewy:
Wszystkie składniki zagotować. Polewa przygotowana wg przepisu wystarcza na dwa ciasta, więc lepiej zrobić ją z połowy składników, aby nie zmarnowało się za wiele produktów, chyba ze ktoś lubi ciasta z dużą ilością polewy.

Uwagi:

Przed dodaniem białek nie zniechęcajcie się tym, że ciasto ciężko się miesza. Po ich dodaniu ciasto ładnie będzie się przelewało do formy. Można również użyć innej formy, niż napisałam, ale moim zdaniem najlepiej ono wygląda po upieczeniu w tej z kominkiem.

Czas przygotowania:

Najdłużej trzeba czekać, aż masa wystygnie po zagotowaniu. Aby to przyspieszyć, garnek z masą wkładam do zlewu z zimną wodą.
Mogłoby się wydawać, że koszt ciasta jest większy, ale przecież nie zużywa się całej butelki wina naraz:))
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.05.2006 emu

Ja tak robię murzynka...

Zgłoś 18.05.2006 mm

Dobrze, że napisałaś kostka margaryny, bo ktoś by pomyślał, że 10.

Zgłoś 19.05.2006 Taroti

Wszystko ok, tylko, co zrobić z tą odlaną masą w ilości 3/4 szklanki? - Wyjeść łyżką?:)

Zgłoś 30.05.2006 Adriana

Odlana część do niczego nie jest już potrzebna i można się jej pozbyć.

Zgłoś 03.11.2007 do 'mm'

Kochanie co za idiota by dodal 10 margaryn??????? :)) Pozdrawiam:)))

Zgłoś 23.04.2008 Ann

A to mi dobre... NIE WIDZIAŁAM NIGDY TAKIEGO MARNOTRAWSTWA!! Po to daje się wszystkie skladniki w odpowiednich ilościach, żeby potem wyrzucać, 3/4 szklanki? :-/ kobieto, kto Cie uczy takiego pi... Pokaż więcej

A to mi dobre... NIE WIDZIAŁAM NIGDY TAKIEGO MARNOTRAWSTWA!! Po to daje się wszystkie skladniki w odpowiednich ilościach, żeby potem wyrzucać, 3/4 szklanki? :-/ kobieto, kto Cie uczy takiego pieczenia ciast :-/ to juz lepiej dorzucic więcej mąki, niz wyrzucac do kosza produkty...eh