Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

American Upside Down Cake

Tekst i foto motylek 25-05-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8? złprosty40 min.?

Składniki:

Karmel:
- 1/4 szklanki masla
- 2/3 szklanki cukru
- 1 lyzeczka cynamonu
- 2 szklanki swiezych lub mrozonych owocow kwasnych, ja uzywam najczesciej zurawin
Biszkopt:
- 3/4 szklanki maki
- 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 4 jaja
- 1 lyzka roztopionego masla - letniego
- otarta skorka z cytryny
- wanilia do smaku

Jak przyrządzić:

Piec nagrzac do 180 C.
Toping: maslo roztopic i dodac cukier i wanilie. Gotowac na malym ogniu az sie cukier prawie rozpusci.. Wlac do formy na ciasto (sredniej kwadratowej najlepiej). Na to rownomiernie rozlozyc owoce...
Biszkopt: jajka, proszek do pieczenia i skorke z cytryny ubijac az do bialosci, im dluzej tym lepiej. Ciasto powinno byc prawie biale i powinno sie conajmnie podwoic w objetosci.
Dodac delikatnie teraz maki wymieszane z sola i proszkiem do pieczenia. Dodac roztopione maslo...
Ciasto delikatnie nakladac na owoce... i do piekarnika. Piec przez 30-40 minut.
Po wyjeciu z pieca zostawic na 10 minut. Nastepnie obrocic forme do gory dnem.... i zdjac forme... (owoce z karmelem beda na gorze).

Potrzebne przybory:

Miska, mikser

Jak podawać?

Na cieplo z bita smietana lub na zimno...

Uwagi:

Dlugi opis, ale ciasto jest latwe i smaczne.
Pomiary w "cup" - 1 cup = 250 ml

Czas przygotowania:

40
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.07.2005 Maja

Może być ciekawe, na pewno spróbuję je zrobić i napiszę co z tego wyszło.

Zgłoś 05.01.2006 ANKA

JA ZAZWYCZAJ ROBIE TO CIASTO Z ANANASAMI Z PUSZKI.

nA KARMEL WYKLADAM ODSACZONE ANANASY. w KAZDY ANANAS - JEDNA WISIENKE Z KOMPOTU.

wYGLADA CIEKAWIE I JEST ORYGINALNE

Zgłoś 28.01.2006 Dyzio

Znam ten przepis, proporcje troszke inne i na górę (dół) daje pokrojone w plasterki mandarynki posypane płatkami migdałowymi. Wygląda super.

Zgłoś 13.08.2006 Lark

ciekawy przepis... fajna frajda z przekladaniem ciasta.... udalo sie!! jest ok :-)

Zgłoś 01.10.2006 Iwona

Właśnie popełniłam to ciasto, miała być niespodzianka i jest :-/ Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki ale TEN jest dla zdesperowanych i wytrwałych. Ciasto słodko - słone... bleee, byłoby ... Pokaż więcej

Właśnie popełniłam to ciasto, miała być niespodzianka i jest :-/ Lubię eksperymentować i poznawać nowe smaki ale TEN jest dla zdesperowanych i wytrwałych. Ciasto słodko - słone... bleee, byłoby naprawdę smaczne, nawet mimo tej dziwnej słodko maślanej breji na wierzchu ale SOLI to powinna być szczypta nie łyżeczka!

Zgłoś 04.10.2006 paudola

nie wiem co z tego wyjdzie . ciasto jest juz w peikarniku, ale musze przyznac, ze nie wykorzystalam podanego tu przepisu na biszkopt, bo jest jakis pogmatwany

nie ma nic o dodoaniu cukru.... Pokaż więcej

nie wiem co z tego wyjdzie . ciasto jest juz w peikarniku, ale musze przyznac, ze nie wykorzystalam podanego tu przepisu na biszkopt, bo jest jakis pogmatwany

nie ma nic o dodoaniu cukru.... domyslam sie ze do tych jajek - zmiast proszku idzie cukier, no ale....

w ogole to zastanawiam sie teraz czy nie stracilam teraz tylko czasu

napisze za jakies 0,5 godziny- po degustacji...

Zgłoś 04.10.2006 paudola

wcale mi nie smakuje.... za slodkie - nie moge tego jesc

- moze rodzinka....?

Zgłoś 04.10.2006 paudola

wcale mi nie smakuje- jest za slodkie i nie moge tego jesc!!!

- moze rodzinka....?

Zgłoś 04.10.2006 paudola

zwracam honor- rodzinka jest zachwycona. powiedzieli, ze to najlepsze ciasto jakie zrobilam- ja jednak nie jestm zachwycona- moze dlatego , za sama je robilam...:)

Zgłoś 16.02.2007 Hanna

Łyżeczka soli !!!!!! A tylko 3/4 szkl. cukru !!!!

przecież to ciasto wyjdzie słone !!!!!!!!