Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańska Pyszotka

Tekst i foto noelleen 02-01-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
108-10 złprosty30 min.średnio dużo

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- po pół łyżeczki sody oczyszczonej i soli,
- jeden zapach waniliowy,
- 4 duże łyżki majonezu (najlepszy jest kielecki),
- 1/3 szklanki ciepłej wody.

Jak przyrządzić:

Najpierw wsypać do miski wszystkie 'suche' składniki i wymieszać, następnie dodać zapach waniliowy, majonez i wodę i mieszać lub mikosować na wolnych obrotach aż powstanie masa o konsystencji budyniu. Przygotowaną masę przełożyc do niedużej blaszki prostokątnej i piec przez ok 20 min. w temp. 200-220 stopni (ciasto piecze się dość szybko więc można sprawdzać co jakieś 10 min.)
Kiedy jest już gotowe należałoby na nim rozsmarować waniliowy frosting, ale ponieważ u nas takowych brak można potraktować pyszotkę polewą z białej lub mlecznej czekolady.

Potrzebne przybory:

Miska, mikser, blaszka.

Jak podawać?

Końcowy efekt zależy od waszych upodobań: oprócz polewy mozna do środka dać kawałki brzoskwiń a na górę M&Msy. Podawać pokrojone w kwadraty. Najlepiej smakuje ze szklanką chłodnego mleka. Smacznego! :)

Uwagi:

Ciasto powinno być mokre i ciężkie jak większość amerykańskich :) i jako takie jest równiez dosyć kaloryczne więc dla tych którzy się kaloriami przejmują proponuję wersję light czyli z mojonezikiem niskotłuszczowym. Nie potrzeba zato żadnych jajek ani tłuszczu ponieważ majonez ma to już w składzie.
Smacznego! :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2004 jagodasi

Czy można się dowiedzieć - coś bliższego o smaku?

Majonez do pieczenia ciasta? Proszę o bardziej naukowy wykład?

Pewnie pyszne, smakuje amerykankom, itd. ....

Może to tylko ... Pokaż więcej

Czy można się dowiedzieć - coś bliższego o smaku?

Majonez do pieczenia ciasta? Proszę o bardziej naukowy wykład?

Pewnie pyszne, smakuje amerykankom, itd. ....

Może to tylko pojedyczy przypadek roztargnionej amerykanki???

pa,pa....

Zgłoś 05.01.2004 do jagodasi!!!

kobieto (?) czy ty potrafisz tylko zrzędzić i marudzić na każdy przepis??

Zgłoś 08.01.2004 noelleen

Droga/i Jagodasi !

Ja tezsie na początku dziwiłam - majonez w cieście ! dopóki nie spróbowałam :) Chodzi o to że majonez ma w składzie olej, jajka i sól czyli to co głównie dodajemy do ci... Pokaż więcej

Droga/i Jagodasi !

Ja tezsie na początku dziwiłam - majonez w cieście ! dopóki nie spróbowałam :) Chodzi o to że majonez ma w składzie olej, jajka i sól czyli to co głównie dodajemy do ciasta a poza tym przez swoja konsystencję sprawia że ciasto jest cięzkie i mokre czyli takie jakie amerykańskie ciasta z reguły są. A smak jest w/g mnie bardzo w porządku: coś takiego jak nasz murzynek tyko bardziej mokry. W końcu nie używasz majonezu jako polewy ;) Zapewniam Cie więc że nie jest to skutek roztargnienia. Po prostu spróbuj to się przekonasz :)

aha a do wszystkich mam jeszcze mała uwagę: jeżeli juz zdecydujecie się zaryzykować z majonezem to pieczcie ciasto w temp. 180C przez ok 15-20 min. sprawdzając patyczkiem drewnianym. Pozdrawaim :)

Zgłoś 11.01.2004 555

nie wiem, czy mialam jakis dziwny majonez, ale na poczatku w ogole mi sie nie dawalo mieszac i musialam dodac troche wiecej wody (ok. 2/3 szklanki).. poza tym ciasto pieklo sie ok. 30 minut..
Pokaż więcej

nie wiem, czy mialam jakis dziwny majonez, ale na poczatku w ogole mi sie nie dawalo mieszac i musialam dodac troche wiecej wody (ok. 2/3 szklanki).. poza tym ciasto pieklo sie ok. 30 minut..

wlasnie je degustowalismy z moim ukochanym.. mysle, ze te pol lyzeczki soli mozna sobie spokojnie darowac.. konsystencja rzeczywiscie wilgotna, taka jak lubie..

ale.. spodziewalismy sie czegos duuuuuuzo lepszego..

Zgłoś 13.01.2004 noelleen

Do 555!

Hmmm mam nadzieję ze mimo iż za pierwszym razem nie wyszlo takie jak oczekiwalas to sie jednak nie zniechęcisz...nie wiem co moglobyc przyczyną czasami moze to byc majonez. a kons... Pokaż więcej

Do 555!

Hmmm mam nadzieję ze mimo iż za pierwszym razem nie wyszlo takie jak oczekiwalas to sie jednak nie zniechęcisz...nie wiem co moglobyc przyczyną czasami moze to byc majonez. a konsystencja ciasta ma byc ciut gęsta choc powinna dać się wylać na blaszkę Mozna ew. dac mniej mąki. Życzę powodzenia następnym razem

Zgłoś 02.02.2004 Noellen

Dlaczego nie? ;) Nie znam etymologi ruskich pierogów. A tak poważnie chodziło mi o to że przepis nie musi byc wymyślony w Stanach. Sama mu taką nazwe nadałam ponieważ dostałam go od przyjaciółki... Pokaż więcej

Dlaczego nie? ;) Nie znam etymologi ruskich pierogów. A tak poważnie chodziło mi o to że przepis nie musi byc wymyślony w Stanach. Sama mu taką nazwe nadałam ponieważ dostałam go od przyjaciółki amerykanki która od lat mieszka w Polsce a skąd ona go wzięła nie wiem. Pozdrawiam :)

Zgłoś 28.01.2004 pytanko

Bardzo ciekawy przepis. Z różnych względów. Najbardziej zaciekawiło mnie to, że w Ameryce znają nasz majonez kielecki. I nie dość tego, że znają, ale jeszcze polecają! Kolejny dowód na to, że &q... Pokaż więcej

Bardzo ciekawy przepis. Z różnych względów. Najbardziej zaciekawiło mnie to, że w Ameryce znają nasz majonez kielecki. I nie dość tego, że znają, ale jeszcze polecają! Kolejny dowód na to, że "Polak potrafi", ot, choćby zrobić dobry majonez :) Hehe, pozdrawiam.

Zgłoś 29.01.2004 Noellen

W Stanach znają nie tylko nasz 'kielecki' a w przepisie był przetestowany przez amerykankę mieszkającą w Polsce. Zresztą fakt że coś ma w nazwie 'amerykański' nie oznacza że ... Pokaż więcej

W Stanach znają nie tylko nasz 'kielecki' a w przepisie był przetestowany przez amerykankę mieszkającą w Polsce. Zresztą fakt że coś ma w nazwie 'amerykański' nie oznacza że musi pochodzić ze Stanów ;) Pozdrawiam

Zgłoś 01.02.2004 co jest skąd

A ruskie pierogi pochodzą z Brazylii :)

Zgłoś 10.01.2005 marta

majonez+

polewa czekoladowa?????????

? Ty chyba jesteś nienormalna skoro podajesz taki przepis!!!!!!!!!!!!

ja napewno tego nie zrobię!!!!!!!!

Zgłoś 13.01.2005 mistrz

jest wspaniałe i przepyszne ,jak go sprubowałam pierwszy raz to pomyślałam że jestem w niebie ... Pokaż więcej

jest wspaniałe i przepyszne ,jak go sprubowałam pierwszy raz to pomyślałam że jestem w niebie polecam go wszystkim miłośnikomsłodyczy

Zgłoś 31.01.2005 angie

Mieszkam w Stanach juz 15 lat i jak sie domyslam jest to przepis na "brownie"? , jesli tak to pierwsze slysze o mojonezie!!!!l

Zgłoś 14.05.2005 noelleen

Do Power

Tego j.... majonezu nie trzeba robić ;) wystarczy w sklepie 'kielecki' kupić. Pozdrawiam

Zgłoś 06.06.2005 jolka

czy można piec to w prodiżu? ;)

Zgłoś 25.08.2005 Olga

Nie wiem jak ciasto może sie udac przy takiej proporcji składników...Przede wszystkim za mało wody! Przy 1/3 szklanki z ciasta robi się kluch, a nie masa o konsystencji budyniu. Dalej kakao - za... Pokaż więcej

Nie wiem jak ciasto może sie udac przy takiej proporcji składników...Przede wszystkim za mało wody! Przy 1/3 szklanki z ciasta robi się kluch, a nie masa o konsystencji budyniu. Dalej kakao - za dużo w porównaniu do proszku do pieczenia, co powoduje, że ciasto po prostu siada. Jeśli ma być łyżeczka proszku, to trzeba dać ok.3 łyżek kakao.

Zgłoś 21.09.2005 madzik

Mama mojego chlopaka robi bardzo podobne ciasto, które po prostu nazywa babką na majonezie. Jest pyszna, polecam wszystkim którzy niemogą sie przekonac z powodu tego majonezu ;)

Zgłoś 29.09.2005 Maja

Tez robilam swego czasu ciasto z majonezem i zapewniam Was, ze

ciasto jest wilgotne a mojonezu nie czuc w gotowym ciescie .

(Ja uzywam tylko majonezu z Winiar)

Zgłoś 05.10.2005 do wszystkich

którzy próbowali robić to ciasto, czy dodajecie do tego jakieś bakalie lub owoce czy może ktoś próbował upiec je w prodiżu?

Zgłoś 07.01.2006 noellen

Do wszystkich

bakalie jak najbardziej - rodzynki i orzeszki, z owocami nie próbowałam ale jeżeli juz to musiałyby być drobno pokrojone, dobrze odsączone i obtoczone w mące.

Zgłoś 18.05.2006 Daytona

Ja piekłam babkę z majonezem i wszystko jest z nią w porządku, ale niektórzy wolą siedzieć przy kompie i wypisywać bzdury zamiast spróbować zrobić coś samemu !

Zgłoś 27.07.2006 Gosiunia

Wbrew wszystkim którzy nie popierają obcności majonezu w cieście ja uważam, że ono jest pyszne!!! Co prawda sama na początku dziwiłam się skąd w cieście ma się znaleźć majonez, ale po zroobieniu... Pokaż więcej

Wbrew wszystkim którzy nie popierają obcności majonezu w cieście ja uważam, że ono jest pyszne!!! Co prawda sama na początku dziwiłam się skąd w cieście ma się znaleźć majonez, ale po zroobieniu i degustacji tego ciasta oświadaczam, że tego majonezu wogóle nie czuć!!! Świetny przepis Noelleen!!!

Zgłoś 16.08.2006 Jasia

Co Wy ludzie czepiacie się tak tego majonezu?? Tego przepisu wprawdzie niewypróbowałam-ale napewno spróbuje!!Moja babcia robi babkę w przepisie też jest majonez i jest pyszna!!

Pozdrawiam... Pokaż więcej

Co Wy ludzie czepiacie się tak tego majonezu?? Tego przepisu wprawdzie niewypróbowałam-ale napewno spróbuje!!Moja babcia robi babkę w przepisie też jest majonez i jest pyszna!!

Pozdrawiam

Zgłoś 10.11.2006 Stasiu

To jest świństwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! placek kruchy, za dużo soli w przepisie (placek słony) nie da się go ukroić....

Ah... żałuję, ze go robiłem. Szkoda składników :(((

... Pokaż więcej

To jest świństwo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! placek kruchy, za dużo soli w przepisie (placek słony) nie da się go ukroić....

Ah... żałuję, ze go robiłem. Szkoda składników :(((

Zgłoś 16.02.2007 Hanna

Wszystko O.K ale po co te 1/2 łyż. soli, przecież będzie czuć tą sól?

Tymbardziej, że majonez jest już słonawy.

Piekłam babkę białą z majonezem ale była sucha więc na to ciasto chy... Pokaż więcej

Wszystko O.K ale po co te 1/2 łyż. soli, przecież będzie czuć tą sól?

Tymbardziej, że majonez jest już słonawy.

Piekłam babkę białą z majonezem ale była sucha więc na to ciasto chyba sie nie skuszę.

Zgłoś 11.12.2006 becia

mylicie sie ze ten placek jest słony mam podobny przepis na biszkoptowa babke z majonezem i jakbyscie jedli nie czuc ani soli ani majonezu

Zgłoś 11.05.2007 olivvvka

Majonez w cieście/ COO

Zgłoś 01.03.2008 zyrafa

Majonez do ciasta :/ To chyba nie jest dobry pomsł;/

Zgłoś 03.04.2008 monia

dlaczego was dziwi majonez przecierz w skład majonezu wchodzą olej+jaja -czy to sądziwne składniki do ciasta?

Zgłoś 25.09.2008 monia007

mam przepis na bazie średniego słoika Winiary ; Babka majonezowa : jest świetna mokra i nic w tym dziwnego że majonez się dodaje do ciasta poprostu widać większość forumowiczów się nie zna

... Pokaż więcej

mam przepis na bazie średniego słoika Winiary ; Babka majonezowa : jest świetna mokra i nic w tym dziwnego że majonez się dodaje do ciasta poprostu widać większość forumowiczów się nie zna