Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie ciasto z jabłkami

Tekst i foto Wioletka 07-12-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty--

Składniki:

4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 5 jabłek, 1 opakowanie bakalii.

Jak przyrządzić:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i olej. Wymieszać. Jabłka obrać i pokroić w kostkę (można oprószyć mąką) i dodać do ciasta razem z bakaliami. Podłużną prostokątną blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wlać do niej ciasto. Piec w temp. 220 stopni C przez 30 - 40 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.12.2009 lisa_1

Polecam, jest bardzo fajne w smaku i bardzo proste do zrobienia. Znam wersję tylko z orzechami włoskimi i taka najbardziej smakuje... Ale warto próbować czegoś nowego. :))

Zgłoś 18.12.2009 Wioletka

Uhm...ja to ciasto po prostu uwielbiam. Kiedyś próbowałam je robić według nieco innego przepisu tzn. z kakao i większą ilością jabłek, ale wychodziło za wilgotne.

Odkąd kuzynka dała mi te... Pokaż więcej

Uhm...ja to ciasto po prostu uwielbiam. Kiedyś próbowałam je robić według nieco innego przepisu tzn. z kakao i większą ilością jabłek, ale wychodziło za wilgotne.

Odkąd kuzynka dała mi ten przepis z cynamonem do tamtego już nie wracam.

A dla wszystkich, którym ciasto mimo długiego pieczenia wychodzi surowe w środku, mam sprawdzony sposób. Gdy ciasto jest podpieczone na wierzchu ułożyć kawałek folii aluminiowej. Folia nie pozwoli spalić wierzchu ciasta, a spowoduje , że środek się upiecze.

Nie mam piekarnika z termoobiegiem, więc trzeba sobie radzić ;-)