Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Amerykańskie domowe naleśniki

Tekst i foto czarna2444 24-07-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty20 min.średnia

Składniki:

2,5 szkl. mąki, 2 szkl. mleka, 2 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki oleju, 4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody.

Jak przyrządzić:

W miseczce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia (sodę) i cukier. Potem dodajemy mleko, jajka i olej. Smażymy na maśle, nakładając ciasto łyżką stołową.

Potrzebne przybory:

miska, łyżka lub mikser do mieszania, patelnia, coś do przewracania naleśników

Uwagi:

Amerykańskie naleśniki wyśmienicie smakują z syropem klonowym! Równie dobre są też z dżemem, czekoladą lub musem jabłkowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.03.2011 Ania

Mnie przeraża ilość proszku do pieczenia.

Zgłoś 01.06.2008 Kajka

Te amerykanskie nalesniki to nasze racuchy,my glownie robimy je drozdzowe. Tutaj sa gotowe mieszanki z proszku, dodaje sie tylko jajko i mleko i gotowe. Ja dodaje do ciasta sezonowe owoce albo j... Pokaż więcej

Te amerykanskie nalesniki to nasze racuchy,my glownie robimy je drozdzowe. Tutaj sa gotowe mieszanki z proszku, dodaje sie tylko jajko i mleko i gotowe. Ja dodaje do ciasta sezonowe owoce albo jablka w plasterki.

Zgłoś 31.08.2008 Neo

Polecam zmianę przepisu na bardziej udany ;) Oczywiście to tylko moja opinia. Każdy robi jak lubi. Jednakże polecam zrezygnowanie ze smażenia naleśników na oleju. Wystarczy dodać masła do składn... Pokaż więcej

Polecam zmianę przepisu na bardziej udany ;) Oczywiście to tylko moja opinia. Każdy robi jak lubi. Jednakże polecam zrezygnowanie ze smażenia naleśników na oleju. Wystarczy dodać masła do składników i piec na rozgrzanej patelni. Zrumienią się doskonale, bo już mają w sobie sodę. Polecał dodanie 3-4 jajek i zrezygnowanie z cukru. Wystarczy dobry dżemik i śmietana na upieczonych naleśnikach :)

Zgłoś 24.07.2009 G.N

pycha naleśniki, najlepsze jakie do tej pory robilam, teraz będę korzystac już zawsze z tego przepisu, pozdrawiam i dziękuję:)